Share

În perioada septembrie 2019 – septembrie 2021, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi participă la implementarea activităţilor proiectului “Autism They are On Of Us”, desfăşurat în cadrul programului european Erasmus+, alături de instituţii partenere din alte 4 țări europene: Turcia, Belgia, Polonia și Spania.

            Studiile recente sugerează că autismul afectează aproximativ 1% dintre europeni, care reprezintă peste cinci milioane de persoane în UE

În lume, 1 din 68 de copii suferă de această tulburare, iar în România, sunt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de Tulburări din Spectrul Autismului. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație. Autismul nu se poate vindeca, dar diagnosticare precoce și intervenție timpurie intensivă ajută până la 47% dintre copiii cu autism să poată trăi o viață independentă, dar fără terapie, simptomele autismului și comportamentele disfuncționale se agravează în timp.

Citeste si   „Serile bobocilor” organizate diferit la USAMV Iaşi

Pe baza studiilor epidemiologice efectuate în ultimii 50 de ani, prevalența TSA pare să crească la nivel global. Există multe explicații posibile pentru această creștere aparentă, incluzând o conștientizare sporită, extinderea criteriilor de diagnosticare, instrumente de diagnostic mai bune și raportarea îmbunătățită.

Organizarea activităţilor proiectului pe fiecare dintre cei 2 ani de implementare și responsabilitățile fiecărui partener implicat au făcut obiectul primei reuniuni transnaționale, care a avut loc în Konya – Turcia, în perioada 27-28 februarie 2020 și la care ISJ Iași a fost reprezentat de inspectorul pentru proiecte educaționale și expertul financiar.

Găzduită de instituția coordonatoare a proiectului – Kozagac Esnaf Ve Sanatkarlar Odalari Birligi Ozel Egitim Uygulama Merkezi – Konya, întrevederea a debutat cu prezentarea instituţiilor implicate în proiect, alături de instituții din educație precum Inspectoratul Școlar și școlile din Polonia și Turcia, fiind o asociație nonprofit care sprijină copiii și tinerii cu dizabilități (Spania), o organizație de consultanță pe problematici europene (Belgia), un centru de resurse educaționale – Turcia.

Citeste si   PEȘTELE le-a adus o lucrare penală! Poliţiştii de FRONTIERĂ cercetează trei bărbați pentru BRACONAJ PISCICOL.

Pe lângă aspectele tehnice a fost analizată terapia prin artă – cântec și dans – aplicată în școala gazdă

Proiectul aduce în prim plan conștientizarea rolului școlii și a familiei în viața tinerilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist prin îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor familiilor lor și a profesorilor care lucrează în acest domeniu.

Proiectul vizează creșterea abilităților de viață ale tinerilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist, pentru a-și reduce comportamentele problematice, pentru a facilita adaptarea lor la viața socială, pentru a-i ajuta pe ei și pe familiile lor în conștientizarea drepturilor lor, pentru a se asigura că sunt fericiți prin maximizarea capacităților personale.

Citeste si   De ce să alegi un Echipament Profesional de Protecție la Sablare

Proiectul are în vedere formarea persoanelor care lucrează în context educațional – psihologi, profesori care urmăresc să-și consolideze competențele în legătură cu educația copiilor cu autism, dar și elevi, familii ale acestor copii, oferind celor care lucrează cu acești tineri formare profesională continuă, adaptată lucrului cu elevii cu autism.

Pe parcursul celor 24 de luni de implementare a proiectului sunt prevăzute două reuniuni transnaționale, patru activități de învățare în context european pentru șase profesori din fiecare țară parteneră, evenimente locale de diseminare și transfer a rezultatelor obținute.

Rezultatele tangibile așteptate se concretizează în planuri individualizate de instruire și servicii familiale, un ghid de utilizare a tehnologiilor digitale, ce vor fi promovate prin conferințe și seminarii, broșuri și secvențe media ce vor asigura conștientizarea importanței comunicării școală -familie – individ.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ