Share

În această ediție a Raportului Parlamentar discutăm cu senatorul Iulia Scântei despre problemele actuale ale orașului ei natal, Iași, despre realizările din acest mandat și aspecte care vizează societatea românească în ansamblu.

REP: Din calitatea de parlamentar, ce aţi reuşit să întreprindeți pentru cei care v-au ales?

Iulia Scântei: Acest mandat a fost marcat de lupta coaliției de guvernare cu statul de drept, iar noi am dus o luptă permanentă pentru a împiedica cât mai mult guvernarea PSD-ALDE să ne îndepărteze de valorile europene.

Am avut 130 de luări de cuvânt în plen, am depus 17 inițiative legislative, am semnat 9 moțiuni și am susținut declarații politice, întrebări și interpelări pentru miniștri.

Am avut 130 de luări de cuvânt în plen, am depus 17 inițiative legislative, am semnat 9 moțiuni și am susținut declarații politice, întrebări și interpelări pentru miniștri.

Am fost desemnată vice-președinte al Senatului în prima sesiune parlamentară (1 feb -1 sep 2017)

Am activat și activez în cadrul Comisiei speciale pentru Justiție, în care am susținut independența justiției și am încercat să blocăm încercările parlamentarilor puterii de a submina activitatea instituțiilor din Justiție.

De asemenea, am participat la conceperea contestațiilor depuse la CCR de grupul parlamentar PNL cu privire la mai multe legi, cele mai multe fiind admise, cum ar fi cele trei legi ale Justiției sau legea referendumului.

Totodată, am susținut de mai multe ori în plen poziția PNL legată, în principal, de domeniul Justiției.

Am propus și susținut în 2018, în Comisia Buget-Finanțe, amendamentul pentru alocarea bugetului necesar pregătirii proiectului pentru autostrada Iași-Târgu-Mureș. Inițial a fost aprobat, apoi respins de colegii de la guvernare.

DIPLOMAȚIE CULTURALĂ PENTRU IAȘI

Am inițiat și susținut organizarea Conferinței „Provocări de securitate în Nord-Estul Europei” – cel mai mare eveniment pe acest domeniu organizat la Iași. Am dorit să punem în contact reprezentanți ai autorităților, ai mediului univerisitar și ai mediului de afaceri. Au participat diplomați, reprezentanți ai instituțiilor naționale și din cadrul NATO, specialiști internaționali.

Cu ocazia Centenarului, am ținut foarte mult să organizez mai multe evenimente prin care să arătăm în România și în afara ei rolul major pe care l-a avut Iașul în formarea României moderne.

Citeste si   Violeta Alexandru: Am votat pentru un București mai curat, în care pilele nu mai sunt în fruntea administrației. Se poate altfel!

Am organizat expoziția “Iași, Oraș Regal”,  în parteneriat cu Casa Regală a României, pentru marcarea aniversării Centenarului Iași – Capitala Regatului României, 1916-1918. Până acum expoziția a fost organizată la BCU Iași, în București la Senatul României și la Muzeul Național Cotroceni, la Muzeul Goethe din Dusseldorf și la Londra.

Am organizat vizita unei delegații culturale chineze, din care au făcut parte atașatul cultural al Ambasadei Chinei la București și directorul Institutului Cultural Chinez, vizită care s-a concretizat apoi în două spectacole extraordinare ce au avut loc la Ateneul Tătărași și la Sala Sporturilor din Tomești.

Am organizat, în calitate de curator, o expoziție cu fotografii de arhivă, articole din presa vremii din țară și străinătate, care a fost vernisată ieri, 3 noiembrie, în Sala Pașilor Pierduți a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Expoziția recompune o pagină deosebită din istoria orașului Iași, uitată în mod voit în perioada comuniștilor: sosirea la Iași, acum 100 de ani (4 septembrie 1917) a primei misiuni americane umanitare și militare pentru a ajuta răniții aduși de pe front și victimele epidemiei de tifos.

Am fost curatorul expoziției „Iași-Amfiteatrul Unirii” a pictorului Emil Ciocoiu, renumit la nivel european și nu numai. Evenimentul a avut loc la Palatul Culturii și a fost organizat sub auspiciile Familiile Regale a României, în parteneriat cu Ambasada României la Paris și Ambasada Franței la București.

DIPLOMAȚIE – POLITICĂ EXTERNĂ

M-am implicat în susținerea învățământului dual la Liceul Agricol din Miroslava, unde am adus reprezentanții celor mai importante firme din domeniul utilajelor agricole din România.

Am inițiat și susținut organizarea Conferinței „Provocări de securitate în Nord-Estul Europei” – cel mai mare eveniment pe acest domeniu organizat la Iași. Am dorit să punem în contact reprezentanți ai autorităților, ai mediului univerisitar și ai mediului de afaceri. Au participat diplomați, reprezentanți ai instituțiilor naționale și din cadrul NATO, specialiști internaționali.

Am avut întâlniri cu ambasadori și delegații din China, Polonia, Ucraina, Iordania, Cuba, Nigeria, Japonia, Bulgaria.

În toate aceste întâlniri am promovat potențialul economic și academic al orașului nostru.

ACȚIUNI SOCIAL EDUCATIVE ȘI CARITABILE

Am acordat 10 burse pentru studenții ieșeni la „Școala de Vară de la Râșnov” – timp de 10 zile au participat la prelegeri susținute de personalități interne și internaționale, doi ani la rând, în 2017 și 2018.

Citeste si   Nicușor Dan a anunțat care va fi prima DECIZIE ca primar general al Capitalei

Am organizat deplasarea unui grup de 30 de olimpici ieșeni la Sinaia, cu ocazia decernării Iașului a titulaturii de Oraș Regal.

Nu am nicio încredere că actuala guvernare va înainta în privința autostrăzii și e păcat că s-au pierdut deja mulți ani și multe oportunități. Am organizat vizita unui grup de 30 de tineri ieșeni aflați în grija DGASPC Iași la Senat și în clădirea Parlamentului, precum și vizita copiilor din satul Covasna, Comuna Costuleni

M-am implicat în susținerea învățământului dual la Liceul Agricol din Miroslava, unde am adus reprezentanții celor mai importante firme din domeniul utilajelor agricole din România.

REP: Ce părere aveți despre discuțiile tot mai aprinse cauzate de lipsa unei autostrăzi care să asigure o infrastructură rutieră comună între Moldova și Transilvania?

Iulia Scântei: În privința autostrăzii lucrurile ar fi putut fi destul de simple, dar guvernarea PSD le-a complicat foarte mult. Comisia Europeană a anunțat în numeroase rânduri că finanțează această autostradă, inclusiv partea de studii de fezabilitate și proiect, dar actualul guvern a avut cu totul alte priorități și, probabil, o frică de a gestiona fondurile europene, pentru că sunt foarte strict monitorizate. Ca dovadă, tocmai au propus un parteneriat public-privat, foarte costisitor și foarte greu de realizat, dar doar pentru segmentul Iași-Târgu Neamț, care nu rezolvă legătura Moldovei cu vestul țării și Uniunea Europeană.

Nu am nicio încredere că actuala guvernare va înainta în privința autostrăzii și e păcat că s-au pierdut deja mulți ani și multe oportunități.

REP: Cum apreciați situația politico-administrativă de la nivel local?

Iașul este acum victima orgoliilor celor aflați acum la putere. Este normal ca politicienii să aibă orgolii și să dorească să fie realeși, dar în timp ce în alte părți aceste orgolii se transpun în realizări, în proiecte deosebite, la noi este concurs de incompetență administrativă.

Iulia Scântei: Atât la nivelul Primăriei Iași, cât și la nivelul Consiliului Județean avem niște administrații foarte slabe. Dacă mai adăugăm și faptul că nu colaborează aproape deloc între ele, ajungem la un rezultat dramatic pentru Iași. Nici la nivel de județ, nici la nivel de municipiu nu prea s-au făcut progrese în ultimii ani, asistăm aproape la un blocaj total.

Citeste si   CCR respinge sesizarea lui Iohannis: Parlamentul are ultimul cuvânt în stabilirea datei alegerilor parlamentare

Președintele CJ, Maricel Popa, ar fi trebuit să profite că partidul său este la guvernare și să atragă proiecte majore pentru Iași, dar din păcate nu s-a întâmplat nimic. Iată exemplul aeroportului: administrația PSD a preluat un aeroport în plină dezvoltare și cu multe proiecte gata făcute, dar totul s-a oprit de când au venit ei. Dimpotrivă, lucrurile au început să se degradeze.

Cred că cel mai relevant pentru neputința administrației PSD a Iașului este ceea ce a realizat primarul liberal al Miroslavei: a făcut un prim parc industrial care este deja plin, iar acum începe dezvoltarea celui de-al doilea. Consiliul Județean și Primăria Iași nu au reușit să facă nici măcar un parc industrial împreună.

REP: Considerați că proiectele Iașului sunt puse mai presus decât mizele și orgoliile politice?

Iulia Scântei: Iașul este acum victima orgoliilor celor aflați acum la putere. Este normal ca politicienii să aibă orgolii și să dorească să fie realeși, dar în timp ce în alte părți aceste orgolii se transpun în realizări, în proiecte deosebite, la noi este concurs de incompetență administrativă. Primarul și președintele CJ mizează totul pe imaginea proprie și pe sabotarea celorlalți, în lipsa propriilor realizări.

REP: Sunteți mulțumită de valoarea şi importanța proiectelor atrase la Iași de către Administrația Publică Locală în perioada 2016 – 2019?

Iulia Scântei: Nu am cum să fiu mulțumită, pentru că sunt foarte puține proiecte făcute de primărie, mai degrabă de nivelul unui oraș mic, nicidecum la nivelul celui de-al doilea oraș ca mărime al țării. În schimb, poluarea din Iași și haosul imobiliar încep să pună mari probleme ieșenilor, iar primăria pare că le accentuează, în loc să facă ceva pentru a le opri.

Asta în timp ce administrațiile locale din Alba-Iulia, Cluj-Napoca sau Oradea, de exemplu, au foarte multe realizări în ultimii ani. Sunt primari liberali, care nu au sprijin guvernamental, dar care au reușit să implementeze proiecte de sute de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

Din păcate, administrația ieșeană a rămas mult în urma potențialului economic și academic al Iașului.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ