Share

Săptămâna aceasta, în cadrul rubricii Pacient în Iași, am ajuns la Spitalul Clinic De Pneumoftiziologie Iași, pentru a discuta proiectele care se desfășoară în interiorul acestei instituții medicale și despre rolul medicinei în viața oamenilor, cu managerul spitalului, Conf. dr. Cristina GRIGORESCU.

Cine este Cristina GRIGORESCU?

Cristina GRIGORESCU, este chi­rurg toraco-pulmonar de 24 ani. În al doi­lea an după Revoluție, când a aplicat la rezidențiat, a prins unul di­n­tre cele cinci locuri pe țară, iar as­tăzi a a­juns să fie unul dintre cei mai buni chirurgi din întreaga Românie. Cristina GRIGORESCU este printre singurii medici, care fac ti­mecto­mie video toracoscopică (in­tervenție pe timus), ceea ce înseamnă că în urma intervenției pacientul nu rămâne cu cicatrici pe piept, ci doar cu câteva semne în zona axi­­lei.

Scurt istoric al Spitalului Clinic De Pneumoftiziologie Iași

Înființat în 1859, Spitalului Clinic De Pneumoftiziologie Iași este al doilea centru din țară, după București, unde se face timectomie video toracoscopica pentru pacienții diagnosticați cu miastenie gravis.

Spitalul Clinic De Pneumoftiziologie Iași are o bază materială nouă, la standarde occidentale și un personal academic dinamic, pregătit 100% în străinătate. Acestea reprezintă resurse unice atât în Moldova cât și în România pentru cercetarea medicală la nivel European.

Citeste si   Alexandru MURARU este noul deputat PNL IAȘI în urma VACANTĂRII mandatului lui Costel ALEXE

R: Ce proiecte derulează spitalul în momentul de față?

C.G: Suntem un spital care din nefericire nu am putut intra să aplice pentru diferitele proiecte europene deoarece, nu îndeplinim criteriile din punct de vedere a Riscului Seismic. Clădirile trebuiesc mai întâi consolidate și după modernizate. Consolidarea și modernizarea care trebuie să aibă loc în cadrul spitalului nostru este necesară. Nu am avut structură de urgență în cadrul spitalului până acum ceva timp, acesta lucru fiind nefiresc într-un spital care are mulți pacienți și cadre medicale bine pregătite care deservesc zona Moldovei și nu numai.  Cel mai important proiect al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași pe care îl avem acum în derulare constă în achiziționarea de aparatură și este ajuns aproape de finalizare. Ministerul ne-a alocat 90% din sumă, mai exact peste 3 milioane de lei și cofinanțarea de 10% a fost asigurată de Consiliului Județean.

R: Cum mi-ați spus și dumneavoastră nu puteți interveni asupra clădirilor, dar vă implicați în ceea ce presupune modernizări interioare și achiziționarea de aparatură nouă. De unde pornesc aceste inițiative?

C.G: Chiar dacă nu putem interveni cu multe modificări asupra clădirilor, o compartimentare în cadrul spitalului și o reabilitare interioară, este mereu binevenită. Încercăm să aducem totul la o normalitate medicală și să creștem gradul de confort al pacienților. Sistemul medical are nevoie de susținere, deoarece, ca și cadru medical, conștientizezi nevoile fiecărui pacient și încerci să le îndeplinești cât de mult se poate.

Citeste si   ISJ IAȘI informează operatorii ECONOMICI despre posibilitatea solicitării școlarizării elevilor în ÎNVĂȚĂMÂNTUL PROFESIONAL DUAL

R: Spitalul de Pneumoftiziologie Iași, are alte trei anexe pe care le deservește, cum faceți față acestei provocări de a administra un spital care este structurat astfel?

C.G: Nu este ușor, dar în momentul în care îți place ceea ce faci și lucrezi cu dedicare, nu simți greutatea administrațională. Orice spațiu pe care îl are spitalul am încercat să îl fructificăm cât se poate de bine. Moldova este inima României în ceea ce privește medicina.

”Suntem sufocați acum de un lucru la care nu ne așteptam, mai exact, hârtii”

Din păcate suntem sufocați, deoarece activitatea este foarte mare, sunt foarte mulți pacienți și din păcate nu mai facem față în anexele pe care le avem în momentul de față. Suntem sufocați acum de un lucru la care nu ne așteptam, mai exact, hârtii, deoarece arhiva noastră este arhiplină. Din păcate am rămas fără spații și am solicitat Consiliului Județean un nou spațiu pentru construirea unei noi anexe, dar din păcate am primit răspuns că momentan, Iașul, nu deține un spațiu pentru construirea unei noi anexe.

Citeste si   În timp ce Monica ANISIE recomandă ELEVILOR fără CURENT să urmărească LECȚIILE la TELEVIZOR, 11.000 de elevi IEȘENI sunt privați de EDUCAȚIE

R: Având în vedere că nu mai aveți spațiu, după cum ați menționat anterior, aveți în vedere construirea unei noi anexe a spitalului, destinată pacienților?

O nouă secție a Spitalului Clinic De Pneumoftiziologie Iași, în curtea Spitalului Pașcanu”

C.G: Inima spitalului este aici, în oraș și dacă aveam posibilitatea mutam spitalul într-un singur loc, pentru a facilita transportul pacienților și a echipei din cadrul spitalului. Deoarece această sufocare se resimte, activitatea este foarte mare, iar numărul pacienților s-a triplat, încercăm construirea unei noi secții în curtea Spitalului Pașcanu, suntem doar într-un proces de găsire a celei mai bune soluții.

R: Aveți un sfat pentru cei care doresc să urmeze medicina?

PACIENTUL își alege MEDICUL, și nu invers

C.G: Medicina făcută în România este excepțional de frumoasă și bine predată. Este structurată astfel încât la sfârșitul anilor de studiu studentul să înțeleagă, pe ce domeniu dorește să profeseze. Viitorii și actualii studenți, trebuie să înțeleagă un singur lucru ”PACIENTUL își alege MEDICUL, ci nu invers”.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ