Share

Transplantul de celule stem hematopoietice – a doua ȘANSĂ la VIAȚĂ pentru bolnavii de CANCER

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem, componente de bază ale vieții, stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice se găsesc în măduva osoasă și sunt capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcțională) a sângelui și a sistemului imunitar.

La ce sunt folosite aceste celule?

Anual, sute de copii și adulți din lumea întreagă află că suferă de o formă gravă de cancer de sânge, leucemie, boli autoimune sau metabolice ereditare. În lipsa unui transplant de celule stem, boala poate fi fatală. Adeseori, membrii familiei nu sunt compatibili, o persoană neînrudită fiind singura șansă a suferindului la viață. În acest sens, majoritatea ţărilor din lume şi-au creat registre de donatori voluntari de celule stem hematopoietice, în prezent fiind înregistrați peste 25 milioane de astfel de donatori la nivel global.

Donatorul – eroul bolnavilor de cancer. Cum poți deveni donator de celule stem?

„Pentru a fi donator de celule hematopoietice trebuie să fii un adult sănătos, cu vârstă cuprinsă între 18 – 45 ani. În Iași, centrul de înregistrare a potențialilor donatori se află la Institutul Regional de Oncologie.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

Dacă majoritatea centrelor de profil din țară sunt pe lângă un centru de transfuzii, noi suntem puțin atipici pentru că funcționăm în cadrul unui spital. O mare parte din activitatea noastră trebuie să se bazeze pe promovare deoarece potențialii donatori nu trec pe la ușa noastră constant și zilnic pentru a fi informați și a se înscrie și în registru” a declarat Elena ALBU, medic specialist hematolog.

Odată prezentat la centru, potențialul donator este informat cu privire la înscrierea în Registrul Unic și la modalitatea de recoltare a celulelor, iar când toate informațiile au fost pe deplin înțelese, se completează un formular de consimțământ, un chestionar medical și un formular cu datele de contact.

Elena ALBU: “Pentru a vedea în detaliu compatibilitatea donator – pacient, se face o testare extinsă a complexului de gene pentru testul de histocompatibilitate”

Următorul pas este recoltarea probelor de sânge pentru a se evidenția HLA (antigen leucocitar uman), grupa sanguină, posibile infecții cu virusuri hepatice, HIV, ș.a.m.d. Dacă rezultatele acestor teste sunt negative, se introduc în baza de date, într-o posibilă procedură de comparare cu rezultatele pacientului.

În cazul în care voluntarul a fost identificat compatibil, este chemat la centru unde va repeta chestionarele, precum și un set amănunțit de investigații medicale. Pentru a vedea în detaliu compatibilitatea donator – pacient, se face o testare extinsă a complexului de gene pentru testul de histocompatibilitate. Uneori avem mai mulți donatori compatibili. Prin testarea extinsă, putem constata care voluntar este cel mai compatibil.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

Ce presupune procedura de donare?

Donatorul selectat va fi preluat de echipa de coordonare și se va stabili data recoltării. Ulterior se va alege procedura de recoltare. Prima metodă, recoltarea directă din spațiul medular, ne permite să recoltăm o cantitate mai mare de celule. Se face prin aspirație, prin puncții succesive, metoda fiind realizată sub anestezie generală.

A doua metodă, afereza, presupune recoltarea celulelor din sângele periferic, metodă preferată de majoritatea donatorilor. Timp de 4 zile, donatorul va efectua un tratament injectabil subcutanat cu o proteină – factor de creșetere, pentru a determina celulele hematopoietice să se înmulțească și să migreze din măduva osoasă spre vasele periferice de sânge.

În a V-a zi, printr-o simplă analiză a sângelui, se stabileşte dacă s-au mobilizat suficiente celule stem hematopoietice şi are loc donarea. Se montează un cateter pe vena femurală (pe picior), cu ajutorul căruia donatorul este cuplat la un aparat care va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Sângele filtrat revine în organism pe cale intravenoasă. Procedura nu este dureroasă, nu necesită anestezie şi durează aproximativ 2-3 ore, apoi donatorul poate pleca acasă.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

Transplantul celulelor stem la pacient

„Când pacientul este diagnosticat cu leucemie / altă formă de cancer sanguin sau malignitate hematologică, i se stabilește sau nu indicația de transplant. Nu toți pacienții care au leucemie primesc această indicație, ea fiind dată de medicul curant hematolog al pacientului împreună cu o comisie specială, punând în balanță șansa pacientului de a avea o bună evoluție în lipsa transplantului cu evoluția în prezența transplantului.  

În momentul în care se stabilește că pacientul are indicație de transplant, se stabilește și tipul de transplant pe care trebuie să îl facă. Transplantul de celule stem hematopoietice este cu CELULELE STEM HEMATOPOIETICE PROPRII (autotransplant) sau cu CELULE STEM HEMATOPOIETICE DE LA UN DONATOR. (alotransplant).

Este important să menționăm că această procedură se face după ce pacientul a urmat deja o cură de chimioterapie sau radioterapie și este adus într- o anumită stare care se numește REMISIUNEA BOLII. Sunt foarte rare situațiile în care transplantul este singura formă de tratament pe care pacientul îl urmează” a declarat Angela DĂSCĂLESCU, medic primar hematolog.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ