Share

Săptămâna aceasta, în cadrul rubricii Pacient în Iași, am ajuns la Spitalul Clinic de Urgență Prof. Dr. Nicolae Oblu Iași, pentru a discuta proiectele care se desfășoară în cadrul acestei instituții medicale cu managerul spitalului, EVA Lucian, doctor în neurochirurgie.

DESPRE DR. EVA LUCIAN?

EVA Lucian, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi români, ocupă funcția de manager al Spitalului Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași din august 2010. Calitățile deosebite de management, dăruirea și spiritul de inițiativă demonstrate de chirurg au plasat spitalul ieșean de neurochirurgie în topul instituțiilor medicale de profil din Europa.

Pe parcursul celor 9 ani de manageriat, EVA a atras milioane de euro în bugetul spitalului, l-a dotat cu cea mai modernă aparatură și a marcat Iașiul pe harta celor mai importante instituții de neurochirurgie din Sud-Vestul Europei.

SCURT ISTORIC AL SPITALULUI CLINIC DE URGENȚĂ PROF. DR. NICOLAE OBLU IAȘI

Iași, oraș cu tradiție și istorie medicală, a încununat în 1972 un nou succes. Prof. Dr. Nicolae Oblu înființează aici primul spital de neurochirurgie din România, sub numele de Spitalului Clinic nr. 3 Iași, denumire modificată ulterior în Spitalul Clinic Sfânta Treime” Iași. În anul 2007, conducerea instituției decide ca spitalul să poarte numele fondatorului, devenind astfel Spitalul Clinic de Urgență Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Amplasat într-o clădire cu 6 etaje, spitalul este structurat astfel: Clinica Neurochirurgie I – 70 de paturi, Clinica Neurochirurgie II – 61 de paturi, Clinica Neurochirurgie III – 25 de paturi, Clinica Neurologie I – 50 de paturi, Clinica Neurologie II – 40 de paturi, Clinica Oftalmologie – 45 de paturi, Clinica ATI – 30 de paturi, Spitalizare de zi – 10 paturi.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

R: Ne puteți face o scurtă descriere a transformărilor prin care a trecut spitalul în ultimii ani?

E.L: În ultimii 10 ani, în spitalul nostru s-au petrecut o multitudine de lucruri pozitive. Începând de la spațiile de cazare hoteliere și până la reabilitarea termică, tot spitalul a fost renovat complet. De asemenea, a avut loc un proces de tehnologizare masivă a spitalului pe domeniile noastre de interes. Am achiziționat cel mai performant microscop existent, astăzi, în lume, CT, aparate de rezonanță magnetică nucleară, serioangiograful biplan și lista ar putea continua. Sălile de operații sunt dotate cu cele mai moderne aparate de anestezie, sisteme de imagistică intraoperatorie, sisteme de neuronavigație care permit localizarea exactă în timp a fiecărui intrument în câmpul operator și sisteme de monitorizare electrofiziologică a creierului care ne oferă o hartă a creierului” pentru a preveni pe cât posibil deficitele post-operatorii.

R: Ce proiecte are spitalul în derulare pentru perioada 2019-2020?

E.L: În planul de achiziții avem sistemul de radiochirurgie stereotactică de tip Gamma Knife Icon, ultima generație din acest sistem, care va permite iradierea țintită cu o eroare de 0.15mm a oricărei leziuni, fie că este vorba de o patologie tumorală sau malformații arteriovenoase. Acest dispozitiv va permite iradierea lor, nemaifiind necesară intervenția chirurgicală. Nu doare și nu sângerează ca în cazul unei intervenții clasice, pacientul fiind iradiat o singură dată, nu stă internat și este urmărit în timp.

Citeste si   Cum se prezintă situația îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2

Pentru finalul anului 2019 avem în plan dotarea sălilor de operație cu mese de operații extrem de performante, robotizate, numite mese hibrid. Aceste mese sunt confecționate din fibră de carbon și sunt radiotransparente, aspecte extrem de importante în chirurgia spinală când, spre exempu, trebuie să introducem în coloana vertebrală un șurub. Orice eroare de câțiva mm poate fi fatală. Vorbim de o masă dedicată doar chirurgiei spinale.

Pe perioada 2020-2022 intenționăm să dotăm complet spitalul cu aparatură de ultimă generație

Un proiect important îl reprezintă Centrul de Cercetări Fundamentale în Neuroștiințe. Centrul va fi dotat cu RMN de 3 Tesla funcțional, singurul aparat RMN de această capacitate din regiunea Moldovei și o sală hibrid dedicată pacienților cu accidente vasculare, pacientul putând fi diagnosticat și tratat  în maxim 2 minute. Mai exact, cu ajutorul unui CT de maximă performanță se depistează localizarea exactă a trombusului, apoi prin serioangiograful biplan se face angiografie și se extrage cheagul care înfundă vasul respectiv.

Suntem în proces de reabilitare completă a terapiei intensive și extindere a gazelor medicale în spital. În momentul de față, toate saloanele sunt dotate cu prize de aer comprimat și oxigen. Terapia intensivă va fi modernă, corectă pentru secolul în care trăim. Fiecare pat este dotat cu ventilator și beneficiază de un sistem performant de monitorizare a pacientului cu o patologie atât de complexă cum este cea la nivelul creierului. Vorbim de investiții de peste 25 milioane de euro, fondurile provenind în cea mai mare parte de la Consiliul Județean Iași și de la Ministerul Sănătății.

Citeste si   Spitalul mobil COVID-19 a primit autorizația de funcționare și poate primi pacienți

R: Câți angajați are spitalul de neurochirugie în momentul de față?

E.L: În momentul de față, în cadrul spitalului nostru își desfășoară activitatea un număr de 772 angajați, dintre care 92 medici, 50 rezidenți și peste 350 asistente medicale.

R: Cum faceți față fluxului zilnic de pacienți?

E.L: În ultimii ani, adresabilitatea pacienților către serviciile oferite de spitalul nostru a crescut cu aproximativ 10%. Ne bucurăm pentru că zilnic ne trec pragul pacienți nu doar din regiunea Moldovei, ci din toată țara. Deși este un efort să facem față unui număr mare de pacienți, întotdeauna am găsit un echilibru să putem oferi servicii de cea mai înaltă calitate.

R: Care este succesul strategiei dvs de management?

E.L: Pentru o strategie de management corectă, ai nevoie de o viziune foarte clară asupra a ceea ce ești și unde dorești să ajungi. Ai nevoie de abilități de comunicare pentru a convinge factorii decizionali de necesitatea existenței spitalului, de upgrade-urile necesare în mod constant și de o echipă în spate receptivă la mesajul pe care tu îl transmiți.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ