Share

Astăzi, în cadrul rubricii ”Pacient în Iași”, îl avem alături de noi pe Ioan BÂRLIBA,  manager al Spitalului Clinic de Urgență, ”Sf. Spiridon” din Iași

Rep: Domnule Bârliba, aș dori să ne spuneți, întâi de toate, ce înseamnă pentru

dvs. să manageriați o instituție de o asemenea notorietate din România?

 I.B: Ca să fiu succint, pentru că ar fi extrem de multe lucruri de spus în acest sens, pentru mine, această poziție, înseamnă o mare cinste, o mare onoare, dar și o imensă responsabilitate, în același timp.

 ”Pacientul vine aici cu speranțe și ar trebui să plece cu certitudini”

Rep: Cu ce așteptări ați început mandatul de management și câte dintre ele s-au

materializat?

I.B: A pătrunde în ”lumea halatelor albe”, fără a purta, la rândul meu, nici stetoscopul și nici halatul alb, a reprezentat o adevărată provocare. În urma unei vizite în Franța, am constatat faptul că universitățile sanitare de anvergură, în proporție de 80% din cazuri, nu erau conduse de către medici.

În perioada anilor 2003- 2004, atunci când lucram la Direcția de Sănătate Publică, la Corpul de Audit, a încolțit în mintea mea, ideea implementării unei situații similare cu a Franței, în România, iar după ce am purtat câteva discuții cu managerii unor spitale din Paris și Lyon, am schimbat modul de abordare al problematicii și am transpus această idee în practică, între anii 2006- 2007.

Desigur, unitatea noastră medicală, este uriașă. Deținem 3.200 de angajați (dintre care, 400 sunt medici și peste 1.000, sunt asistente medicale), iar enumerarea ar putea continua, Spitalul ”Sf. Spiridon”, beneficiază de 1.153 de paturi și 26 specialități.

Citeste si   4.207 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS-CoV-2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Întrucât, la mijloc se află viața unui om, se impune o atenție deosebită. Pacientul vine aici cu speranțe și ar trebui să plece cu certitudini. Simt o bucurie de nedescris, atunci când pacienții se arată pe deplin mulțumiți de activitatea desfășurată de către medicii noștri.

 ”Cea mai mare provocare din ultimii 7 ani de zile, a reprezentat-o  înființarea ”Clinicii pentru Marii Arși

Voi încerca să menționez o parte dintre obiectivele pe care le-am stabilit, atunci când am pornit pe acest drum. În momentul în care am preluat conducerea acestei instituții, în curtea spitalului, se afla un accelerator de particule, destinat efectuării radioterapiei pacienților bolnavi de cancer, la momentul respectiv, nu se putea vorbi despre existența Institutului de Oncologie.

“Activitatea de radioterapie, a contribuit la salvarea multor vieți”

Primul meu obiectiv, a fost cel de a pune aparatul în funcțiune, ceea ce am și reușit în decursul a 6 luni de zile și consider că activitatea de radioterapie, a contribuit la salvarea multor vieți, iar dovadă în acest sens, stau mesajele de mulțumire ale pacienților.

Aproximativ 65% din totalul pavilioanelor spitalului, au fost reparate și consolidate, iar două dintre exemple în acest context, sunt ORL-ul și Secțiile chirurgicale.

Totodată, pentru a evita transferul pacienților, am găsit soluția de a lega Unitatea Primiri Urgențe, prin realizarea a două pasarele, cuprinzând aripa stângă, unde avem Terapia Intensivă, Chirurgiile Generale și Ortopedia, și partea dreaptă, ce înglobează 4 secții clinice. Aceste culoare supraterane, reduc timpul de deplasare al pacientului, lucru extrem de important.

Cea mai mare provocare din ultimii 7 ani de zile, a reprezentat-o  înființarea ”Clinicii pentru Marii Arși”, ce are în componență 5 rezerve speciale, dotate cu ventilație și climatizare, la standarde internaționale, acreditate de către toate organele aflate în măsură, precum ISU, sau DSP.

Citeste si   RESTRICȚII și DEVIERI de circulație rutieră în zona TUDOR VLADIMIRESCU

            Rep: Aveți în vedere ș implementarea altor proiecte, în cadrul spitalului?

I.B: Desigur! Zilnic am în plan câte un proiect. Există proiecte pe termen scurt, mediu și lung.

Dacă vorbim despre proiecte pe termen mediu, sunt necesare unele îmbunătățiri, în ceea ce privește trierea pacienților, iar cu prilejul acesta, aș avea de transmis un mesaj.

UPU este o secție destinată urgențelor, iar fiecare, trebuie să înțeleagă faptul că, înainte de a ajunge acolo, se poate merge la medicul de familie sau la Ambulatoriu, în cazul în care nu este vorba despre o situație de urgență, iar în felul acesta, va fi evitată supraaglomerarea Unității de Primire Urgențe și vor putea fi preluate cazurile cu adevărat serioase.

 ”La nivelul sănătății ieșene, ar trebui să ne punem problema prevenției”

            Rep: Care este perspectiva dvs. asupra sistemului de sănătate ieșean?

I.B: Din punctul meu de vedere, ar fi necesară organizarea mai multor întâlniri, la nivelul Direcției de Sănătate Publică din județele regiunii Moldovei, în cadrul cărora, să fie discutată situația fiecărui spital în parte.

Acest lucru este extrem de important, deoarece, peste 33% din cazurile de patologie, provin din județele limitrofe, iar Spitalul ”Sf. Spiridon”, este suprasolicitat.

La nivelul sănătății ieșene, ar trebui să ne punem problema prevenției, realizată cu ajutorul medicinei de familie şi totodată, problema prioritizării situațiilor de reală urgență.

În ceea ce privește gradul de salarizare al sistemului de sănătate ieșean, mă bucură evoluția cadrelor medicale, dar în același timp, consider că este injust faptul că nu beneficiază de această schimbare de ordin financiar și îngrijitorii spitalului, iar din punctul meu de vedere, aceasta reprezintă o problemă majoră, care impune măsurile de rigoare. Spitalul trebuie privit în ansamblu, și nu doar prin activitatea medicilor.

Citeste si   UMF IAȘI a participat la CONFERINȚA universităților de medicină din FRANȚA

Aș dori să vorbesc despre performanța Spitalului ”Sf. Spiridon”, care se ocupă de unele aspecte inedite, regăsite la nivel național, doar în București, și anume, transplantul de ficat și de cornee. Putem vorbi la momentul actual, despre 20 de persoane cărora li s-au efectuat transplanturi la Spitalul ”Sf. Spiridon”.

            Rep: Care este atributul cheie al acestor 14 ani de carieră?

I.B: Managementul înseamnă: comunicare, coordonare, planificare, control, cu alte cuvinte, un volum imens de muncă, ce m-a ținut departe de familie. Resimt oboseala atâtor ani de trudă, dar motivația se regăsește în dragostea și dăruirea, ce se află la baza profesiei practicate. Iubesc acest spital și am încercat să mă identific cu el.

CAMPANIA PACIENT ÎN IAȘI

Domeniul sănătății reprezintă o prioritate în viața oricărei comunități. SĂNĂTATEA IEȘEANĂ este cu atât mai importantă cu cât anumite SPITALE din orașul nostru deservesc întreaga REGIUNE A MOLDOVEI.

Proiectarea activităților medicale din spitalele ieșene asupra pacienților din toate județele MOLDOVEI onorează dar, totodată și obligă.

“PACIENT ÎN IAȘI” poate fi un sucevean, vasluian, băcăuan, nemțean, botoșănean sau un ieșean!

Începând din această toamnă, Ziarul “BUNĂ DIMINEAȚA IAȘI” se va alătura eforturilor întreprinse de către toți actorii implicați în vederea ridicării standardelor și practicii medicale din Iași la nivelul așteptărilor pacienților, în conformitate cu normele și prevederile în domeniu, stabilite de Uniunea Europeană.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ