Share

Au fost verificate 19.162 ha dintre care 14.761 au fost afectate de secetă

În județul Iași, la fel ca și pe plan național, mai multe hectare de pământ care au fost însămânţate în toamnă cu grâu, secară, cereale şi rapiță sunt afectate într-o anumită măsură, de peste 50%, de secetă.

Contactați de către reporterii ziarului Bună Dimineața Iași, reprezntanții APIA IAȘI au declarat:

Citeste si   Prima plângere penală după incendiul din Spitalul de la Piatra Neamț, în urma căruia12 oameni au murit

”Pe teren se deplasează echipe ale ministerului care verifică situaţia”

”La nivelul județului  Iași  acționează în acest moment 14 comisii de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole. Comisiile sunt alcătuite dintr-un reprezentant al administrației publice locale, un reprezentant al APIA și un reprezentant al DAJ.

Deplasările în teren se fac cu autoturisme din dotarea APIA și DAJ ( 11 de la APIA și 3 de la DAJ ). Până în acest moment, în județul Iași au fost verificate 19.162 ha dintre care s-au dovedit a fi calamitate 14.761 ha.

Au fost afectate de secetă culturile de toamnă: grâu, secară, rapiță, orz, ovăz”, a declarat Sergiu Iulian JITĂREANU, directorul executive APIA Iași.

Fermierii care depun la APIA cerere de sprijin pentru Campania 2020 și ale căror culture se dovedesc a fi calamitate  vor primi subvențiile normal, fără a fi afectat cuantumul acestora

Seceta de anul acesta este mai severă decât în anii precedenți, spun specialiștii. De vină pentru această situație pot fi: iarna fără zăpadă, lipsa ploilor de primăvară, la care s-a adăugat și vântul puternic.

Citeste si   Culisele statului paralel - Miercuri, ora 18:00. Bătălie politică la sânge pe controlul unei societăți de stat: Loteria română

Pâinea ar putea fi mai scumpă la toamnă, deoarece efectele crizei economice generate de pandemia de coronavirus sunt amplificate și de secetă.


Share

LĂSAȚI UN MESAJ