Share

Mai mult de un sfert dintre studenții admiși la programele de studiu de licență și de master nu își finalizează studiile, potrivit ultimei analize realizate de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Alegerea greșită a domeniului de studiu, lipsa resurselor financiare și orientarea spre cursuri de calificare care să le asigure o meserie sunt principalele motive pentru care studenții decid să renunțe la facultate.

Jumătate dintre studenții înscriși în programele de licență de trei, respectiv patru ani de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) sau de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) renunță la facultate.

Factorii care îi determină pe unii tineri să renunţe la studii se numără: situaţia materială precară, lipsa unui mediu familial şi şcolar care să încurajeze eforturile pentru studii, alegerea inadecvată a facultăţii din cauza lipsei de informaţii din timpul liceului, informarea insuficientă la nivelul universităţii cu privire la posibilităţile de angajare, probleme de învăţare şi diferenţele foarte mari între stilul pedagogic practicat în liceu şi tipul de predare dintr-o facultate.

Citeste si   VIDEO l Fără PARADĂ militară și fără PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ la IAȘI

Mihai era student în anul al doilea la Facultatea de Drept de la UAIC când a renunțat la studii, după ce nu a mai avut bani să le plătească și s-a angajat, pentru că avea nevoie de bani, atât pentru cheltuielile de zi cu zi, cât și să economisească pentru a se reînmatricula la facultate.

 „Taxele erau de 2.800 de lei pe an și nu am putut să le plătesc în momentul în care unul dintre părinții mei a pierdut locul de muncă. Așa că am înghețat anul și am început să lucrez pentru a strânge bani”, a povestit MIHAI reporterilor Ziarului Bună Dimineața Iași. .

Andreea era studentă în primul an la Facultatea de Litere de la UAIC când a decis să renunțe și să urmeze cursurile de make-up artist.

”Încă de mică eram pasionată de make-up. Eram în anul al II-lea la Facultatea de Litere, când am decis să renunț la facultate și să mă înscriu pentru a urma cursuri de make-up artist. Cred că, am făcut alegerea corectă, renunțând la facultate, deoarece nu simțeam că e ceea ce vreau să fac pe viitor.

Mă simt mult mai împlinită din două puncte de vedere: financiar, dar și pentru că fac ceea ce-mi place. Urmând aceste cursuri de make-up acreditate, mi-a fost mult mai ușor să-mi găsesc un loc de muncă decât mi-ar fi fost să-mi găsesc un loc de muncă după finalizarea celor 3 ani de studiu”, a declarat Andreea.

În România, unul din trei studenţi români nu ajung să termine facultatea, iar asta din cauză că tinerilor li se par inutile studiile superioare în vederea obținerii unui loc de muncă, dar şi pentru că nu fac faţă cheltuielilor de zi cu zi.

Citeste si   ZI de SĂRBĂTOARE națională! Peste 700.000 de ROMÂNI poartă numele Sfântului ANDREI

Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ