Ioan ALEXA, consilier local PNL Podu Iloaiei: „Gabriel Istrate, primarul orașului Podu Iloaiei trebuie să înțeleagă faptul că primăria nu este propriul SRL și să se pună în legalitate cu toate încălcările legii descoperite la nivelul UAT Podu Iloaiei de organele de control ale Prefecturii și Curții de Conturi!”

În cadrul conferinței de presă susținute vineri, la sediul PNL, de președintele filialei ieșene, deputatul Costel Alexe, și liderul consilierilor locali liberali din Consiliul Local al Podu Iloaiei, Ioan Alexa, principalele aspecte evidențiate au fost lipsa oricărei inițiative de dezvoltare a orașului din partea administrației publice locale, condusă de primarul Gabriel Istrate, precum și multiplele încălcări ale legii pe care acesta din urmă le comite intenționat și în mod repetat repetat la conducerea orașului. În acest sens, punctual, au fost aduse în atenția presei:

  • neapartenența orașului Podu Iloaiei la niciun GAL;
  • lipsa oricărei intenții a primarului Gabriel Istrate de a pune în aplicare mențiunile cuprinse în raporturile Corpului de control al Prefecturii și al Curții de Conturi elaborat după efectuarea controlului la primăria Podu Iloaiei, preferând să administreze orașul prin încălcarea legii;
  • necesitatea de a înființa la Podu Iloaiei un Serviciu de evidență a populației;

„Este inadmisibil ca primarul Gabriel Istrate să nu vadă oportunitatea de a include orașul Podu Iloaiei într-un GAL”

„Este inadmisibil ca primarul Gabriel Istrate să nu vadă oportunitatea de a include orașul Podu Iloaiei într-un GAL și efectiv să refuze orice demers întreprins de noi, consilierii PNL Podu Iloaiei, în acest sens, unul dintre motivele invocate fiind că nu este deloc rentabil pentru comunitate. Aș vrea să îi reamintesc domnului primar Istrate că prin proiectele depuse până în prezent, alte primării au primit fonduri pentru diferite utilaje care le ajută să se gospodărească singure, ceea ce înseamnă și economie la bugetul local pentru că nu s-ar mai descentraliza anumite servicii.

De asemenea, bani au fost alocați și pentru amenajarea unor piețe agro-alimentare, baze sportive sau dotări ale căminelor culturale. Podu Iloaiei ar fi putut profita de aceste finanțări pentru a-și amenaja o piață agro-alimentară modernă, oborul actual neavând niciun fel de dotare, cu toate că negustorii plătesc taxe.

De asemenea, Podu Iloaiei nu are nici măcar o sală de spectacole, cu toate că la nivelul orașului există un ansmblu multiplu premiat în ani de activitate, pe ai căror copii i-am susținut ori de câte ori mi s-a solicitat sprijinul. Ba mai mult, GAL-urile sunt oportune și pentru mediul de afaceri, ceea ce înseamnă crearea unor locuri de muncă, mai mulți bani la buget, dezvoltare! Toate aceste chestiuni nu sunt de interes pentru primarul Istrate, incapabil să vadă rentabilitatea unor fonduri nerambursabile pe care le poate accesa facil!”, a spus consilierul local Ioan Alexa în conferința de presă.

Administrația din Podu Iloaiei este cunoscută pentru încălcarea repetată a prevederilor legii, lucru subliniat și prin raportul Corpului de control al Prefectului, dar și prin mențiunile cuprinse în raportul Curții de Conturi. Astfel, Prefectura a cerut explicit primăriei Podu Iloaiei să scoată la concurs postul de secretar al orașului, lucru care nu s-a întâmplat nici până în prezent, la aproape doi ani distanță de la controlul efectuat de către Prefectura Iași la primăria Podu Iloaiei.

”Administrația locală, condusă de primarul Gabriel Istrate, încalcă legea”

„Pe lângă toate acestea, curios este faptul că primăria Podu Iloaiei nu are nici până în acest moment un portal web, așa cum legea obligă administrațiile publice să aibă pentru o mai bună transparență a actului admnistrativ. De asemenea, aș vrea să precizez faptul că există situații în care convocările la ședințe se fac discreționar,  în funcție de culoarea politică a consilierilor locali, opoziției nu i se pun la dispoziție niciun fel de documente cu caracter public, dacă îi este solicitat acest lucru, i se refuză orice proiect de HCL propus pentru ordinea de zi, în timp ce secretariatul orașului nu trimite hotărârile Consiliului Local al Podu Iloaiei spre avizarea Prefecturii.

Țin să precizez că recent, în luna ianuarie, am reușit, după o sesizare făcută către Prefectura Iași, să anulăm o hotărâre a Consiliului Local al Podu Iloaiei, aceasta fiind încă o dovadă a faptului că administrația locală, condusă de primarul Gabriel Istrate, încalcă legea!”, a completat consilierul local Ioan Alexa.

Cu privire la necesitatea de a înființa un Serviciu de evidență a populației la Podu Iloaiei, consilierul local Ioan Alexa a menționat că a întreprins, în acest sens, câteva demersuri- printre care și solicitarea Direcției Județene de Evidență a Populației de a pune la dispoziție procedura de înființare a unui Serviciu de evidență a populației în teritoriu, însă toate s-au arătat a fi inutile, primarul Istrate invocând fel și fel de scuze pentru ca acest proiect să nu fie realizat.

„După ce am intrat în posesia respectivei proceduri, am prezentat plenului Consiliului Local al Podu Iloaiei propunerea înființării acestui Serviciu de evidență a populației la noi în oraș. Deși în bugetul anului trecut au fost alocați bani pentru acest proiect, pe parcursul anului, banii au fost redirecționați către alte proiecte, fără o justificare pertinentă din partea primarului.

Precizez faptul că un Serviciu de evidență a populației la Podu Iloaiei ar deservi nu doar orașul nostru, ci și comunele vecine, principalele rațiuni fiind costurile mai mici și timpul eonomisit pentru oamenii care trebuie să-și elibereze cărți de identitate. Voi propune un amendament la bugetul local pentru acest proiect, urmând chiar să luăm în calcul și varianta strângerii de semnături pentru ca această inițiativă să fie realizată.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ