Share

Discursul anti-UE al lui Trump ar putea duce la un nou război balcanic, a afirmat recent președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

El l-a atenționat pe președintele american să nu promoveze exemplul Marii Britanii de ieșire din Uniunea Europeană fiindcă descurajează perspectivele altor state dornice să adere.

Declarațiile recente ale președintelui Juncker redeschid dialogul despre o regiune vecină României.

O zonă cu provocoări etnice, economice și politice majore. UE a elaborat o politică de sprijinire a integrării treptate în Uniune a țărilor din Balcanii de Vest. La 1 iulie 2013, Croația a devenit prima dintre cele șapte țări care s-a alăturat UE, iar Muntenegru, Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Albania au fost acceptate oficial ca țări candidate. Au fost inițiate negocieri de aderare și s-au deschis capitole de negociere cu Muntenegru și Serbia. Bosnia și Herțegovina (care a depus cererea de aderare la începutul anului 2016) și Kosovo sunt țări potențial candidate.

Citeste si   Comisia Europeană a propus un nou pact privind migraţia, cu un mecanism de 'solidaritate obligatorie' în locul cotelor de refugiaţi

Întrebată de Claudia Zidaru ce fel de tensiuni există în Balcanii de Vest,  lectorul universitar Miruna Troncotă apreciază pentru rfi.ro că rolul din trecut al Statelor Unite, în războaiele etnice, reprezintă un efort nesusținut, iar provocările economice apropie populația de atitudinile anti-europene.

”Balcanii de vest au și ei mai multe viteze, adică avem țări ca Serbia și Muntenegru aflate într-o relație avansată cu Uniunea Europeană, dar din cauza problemelor interne – în cazul Serbiei atârnă dosarul Kosovo, iar în Muntenegru mai nou aplicația de aderare la NATO, dar scandalurile de corupție –   țin aceste state, de aproape 20 de ani în stand-by, în sensul demcoratizării sau unei reforme totale.

 

Citeste si   #alegeriSUA Trump îl atacă virulent pe John McCain, a cărui văduvă a anunţat că-l susţine pe Biden

Șomajul în rândul tinerilor principala provocare economică în Balcani

”Un mare pericol unde indicii economici stau cel mai prost la aceste state, iar Bosnia și Herțegovina și Kosovo sunt cele mai fragile, este șomajul în rândul tinerilor.  În cazul Bosniei avem un șomaj care a ajuns și la 45 %, procente alarmante.  Foarte mulși tineri mai ales cei foarte bine pregătiți aleg să plece din statele din Balcani și să își caute o carieră în Europa de Vest.


CITEȘTE ȘI …

Afaceri în familie la CASA ALBĂ. Ce atribuții va avea ginerele lui Trump?


Aceste elemente politice combinate cu cele economice ne fac să concluzionăm că aceste state sunt în continuare într-o situație foarte dificilă în contextual integrării europene”.

Citeste si   SUA: Justiţia americană a inculpat-o pe canadiana care intenţiona să îl otrăvească pe preşedintele Donald Trump

Despre interesul Statelor Unite a ale Americii în Balcanii de Vest

”Cred ca interesele primordiale sunt de securitate.  Imi amintesc, mai degrabă și am studiat mai atent felul în care a a avut loc intervenția Statelor Unite în război și cel puțin în cazul Bosniei, pot spune cu certitudine, începând cu 2006,  Statele Unite au vrut să se retragă și lasă gestiunea în mâinile UE.

Sigur interesele SUA sunt legate de interesele NATO și de interesele de securitate în fața Rusiei, dar nu aș vedea și mai ales acum în timpul adminsitației Trump,  o preocupare foarte mare pentru Balcanii de Vest”.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ