Astăzi, 12 octombrie la ora 15.30, are loc la PALATUL CULTURII din Iași VERNISAJUL expoziției „Marea Unire prin ochii presei de la 1918”  

Ieșenii și pelerinii sau turiștii care vizitează în această perioadă Iașului, sunt așteptați astăzi la Vernisajul Expoziției „Marea Unire prin ochii presei de la 1918”. 

Expoziția va putea fi vizitată în continuare la Palatul Culturii în perioada 12 – 22 octombrie, urmând ca după această dată să poată fi vizitată la Sala Pașilor Pierduți.

Prin proiect au fost realizate 12 panouri care, prezintă sub forma unei expoziții, 12 momente din “facerea” Marii Uniri.

Asociatia Comunicare Sociala în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Complexul Muzeal Moldova Iași, PALAS Iasi desfășoară în perioada 05 octombrie 2018 – 01 ianuarie 2019 proiectul, Iasi Centenar: „Marea Unire prin ochii presei de la 1918”.

 

 

 

 

Aceste momente au fost surprinse în articole de către presa de la 1918, iar echipa de proiect le-a extras din arhive. Imaginile au fost prelucrate grafic și vor fi prezentate din punct de vedere artistic, sub forma unei galerii de fotografie!

Printr-un efort comun al tuturor părților implicate în realizarea și prezentarea galeriei, ne dorim să dăm viață într-un format cât mai concludent pentru realitățile actuale, gândurilor și acțiunilor întreprinse acum 100 de ani de înaintașii noștri. Gânduri și acțiuni care au avut ca rezultat obținerea acestui deziderat de importanță fundamentală pentru națiunea română: actul istoric al MARII UNIRI de la 1918!!!“, a declarat Roxana APETREA, coordonatorul proiectului.

VIDEO: O BUCURIE în plus pentru PELERINII veniți la IAȘI! EXPOZIȚIE inedită în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Expoziția a fost lansată pe 5 octombrie la Muzeul Mitropolitan din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei unde a avut parte de o primire călduroasă din partea celor prezenți la eveniment

Pe lângă studenții și elevii interesați de conceptul istoric tratat prin intermediul expoziției, la eveniment au mai participat profesori de istorie, reprezentanți ai mediului administrativ, politic și chiar pelerini aflați în vizită la Muzeul Mitropolitan aflat în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Iată ce au declarat cei prezenți la eveniment:

Liviu BRĂTESCU, curatorul expoziției:

“Vă mărturisesc că am primit această invitație, colaborare și realizarea a acestei expoziții din partea domnului Ștefanovici ca o provocare, deoarece nu am mai fost niciodată până acum curatorul unei expoziții, apoi, presa reprezintă pentru mine, ca istoric modernist una dintre principalele surse de informare pentru articole,  conferințele, cărțile pe care m-a ajutat Dumenezeu să le scriu.  Cred că  anul  2018 ar trebui să fie pentru noi toți un an de meditație si reflecție asupra trecutului și asupra unui an cu adevăral memorabil și anume 1918”. 

Pr Constantin STURZU, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a transmis mesajul IPS Teofan: 

“Este o bucurie să ne aflăm la această expoziție, este mai mult decât necesară, nu numai pentru că este anul centenar, ci pentru că evem nevoie să ne cunoaștem în general istoria și să înțelegem cum a fost posibil acest miracol, Marea Unire de la 1918”.

EXPOZITIA ''MAREA UNIRE PRIN OCHII PRESEI DE LA 1918''

Publicată de Roxana Apetrea pe Marţi, 9 Octombrie 2018

Camelia GAVRILĂ, deputat: 

“Mulțumesc pentru invitație și pentru oportunitatea de a reflecta împreună asupra semnificațiilor acestui an. Un proiect al unui ziar este foarte important pentru că transcende senzaționalul momentului și dovedește preocupări solide de a trece dincolo de ceea ce presa înregistrează elementul și momentul cotidian, întorcându-se în trecut, proiectându-se în viitor și oferind  ancore de seriozitate, stabilitate, de reflecție asupra a ceea ce înseamnă valori  autentic românești. Evocarea Marii Uniri, proiectele spirituale, de credință sunt elemente de unitate, care pot să atenueze gândurile politice”. 

Vasile TOMA, senator:

“Vreau să dau un exemplu pozitiv. Există un proiect de suflet pe care l-am depus în Parlament, astfel încât Iașul să capete statutul de capitală istorică a României. Este în procesul legislativ. Fără să fim subiectivi, Iașul are cea mai mare importanță ceea ce înseamnă unitatea țării și Marea Unire”.

 Viorel Cîtea, deputat:

“În altă ordine de idei, vreau să-i felicit pe cei care au inițiat acest eveniment pentru că oricât de multe evenimente am face în ceea ce îi privește pe înaintașii noștri și actele lor de vitejie, nu vor fi niciodată suficiente. Raportându-ne la sacrificiile celor ceea ce ne-au lăsat astăzi, suntem datori să-i onorăm și să le mulțumim că astăzi existăm datorită sacrificiilor pe care le-au făcut și la 1918 și la 1944  și în toți ceilați ani unde au fost duse lupte, războaie pentru ca noi astăzi să existăm ca popor”.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ