Share

Iulian Cozianu: „O dată cu apariția legii salarizării a apărut și un regulament de sporuri, care a produs o serie de efecte negative în rândul colegilor”

În această săptămână, în cadrul rubricii „Interviul Săptămânii” discutăm cu domnul Iulian Cozianu, președintele filialei ieșene a Sindicatului ”Sanitas”.

Iulian Cozianu este asistent șef la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iași, dar și absolvent al Facultății de Drept.

REP: Ce proiecte a avut ”Sanitas” în anul 2019?

Iulian Cozianu: Cel mai important proiect al colectivului Sindicatul ”Sanitas” din județul Iași, alături de Federația ”Sanitas” și de celelalte organizații ”Sanitas” din țară, pentru anul 2019, a fost încheierea unui contract colectiv de muncă deoarece, din punctul de vedere al salarizării în sistemul sanitar au existat și încă există numeroase nemulțumiri

Timp de doi ani au fost purtate negocieri cu Ministerul Sănătății pentru a finaliza și încheia un contract colectiv de muncă la nivelul sectorului sănătății publice. Din fericire, la finalul mandatului doamnei Sorina Pintea s-a reușit finalizarea negocierilor și concretizarea unui contract colectiv de muncă, înregistrat la Ministerul Muncii, publicat în ”Monitorul Oficial” prin care să se producă efectele dorite.

„O dată cu apariția legii salarizării a apărut și un regulament de sporuri, care a produs o serie de efecte negative în rândul colegilor”

De asemenea, un alt proiect cu o importanță sporită a fost cel legat de modificarea regulamentului de sporuri. O dată cu apariția legii salarizării a apărut și un regulament de sporuri, care a produs o serie de efecte negative în rândul colegilor. Majorarea veniturilor a creat o stare de nemulțumire în rândul angajaților deoarece modul de aplicare a condus la diferențe salariale considerabile.

Împreună cu colegii din țară am realizat un studiu privind dorințele angajaților din sistemul sanitar, un studiu care s-a finalizat printr-o discuție în Parlamentul României și o promisiune a câtorva parlamentari, aproximativ 200, care ne-au susținut în promovarea unui act normativ prin care nemulțumirile legate de regulamentul de sporuri să fie  rezolvate.

Citeste si   PRIMUL proiect care configurează un ECOSISTEM PARTICIPATIV pentru rezolvarea PROBLEMELOR orașului

R: Cum a colaborat Sindicatul ”Sanitas” cu angajații din spitale în acest an?

I.C: Avem o structură formată din lideri și vice-lideri de unități prin care încercăm să ținem legătura cu angajații, încercăm să transmitem noutățile pe care le avem și în egală măsură să ne preluăm informații din rândul acestora.

Consider că am avut și am în continuare o relație bună cu angajații, orice problemă ar ridica un membru de sindicat încercăm să îi ascultăm și să găsim soluții pentru că numai așa putem înțelege și reprezenta oamenii. Întotdeauna există loc de mai bine, întotdeauna așteptările sunt mai mari decât rezultatele pe care le poți obține, însă de foarte multe ori ești îngrădit fie de constrângeri legislative fie de bugetele unităților sanitare, care nu sunt suficiente.

R: Ați vorbit despre așteptările angajaților, ce fel de așteptări au angajații?

„Așteptările sunt numeroase și se diversifică pe paliere”

I.C: Depinde de ce categorii de angajați discutăm. Sunt o serie de lucruri pe care și le doresc toți: condiții mai bune de muncă, materiale de bună calitate, stoc de medicamente astfel încât să nu fie puși în situația în care sunt nevoiți să trimită pacienții să își cumpere tratamentul necesar.

De asemenea printre așteptările angajaților se încadrează și primirea voucherelor de vacanță, deoarece din nefericire au existat situații în care o parte din angajați nu au beneficiat de acest serviciu.

Așteptările sunt numeroase și se diversifică pe paliere, încercăm să surprindem fiecare aspect și să venim cu soluții astfel încât să avem angajați mulțumiți, pacienți tratați conform standardelor, iar neplăcerile să fie excepții.

Citeste si   Primarul comunei MIROSLAVA, Dan NIȚĂ a depus JURĂMÂNTUL pentru mandatul 2020-2024

R: Cum vedeți situația spitalelor ieșene și ce considerați că s-ar putea face mai mult  decât ceea ce se face în momentul de față?

I.C: Spitalele ieșene și în general multe spitale din România au cu totul altă ”față” decât aveau acum 5, 10, 15 sau 30 de ani. Vedem destul de multe spații, clinici care au fost reabilitate, dotate cu echipamente și aparatură. Există și în Iași, unități care se pot lăuda că dețin echipamente, de ultimă generație și au în echipă specialiști care pot face aceleași intervenții pe care le fac spitalele din Occident.

„Din păcate, avem în continuare și spitale care arată ca în secolul trecut”

Din acest punct de vedere putem să ne lăudăm cu spitale în care unele secții au capacitatea de a realiza performanță în medicină, secții care sunt dotate corespunzător și care au personal calificat. Din păcate, avem în continuare și spitale care arată ca în secolul trecut, avem în continuare spitale în care lipsesc specialiști, și mă refer aici, la spitalele mici, chiar și la spitale din județul Iași

Există însă destul de multe lucruri pe care spitalele ar trebui să le corecteze și care probabil creează destul de multe nemulțumiri în rândul pacienților. Așa cum am menționat și anterior, mereu este loc de mai bine, însă trebuie să luăm în calcul și toate reușitele înregistrate de medicii noștri, toți acei pacienți care au ieșit vindecați, ameliorați și mai ales mulțumiți dintr-un spital.

Avem, din păcate o problemă pe care nu am reușit încă să o rezolvăm, atunci când vorbim de spitale și aici aș vrea să pomenesc de Spitalul Regional de Urgență, care din păcate este în aceeași fază de atât de multă vreme.

Citeste si   Acuzații GRAVE ale Primarului CHIRICA. Cine sunt PERSONAJELE vizate?

R: Ce proiecte aveți pentru 2020?

IC: În primul rând, va trebui să continuăm ceea ce nu am reușit să facem în 2019, să finalizăm discuțiile într-un act normativ care să reglementeze problema regulamentului de sporuri. Prioritar pentru 2020 este rezolvarea regulamentului de sporuri, inechităților care sunt aduse de acesta, alături de scoaterea plafonului de 30 % din legea 153 pentru sporuri.

„Vom demara, pentru toate unitățile sanitare proceduri de încheiere a unor contracte colective de muncă”

La nivelul județului Iași, undeva pe finalul lunii februarie, vom începe negocierea contractelor colective de muncă la nivelul unităților sanitare. Vom demara, pentru toate unitățile sanitare proceduri de încheiere a unor contracte colective de muncă, o activitate care se va întinde pe parcursul a patru-cinci luni.

Susținem, alături de confederații un proiect mai amplu și anume modificarea Codului Muncii și a Legii Dialogului Social pentru ca anumite prevederi care existau înainte de 2018 și erau favorabile angajaților să fie reintroduse. De asemenea, vom continua câteva proiecte de pregătire profesională ale asistenților medicali, pe care le derulăm astăzi cu parteneri, ONG-uri și cu Institutul ”Matei Balș” din București.

R: Un mesaj pentru angajații din mediul medical?

IC: În primul rând le doresc sănătate, deoarece este cel mai important și mai bun lucru pe care îl putem avea și fără de care desfășurarea unei vieți normale ar fi imposibilă. Probleme sunt multe, dar trebuie să privim partea frumoasă a vieții, să nu uităm să ne bucurăm de momentele importante.

 

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ