Share

Judecatorii Tribunalului Iași reacționeaza ferm fața de avansarea procedurilor privind eliminarea pensiei de serviciu și a potențialelor demersuri care ar putea conduce la afectarea independentei financiare a magistraților raportat la diminuarea remunerației acestora

Sistemul judiciar reprezintă unul dintre cei mai importanti piloni  ai  unei  societati  moderne democratice, fiind garanția existenței statului de drept. Statul de drept impune o indiscutabila independența și autoritate a judecătorilor de cariera.

Recunoașterea independenței și autoritiiții judecatorilor, precum și funcționarea justiției ca sistem este o sarcina ce revine Guvernului și Parlamentului, ca  o  datorie  fata  de proprii cetațeni și raspunde obligațiilor  asumate fața de Uniunea  Europeana,  definita ca o zona de libertate și securitate pentru fiecare.

Asigurarea independenței și imparțialitătii judecătorilor implicit datoria Statului de a-i proteja pe aceștia de presiuni și influențe. Pentru aceasta, nivelul veniturilor trebuie  sa  fie  adecvat, adica in concordanța cu demnitatea și statutul lor, precum și cu raspunderea care le revine.

Jurisprudenta    constanta    a   instanței   constituționale   a   stabilit,    fara   echivoc,   ca independenta justitiei, ca garantie constitutionala, include securitatea financiara a magistratilor, care presupune si asigurarea unor garantii sociale, precum pensia de serviciu.

Totodata, judecatorii din cadrul Tribunalului Iasi sunt solidari cu acțiunile de protest inițiate de corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ