Share

Joia Mare este ziua în care a avut loc Cina cea de Taină şi ziua în care se săvârşeşte Denia celor 12 Evanghelii

Este, totodată, momentul în care Iisus a fost vândut de Iuda şi o zi cu numeroase tradiţii şi superstiţii din popor.

În Joia Mare, Iisus i-a adunat pe apostoli la Cina cea de Taină, unde le-a dezvăluit taina împărtăşaniei. Tot atunci, Mântuitorul le-a spus că unul dintre ei îl va trăda. În Joia Patimilor, a avut loc şi rugăciunea din Grădina Ghetsimani, urmată apoi de vinderea lui Iisus Hristos pentru 30 de arginţi.

Joia Mare precede Vinerea Patimilor, ziua în care Iisus a fost răstingit pe cruce, pe dealul Golgota.

Citeste si   (P) Marius OSTAFICIUC, candidat PSD la Camera Deputaților: ”Dragi IEȘENI, viitorul nu trebuie așteptat, VIITORUL trebuie CONSTRUIT”

Ce este bine şi ce nu e bine să faci în Joia Mare

Această zi este una cu multe tradiţii, obiceiuri şi superstiţii din popor. În Joia Mare, gospodinele pregătesc ouăle roşii pentru masa de Paşte. În unele zone ale ţării, acest ouă se sfinţesc şi se îngroapă curtea casei, pentru ca gospodăria şi recoltele să fie ferite de grindină.

O veche tradiţii spunea că în această zi cete de copii mergeau la diverse gospodării şi le îndemnau pe fete la muncă, iar acestea trebuiau să le dea ouă roşii.

Citeste si   STUDIU: Așteptările ANTREPRENORILOR din EUROPA cu privire la anul 2021

În unele zone rurale, se fac focuri pentru sufletele celor decedaţi, despre care se spune că vin şi stau la ştreaşina casei în care au trăit. De aceea, se spune că nu este bine să dai cu mătura azi, pentru ca praful să nu ajungă pe sufletele celor care au murit.

Femeile gravide mergeau la denie cu o sfoară cu noduri, pe care o desfăceau la fiecare evanghelie, pentru a naşte mai uşor atunci când le venea sorocul.

O veche superstiţie populară vorbeşte despre Joimăriţa, o sfântă mitologică asemănătoare Sfintei Vineri, care umbla pe uliţele satelor şi vedea dacă gospodăriile sunt îngrijite

Dacă nu era, îi blestema pe cei care trăiau acolo, iar aceştia aveau parte de un an plin de ghinioane şi greutăţi.

Citeste si   4.207 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS-CoV-2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Este bine să ştiţi că în Joia Patimilor nu se fac parastase şi nici nu se spală, pentru că se credea că astfel se aduc lături morţilor, în loc de pomană.

Totodată, mulţi oameni se spovedesc în Joia Mare şi unii chiar aleg să ţină post negru în această zi.

Se mai spune şi că nu este bine să săruţi pe nimeni pe obraz, pentru că acest lucru aduce aminte de modul în care Iuda l-a vândut pe Iisus Hristos.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ