Share

Iurie Leancă și Ion Hadârcă sunt doi moldoveni de peste Prut care își încearcă norocul  ca parlamentari în România, Iurie Leancă deschizând lista de candidați la Senat, în județul Iași, fiind urmat de fostul deputat moldoveam Ion Hadârcă.

Iurie Leancă este o figură controversată a politicii în Republica Moldova. A ocupat mai multe funcții în legislativul și executivul de peste Prut, funcții axate pe direcția integrării europene a Republicii Moldova, o vacă numai bună de muls la Chișinău.

Ponta și Leancă, o prietenie din interes

Premier al Republicii Moldova în perioada 2013 – 2014, Iurie Leancă a stabilit o relație apropiată cu Ponta, premier în perioada 2012-2015. Mai mulți politicieni de peste Prut au fost aleși deputați în Parlamentul României în ultimii ani, fiind aleși de regulă în circumscripția pentru Diaspora, care cuprinde și R. Moldova.

În 2019, Iașiul a devenit al doilea oraș ca număr de locuitori din România, autoritățile locale punând acest fenomen de creștere demografică pe afluxul a zeci de mii de cetățeni moldoveni care dețin și cetățenia română și devin rezidenți. Aceștia se stabilesc la Iași și chiar își cumpără numai locuințe ca măsură de siguranță.

Deși era membru al unui partid moldovean care l-a susținut în 2014 pe Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale, Iurie Leancă a făcut notă discordantă oferind sprijin electoral lui Victor Ponta, care a pierdut atunci alegerile.

Citeste si   Anunț de la Guvern despre organizarea slujbelor de Crăciun în timpul epidemiei de coronavirus

Iurie Leancă a ocupat poziția a patra pe listele de candidați la alegerile europarlamentare din România,din data de 26 mai 2019, dar nu a avut succes, fiindcă Pro România, partidul lui Victor Ponta a avut un scor foarte mic, trimițând doar doi europarlamentari.

Iurie Leancă, ”baron al petrolului” și demnitar de rang înalt al Republicii Moldova

Numele lui Iurie Leancă este implicat în legături controversate în sfera afacerilor petroliere, ca demnitar, el primind atât în nume propriu,cât și pe numele soției sume mari de bani în dolari americani.

Iurie Leancă a fost viceministru, prim-viceministru al afacerilor externe (1998–2001) în Guvernul Zenaida Greceanîi, prim-viceprim-ministru şi ministru al afacerilor externe şi integrării europene (2009–2013) în Guvernele Vlad Filat I şi Vlad filat II, prim-ministru al Republicii Moldova (2013–2015).

În perioada 2001–2005 şi apoi 2007–2009 a fost vicepreşedintele companiei petroliere “Ascom Group”. Din 2005 până în 2007 a fost consilier superior al Înaltului Comisar OSCE pentru minorităţi naţionale.

În perioada 2014–2018 Iurie Leancă a ocupat funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Deşi a fost ales pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova, în februarie 2015, Iurie Leancă a părăsit partidul şi a devenit deputat neafiliat. În aprilie 2017 Iurie Leancă a participat la formarea Grupului parlamentar Popular European (GPPE). În iunie 2017, Iurie Leancă a fost ales în funcţia de vicepreşedinte a Parlamentului din partea GPPE.

În perioada anilor 2009–2015 Iurie Leancă a fost membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova, unde a deţinut funcţia de prim-vicepreşedinte. În februarie 2015 se va  retrage din PLDM şi va participa la înfiinţarea unui nou partid, Partidul Popular European din Moldova. În iulie 2015, la Congresul de Constituire al partidului, a fost ales în funcţia de preşedintele al PPEM.

Citeste si   Ludovic Orban: ”Instituțiile sunt obligate prin OUG să furnizeze serviciile online dacă asta se cere, dar mulți s-au întors la hârtii”

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, este acuzat că ar fi primit 400.000 de dolari de la omul de afaceri moldovean Anatol Stati (35 000 dolari în nume personal și 350 000 dolari pe numele soției).

Faptul că Iurie Leancă ar fi primit acești bani de la o companie controlată de Anatol Stați a fost dezvăluit într-o cerere depusă de  Republica Kazahstan la Curtea de Apel Svea din Suedia, în care se solicita anularea deciziei Tribunalului de Arbitraj din decembrie 2013. Prin această decizie, Republica Kazahstan a fost condamnată să plătească  un prejudiciu de aproape 500 de milioane de dolari către Anatol Stati, familiei sale și firmele controlate de el.

Solicitarea depusă de avocații Republicii Kazahstan a fost publicată de Ministerul Justiției din Kazahstan și în aceasta  se arată că  Anatol Stati  a decis să își declare firmele în faliment,  prin folosirea de companii offshore, prin care a ”sifonat”, adică a sustras  sute de milioane de dolari obținute din exploatarea resurselor de petrol şi gaze naturale pe care omul de afaceri le deținea în Republica Kazahstan.

Citeste si   Premierul Ludovic Orban, convorbire cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Ce discută cei doi oficiali

Oficialii din Kazahstan au adus dovezi că o parte din banii respectivi au fost folosiți pentru a „cumpăra” politicieni din România, Kazahstan, Republica Moldova, Kongo, Sudanul de Sud și Irak.

În documentul oficial,  se precizează că în perioada octombrie 2009 – mai 2014,  Anatoli Stati i-a plătit lui Iurie Leancă aproximativ 35.000 de dolari. Din septembrie 2009 până în mai 2013, Iurie Leancă a exercitat funcţia de Ministru al Afacerilor Externe, iar apoi din 30 mai 2013 şi până în februarie 2015 a fost premier.

Iurie Leancă lucrase inclusiv într-o companie implicată în afaceri cu petrol, concomitent cu saltul în ”politica mare”

Tot în acest document este menționat că în decembrie 2010, s-au făcut mai multe transferuri soției lui Iurie Leancă, Aida Leanca. Între 2010 și 2014, Anatoli Stati a transferat aproximativ 359.000 USD în trei conturi ale Aidei Leancă (din care 2 sunt ale copiilor familiei Leancă) la Rietumu Banka. Majoritatea transferurilor au fost înregistrate la rubrica ”detalii tranzacții”  cu specificația „după cerere, pentru ajutor financiar”.

Așadar, o eventulă alegere a lui Iurie Leancă ca senator de Iași, l-ar scuti de complicațiile acestor afaceri tenebroase, ascunzându-se peste Prut, după imunitatea parlamentară românească, iar lui Victor Ponta i-ar permite să recite poezia veche a ”unirii pe ambele maluri ale Prutului”.

 

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ