Share

 

CAMERA DEPUTAŢILOR

Grupul Parlamentar al Partidului Național Liberal

ÎNTREBARE

Către: Ministrul Fondurilor Europene

         Domnului Ioan Marcel BOLOŞ

De la: Deputat PNL

Ioan BALAN

Obiectul întrebării: Cotele de cofinanțare care trebuie asigurate de autoritățile administrației publice locale pentru realizarea de proiecte de investiții

 

Stimate domnule ministru,

În primul rând, vă felicit pentru modul deosebit de eficient în care ați reușit să gestionați sectorul utilizării fondurilor europene nerambursabile în anul 2020, performanțele dumneavoastră reflectându-se în cel mai ridicat nivel al absorbției acestor resurse de la momentul aderării țării noastre la Uniunea Europeană. De asemenea, trebuie apreciat succesul pe care, împreună cu Președintele României, l-ați înregistrat, astfel încât România dispune pentru următoarea perioadă de programare de resurse financiare de aproximativ 80 de miliarde de euro.

Citeste si   VIDEO I Premierul Ludovic ORBAN prezent la ceremonia de CONSTITUIRE a Consiliului Județean SUCEAVA! ORBAN: „Sunt aici pentru a transmite un ANGAJAMENT”

În al doilea rând, cunoaștem cu toții că unitățile administrativ-teritoriale din România nu au demonstrat în ultimii ani o capacitate suficientă de a utiliza fondurile europene nerambursabile. Între cauze se află atât capacitatea administrativă redusă a administrațiilor publice locale (lipsa unor funcționari specializați în elaborarea de proiecte), cât și capacitatea financiară redusă a unor bugete locale de a asigura cotele de cofinanțare aferente proiectelor de investiții. Acest din urmă aspect a generat o slabă atracție a administrațiilor locale către proiectele majore de investiții și o orientare predilectă către proiectele mai mici de investiții, unde cotele de cofinanțare erau proporțional mai mici. Dacă Județul Suceava sau Primăria Suceava au reușit în ultimii 4 ani să genereze tot mai multe proiecte de investiții de infrastructură mare, nu același lucru putem să spunem și despre celelalte județe din Regiunea de Nord-Est, care având un grad scăzut de dezvoltare, bugetele locale sunt mici, iar componenta bugetară aferentă investițiilor sau cofinanțării proiectelor europene este foarte mică. Chiar dacă administrațiile publice locale pot să asigure cotele de cofinanțare prin împrumuturi (trezorerie/sistem bancar), acestea nu agreează un asemenea sistem, pentru că acesta apasă puternic asupra datoriei locale.

Citeste si   Orban: Organizarea alegerilor nu creşte riscul de răspândire a virusului; avem ca obiectiv creşterea capacităţii de testare a populaţiei

În temeiul profesionalismului dumneavoastră, dovedit prin priceperea de a găsi soluții la cele mai complexe probleme în materia atragerii fondurilor europene, vă solicit, domnule ministru, să aduceți următoarele precizări:

  • În ce măsură cotele de cofinanțare pentru proiectele de infrastructură derulate din fonduri europene nerambursabile în regiunile de dezvoltare cu un PIB/locuitor sub media națională/europeană pot fi susținute de la bugetul de stat?
  • Vă rog să precizați dacă aveți în vedere ca, pentru asigurarea succesului utilizării celor aproximativ 80 de miliarde de euro disponibile, să generați programe de asistență tehnică pentru administrațiile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene și nu au experiența necesară în acest domeniu?
Citeste si   VEZI situația EPIDEMIOLOGICĂ la nivelul județului! La nivelul județului SUCEAVA se înregistrează un număr de 6427 de persoane declarate VINDECATE

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ