Share

În cadrul rubricii „Agenda primarului” ne propunem să venim în sprijinul unităților administrativ teritoriale în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelul județului Iași.

Săptămâna aceasta ne aflăm în comuna Lespezi și discutăm cu primarul comunei, Ioan LAZĂR.

REP: Cum v-ați putea descrie comuna? Ce ar trebui să știe cititorii despre comuna dumneavoastră?

Primar Ioan LAZĂR: Comuna Lespezi este așezată pe valea Siretului, la limita cu județele Suceava si Botoșani, având cinci sate in componența sa, cu o populație de aproximativ 6000 locuitori.

Ocupația de bază este agricultura, dar nu sunt neglijate nici celelalte activități, cum ar fi: exploatarea resurselor balastiere, prelucrarea lemnului, panificație, construcții. Prin aceste activități urmărim ridicarea nivelului socio-economic al localității cât și creșterea nivelului de trai al cetățenilor.

Pe raza comunei își desfășoară activitatea un număr de aproximativ 65 societăți comerciale, ce oferă locuri de muncă pentru cetățenii comunei.

Comuna Lespezi are în administrare o rețea vastă de drumuri sătești și comunale, ce se întind pe o lungime de 82 km. Drumurile sunt practicabile în orice perioadă a anului și indiferent de condițiile climaterice. Infrastructura a fost prioritatea comunei dorindu-ne să le oferim cetățenilor condițiile de care au nevoie pentru buna desfășurare a activităților.

Există cinci sate componente: Lespezi, Heci, Buda, Bursuc Deal, Bursuc Vale și Dumbrava. Fiecare sat beneficiază de traseele principale asfaltate, lungimea acestora însumând aproximativ 20 km.

Clădirile, sălile de clasă, laboratoarele şi dotările – într-un cuvânt, infrastructura educaţională – constituie elemente vitale ale mediilor de învăţare din şcoli. În ceea ce privește infrastructura școlară din comuna Lespezi aceasta este bine pusă la punct, avem școli și grădinițe, moderne, dotate cu utilități necesare bunului mers al procesului didactic.

Ioan LAZĂR: „Am demarat și finalizat o serie de proiecte prin care infrastructura educațională din comuna Lespezi să se îmbunătățească”

Suntem conștienți că o infrastructură de foarte bună calitate conduce la îmbunătățirea predării, a rezultatelor școlare ale elevilor şi reducerea abandonului şcolar, de aceea am investit în acest domeniu.

Am demarat și finalizat o serie de proiecte prin care infrastructura educațională din comuna Lespezi să se îmbunătățească, astfel am reabilitat școala din satul Heci cu ajutorul fondurilor obținute de la Banca Mondială și am construit și o grădiniță nouă în același sat, am modernizat școala din satul Lespezi, am construit o grădiniță nouă, un atelier școlar și o sală de sport în același sat. Toată această investiție s-a ridicat la un cost total de aproximativ 2,5 milioane euro.

Citeste si   BURSE pentru 40 la sută dintre STUDENȚII de la USAMV IAȘI

Pe lângă investițiile menționate am construit și o școală nouă în satul Buda și am reabilitat școlile din satele Dumbrava și Bursuc, totul pentru a impulsiona și îmbunătăți  procesul de învăţare și predare.

REP: Care este bugetul comunei pentru anul în curs? Cum răspunde această valoare necesităților pe care comuna le are?

Primar Ioan LAZĂR: Bugetul Comunei Lespezi este de aproximativ 6 milioane lei pentru anul 2019.

Ioan LAZĂR: „Rolul administrației locale este de a atrage fonduri extra-comunitare”

Acest buget asigură buna funcționare a instituției. Existentele resurse financiare deservesc salarizare, utilități (iluminat, combustibil, transport copii, întreținere drumuri etc), cofinanțarea diferitelor proiect, investiții în proporție mai mică. Nu putem afirma că bugetul comunei acoperă în totalitate nevoile cetățenilor, însă este suficient pentru o bună funcționare si întreținere a instituțiilor ce desfășoară activități specifice la nivelul comunei.

Rolul administrației locale este de a atrage fonduri extra-comunitare pentru investiții majore prin care să se satisfacă intereselor generale ale locuitorilor.

REP: Ne puteți face o scurtă descriere a proiectelor pe care le aveți în implementare? Vă rugăm să vă referiți la domeniu, valoare, termen de finalizare și sursa de finanțare.

Primar Ioan LAZĂR: Suntem conștienți că administrația locală are obligația să propună comunității programe pentru reabilitarea zonei, pentru ridicarea nivelului socio-economic al localității, pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor.

În aceste condiții ne-am propus să regândim modul de abordare a problemelor comunității noastre astfel încât, să punem în valoare cat mai bine resursele locale, dar mai ales puterea de muncă și inițiativa, să obținem acumulări cat mai mari care să fie reflectate în nivelul de trai al comunității.

Pentru această perioadă cât și perioadele precedente au fost și sunt desfășurate activități pe mai multe domenii:

Infrastructură rutieră

 • Program PNDL 1 – Asfaltare drum Dumbrava  – 2 km;
 • Program PNDL 2 – Asfaltare drumuri Heci, Bursuc, Lespezi – 5 km;
 • Creare accese în curți – Heci, Lespezi, Dumbrava – 240 podețe;
 • Pietruiri anuale pe drumurile componente ale comunei;
 • Modernizare Măsura 4.3 – aproximativ 7 km;
 • Drumuri de exploatații agricole ce deservesc celor ce lucrează cele 600 ha teren arabil între satele Bursuc și Heci.
Citeste si   SITE-ul de CAMPANIE al PNL Iași are un NOU ADMINISTRATOR! Sora lui Costel ALEXE, Adina DURA conduce ”PULSULUI IEȘEAN”?

Infrastructură școlară

 • Finalizare lucrări la școala din satul Heci (clădirea a fost reabilitată în totalitate și au fost desfășurate lucrări de amenajare a curții interioare);
 • Finalizarea lucrărilor la școala din satul Buda (școala nouă);
 • Finalizarea lucrărilor de reabilitare la școala din satul Dumbrava.
 • Reabilitare interioară și dotare cu mobilier adecvat la cele 3 cămine culturale din satele Heci, Buda și Lespezi;
 • Reabilitarea iluminatului stradal cu becuri LED la nivel de comună;

Cu ajutorul fondurilor obținute prin programul GAL Siret-Moldova (Asociația Grupul de Acțiune Locală Siret-Moldova) există următoarele proiecte:

 • Construire unități PSI;
 • Reabilitare piață agroalimentară;
 • Dotare comunitate Lipovenească cu costume populare;
 • Dotare Primărie cu echipament IT.

Programele de finanțare care au făcut posibilă buna desfășurarea și finalizarea lucrărilor proiectelor propuse sunt:

 • Programului naţional de dezvoltare locală 1 aproximativ 1,7 milioane lei – Ministerul Dezvoltării;
 • Programului naţional de dezvoltare locală 2 aproximativ 4,8 milioane lei – Ministerul Dezvoltării;
 • Măsura 4.3 – 4 milioane lei – Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale;
 • PSI 300.000 lei – Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale;
 • Piață agroalimentară 200.000 lei – Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Singurele proiecte care se află în curs de desfășurare și care urmează să fie finalizate sunt prin programul GAL Siret-Moldova (Asociația Grupul de Acțiune Locală Siret-Moldova), toate celelalte proiectele enumerate fiind finalizate cu succes.

 REP: Ce planuri de investiții aveți în pregătire (dotări, modernizări, construcții)?

Primar Ioan LAZĂR: Pe viitor ne dorim să ne păstrăm ritmul de dezvoltare și să ne extindem proiectele astfel încât să acoperim toate domeniile de activitate. Proiectele pe care dorim să le punem în practică au ca scop îmbunătățirea vieții locuitorilor comunei. Ne propunem să investim în:

 1. Aducțiune apă și canalizare prin Apavital, program post mediu. Valoarea investiției este de aproximativ 150 milioane lei/ cofinanțare de la bugetul local de 1% (150.000 lei);
 2. Aducțiune gaz prin Asociația Comunelor Lespezi – Tătăruși – Vale Seacă – Vânători;
 3. Asfaltare a 6,6 km drumuri sătești și comunale, proiect depus la Ministerul Dezvoltării.

REP: Care este gradul de implicare al Primăriei pe care o conduceți în viața comunității sub aspect social?

Citeste si   TESTE rapide pentru COVID-19 în SPITALELE din România! Carmen DOROBĂȚ: ”Aceste teste RAPIDE vor fi orientate în SPECIAL către zonele de UPU”

Primar Ioan LAZĂR: Considerăm că factorul uman este elementul principal prin care identificăm oportunitățile dar, mai ales, le punem în valoare. Fără sprijinul întregii comunități, efortul autorității locale nu este întotdeauna încununat de succes sau chiar, poate fi de mai multe ori, supus eșecului. Acesta este motivul pentru care dorim să gândim împreună, dar mai ales să punem în practică o strategie de dezvoltare a localității noastre pe termen mediu și lung.

La nivelul comunei funcționează o casă social construită în anul 2011 prin fonduri europene, într-un proiect integrat pe măsura 322, valoarea proiectului fiind de 2,5 milioane euro și cuprinzând mai multe componente:

 • Asfaltarea a 5 km de drumuri
 • Centrul After School
 • Casă socială

Ioan LAZĂR: „Fiecare generaţie îşi are propriile provocări, iar de-a lungul istoriei acestea s-au confruntat cu responsabilităţi diferite”

Casa socială funcționează asigurând adăpost și masă pentru 5 persoane cu probleme. Problemele cu care cetățenii se confruntă sunt și problemele noastre, suntem o familie, împreună putem oferi oportunitatea reală de a identifica şi de a adopta practici ale dezvoltării durabile locale. Cred că fiecare generaţie îşi are propriile provocări, iar de-a lungul istoriei acestea s-au confruntat cu responsabilităţi diferite. Noi ne dorim să oferim societății posibilitatea de a se bucura de minimum de cerinţe pentru o viaţă sănătoasă.

REP: Puteți oferi câteva detalii despre activitățile cultural-artistice sau poate chiar sportive care se desfășoară în comuna dumneavoastră pe parcursul anului?

Primar Ioan LAZĂR: Comuna dispune de un serviciu voluntar de pompieri, serviciu care în ultimii 9 ani a participat la concursuri profesionale naționale (faza pe țară), ocupând de 4 ori locul I, de 3 ori locul II, o dată locul 3 și tot o dată locul 4.

Aceasta este una dintre cele mai bine pregătite echipe de voluntariat la nivel național, participând în anul 2017 la Olimpiada Internațională a Pompierilor din Austria, unde a obținut medalia de bronz.

REP: Cum apreciați relația cu autoritățile județene? În ce măsură ați beneficiat de sprijin din partea acestora?

Primar Ioan LAZĂR: Relația comunei cu autoritățile județene este una de colaborare, beneficiem de sprijin în toate demersurile pe care le întreprindem pentru buna desfășurare a activităților din comunitate.

REP: Domnule, Primar, va urăm mult succes și vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne răspunde întrebărilor adresate


Share
DISTRIBUIȚI

5 COMENTARII

 1. Domnule, este un Primar care a facut si vrea sa faca.
  Nu am sperat noi la atata asfalt, lumina, curatenie, la cum este in comuna Lespezi acum.
  Are toata sustinerea noastra!!!

 2. Daca era sustinut de acolo de sus si ii dadeau bani facea mai multe, dar stai sa vedem ca se schimba guvernarea si o sa avem in Lespezi ce nu a avut neam de neamul nostru. Asta face multe daca ii sunt finantate ideile.

 3. uite ca nu stiam de toate astea. stiam ca a facut multe, dar sa imformeze lumea ca multi habar nu au cate s-au facut in Lespezi.
  Traiasca Lazarica!
  Hai cu inca un mandat si cu ceva finantari de la aia mari!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ