Share

Ioan NANI, directorul general al Antibiotice, a participat astăzi la conferinţa ZF Health & Pharma Summit ’20, cu tema “Rolul industriei farma în asigurarea sănătăţii populaţiei”.

“De multe ori am spus, chiar în perioada crizei puternice din aprilie-mai, că se simte nevoia unei autorități naționale în domeniul industriei farmaceutice, in domeniul sănătății, care să încurajeze dezvoltarea industriei farmaceutice”, a spus Ioan NANI în deschiderea intervenției sale din cadrul video-conferinței.

După un șoc teribil din luna martie-aprilie am încercat să ne adaptăm, să ne redefinim activitatea iar acum funcționăm adaptați perioadei prin care trecem.
Însă, odată cu apropierea sezonului rece, situația sanitară se poate oricând agrava.

“Compania Antibiotice are in continuare un destin al ei, având în vedere nevoia de medicamente antiinfecțioase de care orice teritoriu național are nevoie. Am încercat să ne adaptăm având multe site-uri de producție și oameni competenți. Ne-am reorganizat funcțional în primul rând pentru a putea asigura un nivel de sănătate angajaților noștri și siguranță pentru familiile lor. Vreau să îi felicit pe colegii mei care efectiv au lucrat zi și noapte la acest capitol”.

Antibiotice s-a adaptat repede la noile realității din piața achizițiilor de materii prime, iar parteneriatele pe care le are de zeci de ani ne-au ajutat să nu avem disfuncționalități de aprovizionare.

“S-au luat hotărâri rapide de îmbunătățire a portofoliului, de reintegrare a unor produse care erau solicitate pe piață ca Paracetamolul sau Novocalminul și am adus, în sistem de urgenţă, anumite medicamente.”

Pentru ca a face producție de medicamente nu este chiar așa ușor: trebuie să califici resursa umană, trebuie sa ai activitate de cercetare și transfer tehnologic sau Regulatory Affairs. Este atât de multă muncă și cunoaștere în domeniul aceasta.

“Dacă la Iași se poate face penicilină cu derivații semisintetici ai acesteia, amoxicilină cu clavunalat de potasiu, cu inhibitori cu betalactamaza samd, de ce nu se discuta acest lucru in Guvern, în Comisia Europeană, pentru ca în acest fel să se aloce corect fondurile de dezvoltare viitoare.

“Nu există medicamente banale ci doar esențiale. Nimic nu este banal atunci când vorbim de ceva care trebuie să aducă înapoi starea de sănătate a oamenilor”., a subliniat dl. Ioan NANI.

În România nu avem un organism care să facă o evaluare a capacităților de producție ale României pentru a identifica nevoile pe care țara noastră le are acum si in perspectivă, în următorii 5-10 ani, pentru a se dezvolta.

“Este evident că nu avem o asemenea strategie, un asemenea organism. Și mai mult, în Romania nu există o autoritate națională care să vegheze la dezvoltarea echilibrată a unei ramuri industriale cum este industria farmaceutică”

Se discută, în ultimul timp, de trecerea Autorității medicamentului din subordinea Ministerului Sănătății în subordinea Parlamentului României. In lumea civilizată autoritatea de reglementare a medicamentului este un organism strategic extrem de puternic prin care se concretizează politici de sănătate prin structurarea portofoliilor de produse si prin alte reglementări clare in domeniul asigurării sănătății populației.

“Am sperat și sper în continuare, că în urma discuțiilor pe care le vom avea cu Ministerul Economiei, cu Premierul României, să ajungem la crearea acestui organism care să se cheme Autoritatea Națională pentru Industria Farmaceutică și care să fie subordonată premierului sau Parlamentului, punând astfel accent pe dezvoltare strategică,” a subliniat Ioan Nani, director general Antibiotice.


Share
Citeste si   SITE-ul de CAMPANIE al PNL Iași are un NOU ADMINISTRATOR! Sora lui Costel ALEXE, Adina DURA conduce ”PULSULUI IEȘEAN”?
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ