Share

În cadrul rubricii „Agenda primarului” ne propunem să venim în sprijinul unităților administrativ teritoriale în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelul județului Iași.

Săptămâna aceasta ne aflăm în comuna Erbiceni și discutăm cu primarul comunei, Ionel LUNGU

Ionel Lungu: „Erbiceni este o comună frumoasă, cu oameni harnici, frumoși și gospodari, cu frică de Dumnezeu”

REP: Cum v-ați putea descrie comuna? Ce ar trebui să știe cititorii despre comuna dumneavoastră?

Primar Ionel LUNGU: Suntem mândri de comuna noastră, este o comună frumoasă, cu oameni harnici, frumoși și gospodari, cu frică de Dumnezeu. Un lucru inedit este că fiecare sat din comună este așezat pe o colină, astfel, cele 5 sate ale sunt poziționate armonios pe câte o colină. Cei 5.700 de locuitori au gospodarii pe raza celor 5 sate, care întregesc comuna Erbiceni: Erbiceni, Totoesti, Birlesti, Spinoasa și Spranceana.

REP: Cum răspunde bugetul comunei necesităților pe care aceasta le are?

Primar Ionel LUNGU: Bugetul comunei pentru anul în curs este satisfăcător pentru nevoile comunei, atât pentru activitățile administrative ale comunei cât și pentru investițiile pe care le avem în desfășurare.

REP: Ce lucrări / activități specific aveți pregătire pentru această perioadă ?

Primar Ionel LUNGU: Pentru ca o comună să se dezvolte este nevoie de implicare, de ceea avem o serie de lucrări prin care să dezvoltăm comuna, amintim: extinderea de apă și canal în satele comunei, înființarea unui sistem de alimentare cu apă, reabilitarea unui număr de 7 școli, două dintre unitățile de învățământ au fost finalizate, una este în curs de reabilitare și urmează și celelalte patru unități de învățământ să intre în reabilitare în următoarea perioadă.

O Casă de cultură modernă se construiește în această perioadă în satul Erbiceni, unde vom organiza spectacole și evenimente culturale. De menționat este că în această frumoasă Casa de cultura va funcționa și biblioteca comunală.

În acest moment se află în fază de proiectare  și implementare încă 9 km de asfalt care vor face legătura dintre comunele Erbiceni și Focuri și două drumuri comunale.

REP: Ne puteți face o scurtă descriere a proiectelor pe care le aveți în implementare? Vă rugăm să vă referiți la domeniu, valoare, termen de finalizare și sursa de finanțare

Primar Ionel LUNGU: Cele 7 unități de învățământ fac parte dintr-un proiect amplu de reabilitare. Odată cu finalizarea acestora, copii vor beneficia de un învățământ de înaltă calitate având toate condițiile, la norme europene, deoarece educația trebuie să facă parte din viața fiecărui copil, pentru a se dezvolta frumos și a avea o evoluție în sens pozitiv. Proiectul de reabilitare a celor 7 unități de învățământ este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Revenind la proiectul prin care sunt asfaltați 9 km de drum valoarea totală a acestuia este de 2 milioane de euro, prioritar fiind drumul dintre comunele Erbiceni și Focuri. Finanțarea pentru aceste lucrări a fost obținută prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

REP: Care este gradul de implicare al Primăriei pe care o conduceți în viața comunității sub aspect social ?

Primar Ionel LUNGU: Încercăm să fim prezenți în viața socială a fiecărui cetățean și să răspundem prompt nevoilor cetățenilor.

REP: Puteți oferi câteva detalii despre activitățile cultural-artistice sau poate chiar sportive care se desfășoară în comuna dumneavoastră pe parcursul anului?

Primar Ionel LUNGU: La nivel de comună funcționează o asociație sportivă care are 4 secții  sportive: șah, tenis de masă, handbal și fotbal. Au fost organizate două competiții de Karate cu o participare națională, la care au luat parte peste 1000 de sportivi.

Cupa Unirii la șah este o altă competiție la care au luat parte elevi de la unitățile de învățământ din județul Iași, și nu în cele din urmă în acest an la Sala Sporturilor Mihai Nistor a găzduit  Super Cupa României la Tenis de Masă.

Avem și la nivelul Ligii a IV-a o echipă de fotbal care a obținut în fiecare sezon competițional clasări fruntașe aflându-ne la un pas de câștigarea campionatului la seniori în sezonul competițional.

Ca activități culturale care se desfășoară pe raza comunei putem enumera: Ansamblul Folcloric “Bahluețul” care și-a câștigat prestigiul  la concursuri naționale și internaționale, anul trecut participând în Italia la un festival internațional de folclor. Cei mai mici dansatori ai comunei fac parte din Ansamblul Mugurașii, având deja aparții pe scena marilor festivaluri naționale și învățând tainele dansului de la renumitul instructor Neagu Stefan.

Proaspăt înființați, tinerii de la grupul de dans modern EDA (Erbiceni Dance Art) sub îndrumarea instructorului Luca Teodora își petrec weekendul într-un mediu armonios, făcând cunoștință cu tainele dansului modern și clasic.

REP: Cum apreciați relația cu autoritățile județene?

Primar Ionel LUNGU: O colaborare aproape perfectă, ori de cate ori a fost necesar am fost sprijiniți de la “județ” de către domnul Președinte Maricel Popa și de către domnul Prefect.

REP: Domnule, Primar, va urăm mult succes și vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne răspunde întrebărilor adresate.

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ