Share

Inspectoratul Școlar Județean propune tuturor profesorilor diriginți strategii de comunicare și interacțiune cu elevii în această perioadă

1 iunie 2020, Ziua Copilului, a venit cu o veste bună atât pentru elevi, cât și pentru profesorii din județul Iași. Preocupat în mod constant de optimizarea și inovarea activităților în mediul online, într-un context care ne-a determinat să adaptăm strategiile de lucru, în relația cu elevii și cu părinții, Inspectoratul Școlar Județean Iași lansează azi un nou ghid, completând seria celor care au fost realizate deja, cu dăruire și profesionalism, de către inspectorii de specialitate ai I.S.J. Iași, care au format echipe cu profesorii din județ.

Sub titlul Dirigintele, antrenor de zbor. Ghid de călătorie prin…Dirigenție, prezenta resursă se adresează profesorilor diriginți care, în această perioadă de suspendare a cursurilor, au avut un rol esențial și definitoriu în a facilita accesul tuturor elevilor la învățare, de a menține comunicarea cu elevii, părinții și profesorii clasei.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Ghidul pentru diriginți poate fi considerat un reper, o ancoră care face mai facilă activitatea școlii în prezent

Ghidul pentru diriginți poate fi considerat un reper, o ancoră care face mai facilă activitatea școlii în prezent, un liant între școala cu valorile și reperele ei tradiționale, cu aspirația zborului spre libertate și cunoaștere a fiecărui elev și noua dimensiune de organizare a activității în spațiul virtual.

Într-o formă complexă, ghidul prezintă atât exemple de activități care se pot realiza cu elevii în mediul online, în cadrul orelor de dirigenție, cât și testimoniale ale profesorilor, elevilor și părinților care au traversat această perioadă, într-un demers comun de a continua procesul educațional.

Noua resursă educațională, realizată într-un design atractiv și viu colorat, cu imagini sugestive pentru subiectele abordate, pune în valoare conținutul ghidului și face mai ușoară utilizarea acestuia. Coordonat de Inspectorul Școlar General, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, materialul a fost  realizat de o echipa cu o bogată experiență în domeniul activităților specifice funcției profesorului diriginte, din care au făcut parte metodiști, profesori diriginți și directori din școlile județului, consilieri școlari, specialiști ai C.J.R.A.E. Iași, alături de inspectorul pentru activități extrașcolare la I.S.J. Iași, responsabil pentru activitatea diriginților, prof. Alla Apopei, inițiatoarea acestei lucrări.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Prima parte a ghidului reunește modele de abordare a unor lecții în mediul online, recomandări cu privire la măsurile care se impun în vederea asigurării securității în mediul virtual, codul etic al profesorului diriginte.

”Diriginții sunt, și de această dată, deschizatorii unor noi drumuri, cei care propun o altă perspectivă de management al clasei, de comunicare continuă cu elevii și chiar părinții acestora, de consolidare a sentimentului de apartenenţă la o comunitate ce are propria identitate, asumată de fiecare membru în parte.

Realizarea prin intermediul tehnologiei de către profesorul-diriginte de proiecte tematice, cluburi de dezbatere, zile dedicate anumitor evenimente, festivități de absolvire etc. poate fi o opțiune pedagogică de a-i ţine pe elevi implicaţi şi împreună, de a păstra legătura afectivă, emoțională.

Diriginții trebuie să fie prezenţivizibili şi disponibili mai mult poate decât până acum, căci întregul colectiv de elevi simte nevoia să ţină legătura cu liderul lor. Se știe că atunci când liderii transmit o stare de calm, când îşi manifestă preocuparea şi disponibilitatea de a comunica, membrii acelei comunităţi se simt încurajaţi şi au încredere că lucrurile sunt sub control.

Ghidul destinat profesorilor – diriginți cuprinde teme abordate și fundamentate, atât teoretic, cât și practic, fiind construit pe exemple de bune practici identificate în școala ieșeană, drept pentru care poate fi un reper pentru organizarea orelor de dirigenție în contextul școlii de acasă.” – prof. dr. Genoveva Farcaș

Acest ghid este pus la dispoziția elevilor, a părinților, dar și a cadrelor didactice pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Iași, la adresa:

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

http://www.isjiasi.ro/index.php/activitati-extrascolare/documente-specifice/1154-dirigentele-antrenor-de-zbor-ghid-de-calatorie-prin-dirigentie


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ