Share

Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri dimineaţă la şedinţa de urgenţă a  CSM. Ordonanţa de modificare a Codurilor Penale s-a adoptat pe repede înainte, fără ca Executivul să ţină cont de opoziţia fermă venită din Justiţie. Conducerea CSM, cea DNA şi a Ministerului Public acuză că actul normativ este unul vădit neconstituţional.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri dimineaţă la şedinţa de urgenţă a  Consiliului Superior al Magistraturii. Astăzi, plenul CSM ar fi trebuit să se consulte cu ministrul Justiţiei pe noua formă a ordonanţei de urgenţă. Nu a mai apucat însă.

Magistraţii se vor reuni totuşi, iar preşedintele CSM ar putea sesiza CCR cu privire la un conflict constituţional între instituţii. Este una dintre ultimele pârghii de blocare a efectelor din Ordonanţa pe codurile penale, care prevede, în cazul unora dintre prevederi, intrarea în vigoare în 10 zile de la publicarea în Monitor.

“Modificările aduse la Codul Penal prin OUG (dezincriminarea abuzului in serviciu si a neglijentei in serviciu) vor intra în vigoare peste 10 zile de la publicarea OUG. Astfel că CCR are timp suficient să se pronunțe dacă: Avocatul Poporului atacă OUG cum că nu există urgență sau dacă președintele CSM sesizează conflictul constituțional între autoritățile statului. Sau poate Guvernul abrogă OUG, e posibil și asta…”, a scris pe Facebook Cristi Danileţ, magistrat CSM.

Ordonanţa de modificare a Codurilor Penale s-a adoptat pe repede înainte, fără ca Executivul să ţină cont de opoziţia fermă venită din Justiţie. Conducerea CSM, cea DNA şi a Ministerului Public acuză că actul normativ este unul vădit neconstituţional. Astăzi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii ar fi trebuit să se consulte cu ministrul Justiţiei pe noua formă a ordonanţei de urgenţă. Nu a mai apucat însă.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se va reuni totuşi, într-o şedinţă de urgenţă. Va fi discutată Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern pentru modificarea Codului Penal, cu toate că aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Solicitarea fusese făcută ieri, de ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Proiectul depus la CSM e chiar mai rău decât cel iniţial, a declarat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Iar procurorul general spune clar că orodonanţa trebuie imediat atacată la Curtea Constituţională.

Citeste si   VIDEO Alexandru Rafila a rămas fără aer în timp ce prezenta programul pe Sănătate al PSD, în sala în care a leșinat Marcel Ciolacu

Anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiţiei fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru astăzi, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare. Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima.

Iată comunicatul CSM:

“Consiliul Superior al Magistraturii

Apreciază că solicitarea Ministerului Justiţiei, transmisă Consiliului la data de 31.01.2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege.

Anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiţiei fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare.

Citeste si   100% TU DECIZI! Tudor Benga, scandal cu conducerea USR. Cum se împacă antreprenoriatul cu politica

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima”.

Procurorul- şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat pentru Agerpres că nu ştie exact ce a aprobat Guvernul. Însă noul proiect de lege trimis la CSM e mai rău ca cel iniţial.

,Nu pot să comentez ce efecte vor avea ordonanţele adoptate întrucât nu le-am citit. (…) În jurul orei 19,00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală. Am fost surprinsă să văd că acest proiect nu conţine observaţiile pe care sistemul judiciar, în special DNA, le-a făcut la proiectul iniţial. Mai mult, nu înţelegem de ce este aşa de mare urgenţă pentru a sta noaptea şi a da un punct de vedere pe legi atât de importante. (…) Pot să spun că acest proiect nou este mai rău decât proiectul iniţial din perspectiva luptei anticorupţie, practic lipseşte de relevanţă lupta împotriva corupţiei în România dacă acest proiect de lege va fi adoptat.” a declarat şefa Direcţiei Anticorupţie.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susţine că ordonanţa trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională.

Citeste si   CUM funcționează finanțările neoficiale ale partidelor? Speța viitorului deputat Marius MINEA rămas dator cu 230 000 euro la anturajul PNL IAȘI!

,,Ca membru al CSM vă pot spune că OUG este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la CCR. Despre consecinţele ei grave am avertizat în comunicatul Ministerului Public, aflat pe site”, a declarat procurorul general al României.

Plenul CSM avea pe ordinea de zi de miercuri un singur punct: “Solicitarea Ministerului Justiţiei, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, în temeiul art. 38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, transmis Consiliului la data de 31.01.2017”.

Solicitarea Ministerului Justiţiei a fost transmisă marţi, potrivit documentelor postate pe site-ul CSM. Astfel, într-o notă scrisă de mână pe solicitarea ministerului este trecută ora 17.00, alături de menţiunea: “Membrilor CSM pe e-mail. Comisia 1 CSM, DLDC, ICCJ, instanţe şi PICCJ, parchete”.

În document sunt subliniate cuvintele “proiect de ordonanţă”, “Codului Penal”, “Codului de Procedură Penală” şi “rugămintea de a-l aviza”.

Documentul este semnat pe ultima pagină de ministrul Justiţiei. Tot acolo sunt trecuţi, ca avizând favorabil,  ministrul de Interne, Daniela Carmen Dan, şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, fără ca pe document să existe semnăturile celor doi miniştri.

Proiectul a suferit unele modificări faţă de prima variantă, care a primit aviz negativ din partea CSM.

Astfel, pentru favorizarea făptuitorului nu există pedepse în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative. Mai precis, membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ