Share

Seceta ridică probleme mari la nivelul județului Iași

Seceta din Moldova a dat mari bătăi de cap fermierilor ieșeni. Aceștia au preconizat pierderile încă din februarie. Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, alături de colegii din Ministerul Afacerilor Interne, a emis un ordin prin care cei care au culturi să poată fi despăgubiți. Interzicerea exportului i-a afectat mult pe fermieri.

La nivelul județului Iași au început să se ia măsuri în legătură cu seceta care s-a instalat deja de câteva luni

La momentul actual s-a realizat o centralizare a datelor la nivel de Județ. În urma notificărilor efectuate, Direcția pentru Agricultură Județeană Iași a centralizat un număr de 17 rapoarte operative, cu o suprafață totală calamitată de fenomenul de secetă patologică de aprox. 5761 hectare.

Topul culturilor calamitate este alcătuit din grâu-aprox. 4268 de ha, orz- aprox. 706 ha și rapiță- aprox. 499 ha. Există stații de irigare în diferite zone iar unii fermieri au început deja să se ocupe în acest sens de culturile lor.

În cel mai scurt timp echipele mixte de la DAJ  Iași și APIA Iași, vor efectua deplasări pe teren pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse”, au declarat reprezentanții Direcția Agricolă Județeană Iași.

Situația este însă mai alarmantă decât ne imaginăm iar reprezentanții au început deja să ia măsuri

Pe data de 28 aprilie a.c. a avut loc o întrunire la care au participat instituțiile de la nivelul județului, abilitate să ia măsuri pentru combaterea acestui fenomen.

Vrem să ne asigurăm că toate cererile fermierilor pentru acordarea de despăgubiri sunt verificate și procesate în timp util. Urmează să ne deplasăm pe teren pentru a constata la fața locului toate pagubele. De asemenea, ne dorim ca întreaga capacitate de irigare existentă la nivelului județului Iași să fie funcțională”, a declarat prefectul județului Iași, Marian GRIGORAȘ.

La întrunire au participat reprezentanți ai Direcției Agricole, APIA, ANIF și ISU.

Citeste si   Acuzații grave ale unei familii hunedorene: Bărbat mort de COVID, ținut într-o remorcă din spatele unui spital din Timiș

Unii fermieri însă sunt foarte nemulțumiți de măsurile luate de guvern în ultimele zile și nu cred că vor fi despăgubiți pentru pierderile suferite. Aceștia au mai trecut prin situații de criză  în care nu s-a luat nici o măsura favorabilă.

Unii sunt de părere că prețurile la alimentele de bază nu vor crește deoarece acestea sunt stabilite la nivel european, în funcție de piață. În prezent 3,4 milioane de hectare sunt cumpărate de țări dezvoltate agricol, iar fermierii spun ca în ritmul acesta, se va ajunge la 7 milioane de hectare date către export în următorii ani.  Datorită schimbărilor de comportament alimentar al consumatorilor, producția și distribuția au fost afectate.

Citeste si   Ieșenii MĂNÂNCĂ o pâine mai SCUMPĂ anul acesta! Mihai, agricultor: ”SECETA a DISTRUS hectare ÎNTREGI”

Criza de coronavirus este ultima lor grijă în momentul de față deoarece situația pierderilor nu s-a schimbat prea mult comparativ cu anii trecuți

Pesta porcină îi afectează încă din anii anteriori, și cu toate acestea, fermierii nu sunt lăsați să împuște mistreții bolnavi.

”Culturile de porumb sunt distruse. Stațiile de irigare nu sunt foarte bine puse la punct așa că suntem nedreptățiți, dar deja ne-am obișnuit. Noi investim, dar pierdem an de an, normal că nu facem față dacă tot la export suntem nevoiți să apelăm. Ne-a costat mult interzicerea exportului, acum nu mai suntem o piață sigură”, a declarat Tiberiu STAN, din comuna Victoria, județul Iași.

Nici fermierii care au animale nu sunt scutiți de probleme întrucât au nevoie de culturi care să servească hrana animalelor

”La momentul actual culturile de rapiță și orz sunt distruse. Prețul semințelor se schimbă de la o săptămână la alta, dacă săptămâna trecută cumpăram boabe la 80 de bani, săptămâna aceasta prețul a depășit un leu și 20 de bani. Suntem puși într-o situație dificilă, nu avem posibilitatea de a iriga culturile iar interzicerea exportului o să ne afecteze foarte mult”, a declarat primarul comunei Lungani, Ioan COROBUȚĂ.

Încă din luna februarie, fermierii se așteptau la o criză alimentară din cauza secetei. “Ne așteaptă vremuri urâte, urâte de tot!”, spuneau atunci cei care avea culturi de grâu, orz sau rapiță.

Citeste si   GALA Dezvoltării Durabile are loc MÂINE

Zeci de mii de hectare de teren cultivate în județul Iași sunt în pericol din cauza rezervei mici de apă din sol. Pierderile erau oricum foarte mari la începutul acestui an iar investițiile sunt de aproximativ 1500 de lei pe hectar de teren cultivat cu cereale păioase.

După cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oroș, județele din Moldova și din sudul țării sunt grav afectate de secetă. Culturile semănate în toamnă pe cele 2,9 milioane de hectare intră și ele în calcul, dar, așa cum spune Adrian Oroș, gradul de afectare este diferit în funcție de zone.

”Din păcate, peste criza coronavirus, în toată această perioadă s-a instalat și o secetă puternică, o secetă extremă. Unii dintre specialiști și dintre fermieri spun că nu au mai întâlnit, mai ales în Moldova și în Dobrogea, o asemenea secetă.

Chiar dacă, în ultimele ore și probabil în următoarele zile, o să mai fie precipitații, datele pe care le avem de la ANM nu sunt deloc încurajatoare, pentru că s-au înregistrat precipitații în medie de 5 litri pe metru pătrat în toată țara, izolat, mai ales în zonele din nord-vest, între 10 și 15 litri pe metru pătrat”, a declarat Adrian OROS.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ