Share

          În această săptămână, în cadrul rubricii „Interviul săptămânii”, discutăm cu Cristi şi Iulia CRANG. Pasiunea pentru arta, sensibilitatea și dorința de a se  lăsa în voia dansului i-au făcut pe cei doi să renunțe la profesiile pe care le practicau și să își deschidă ATELIERUL DE TANGO IAȘI, o școală care se recomandă și se impune ca o formă de manifestare artistică.

REP: Cum s-a născut pasiunea pentru dans?

Iulia CRÂNG: Pasiunea pentru artă, sensibilitatea și dorința de a mă  lăsa în voia dansului au apărut de când eram mică! Îmi plăceau costumele de dans ale fetelor, pașii de salsa fiind preferați! În cadrul facultății am primit o bursă care mi-a oferit ocazia să studiez în afara ţării.

Acolo am intrat în contact cu un stil de dans diferit față de cel pe care îl practic în prezent. Experiența pe care am trăit-o m-a făcut să îmi doresc mai mult, astfel după finalizarea studiilor ca inginer și designer am căutat cluburi unde aș fi putut să continui și să profesez în stilul de dans cu care intrasem în contact.

Cristi CRÂNG: Greu de crezut că un fiu al munților Bucovinei, absolvent de Automatică, deci un preocupat de științele exacte, se va lăsa “vrăjit “de o asemenea artă. Am intrat în contact cu dansul pentru a mă destresa, locul de muncă fiind solicitant și stresant.

Am putea spune că datorită activității pe care o practicam am reușit să descopăr minunata lume a tangoului. Am ajuns în Bucureşti la o seară de tango unde mă aşteptam să văd acel dans cu ”trandafirul în gură”. Ulterior mi-am dat seama că înseamnă un dans de pereche și că este un amalgam de senzații și trăiri greu de definit. Înțelegând aceste aspecte am luat decizia de a veni în Iaşi, unde am început să caut locuri care să îmi ofere posibilitatea punerii în practică a stilului de dans care m-a cucerit.

REP: Cum ați concretizat pasiunea pentru tango?

Iulia CRÂNG: Din pasiune pentru dans și pentru tango în mod expres, a luat ființă Școala de Tango Argentinian “Atelierul de Tango Iași“, la nivel teoretic este o şcoală, dar practic este mai mult. Este o comunitate unde lumea vine şi împreună învăţăm să dansăm tango, învățăm să ne exprimăm sentimentele și trăirile prin limbajul dansului, să creștem nivelul calității dansului și să le transmitem cursanților tot ce am învățat noi și încă învățăm. Pe lângă orele de dans, călătorim împreună, în ţară sau în străinătate, deoarece împreună formăm o familie.

REP: Cursanţii dumneavoastră din ce domenii de activitate provin?

Iulia CRÂNG: Cursanţii noștri provin din toate domeniile de activitate, de la profesori, doctori, economişti, la persoane casnice sau studenţi. Nu există o categorie socială asupra căreia să ne orientăm, ne adresăm dansatorilor de toate vârstele, persoane care doresc să trăiască frumos și să își petreacă timpul liber în cel mai agreabil mod. Importantă este pasiunea pentru tango, dorința de a învăța ceva nou și curajul de a accepta această provocare, deoarece acest stil de dans este unul complex și elegant.

REP: Cu cine este mai dificil de lucrat, din punct de vedere coregrafic, cu adulţii sau cu copiii?

Cristi CRÂNG: Noi nu lucrăm cu copii, lucrăm cu persoane adulte, pentru că este un dans social, un dans profund, cu semnificații mai greu de sesizat la prima vedere. Este un dans în care trebuie să renunți la inhibiții, să socializezi, să comunici prin muzică și dans. Tinerii au o capacitate mult mai mare de a învăţa şi o atenţia mult mai sporită.

Acordam toată atenția noastră cursanților cu care devenim, încet dar sigur, adevărați prieteni! Dansul vorbește fiecăruia, dar fiecare înțelege mesajul potrivit personalității sale și modului de a vedea viața. Nimic nu este imposibil, într-adevăr este mai greu la început, deoarece fiecare este construit și educat într-un anumit mod, însă cu pasiune și muncă totul este posibil.

REP: La nivel de Iaşi mai există şi alte comunităţi de tango sau am putea spune că sunteţi unici din acest punct de vedere?

Iulia CRÂNG: Noi suntem o comunitate, împărtăşim o pasiune comună pentru dans. Aţi menţionat cuvântul ,,unicat“, putem spune că ne caracterizează, dacă ne gândim la comunitatea de salsa. Dacă facem referire la tango fiecare este unicat în felul său, acest stil de dans iți oferă o escapadă surprinzătoare din rutina zilnică.

REP: De ce tango şi nu alt gen de dans?

Cristi CRÂNG: Dansul este frumos oricum, dar pentru noi tangoul este o provocare, este un dans greu, nu are un pas de bază, foarte fix şi uşor de reţinut, de aceea consider că este un punct de încercare.

Iulia CRÂNG: Dacă celelalte stiluri de dans pentru unii cursanți sunt ”liceul” sau ”facultatea”, tangoul argentinian pe care noi îl practicăm, putem spune că este ”doctoratul”. Este un dans complex, nu este doar despre paşi, este o cunoaştere corporală, un mod de a socializa, de a te înţelege şi de a te descoperi.

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ