Share

În statele cu o puternică tradiție militară, un astfel de scandal nu este adus în atenția opiniei publice

O armată puternică, nu generează astfel de subiecte de presă. Cine a decis o astfel de lovitură mediatică la adresa Armatei Române, evident nu vrea binele acestei tări.

Subiecții anchetei sunt niște bieți subofițeri. Obiectul anchetei o amărâtă de repartizare și mai este anchetată o MITĂ de 400 ron.

Mai mare rușinea pentru acești procurori militari! În loc să le dea două palme după cap și să îi trimită la unitățile lor, s-au apucat să transforme totul într-un scandal.

Astea sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă Armata Română.

Nu se mai văd problemele de la frontierele României, la NE o Ucraină instabilă și o Moldovă cu tot registrul pe care îl presupune Transnistria și Găgăuzia, la Vest o Ungarie cu o mișcare politică care revendică tot mai pronunțat teritorii românești, la Sud o Bulgarie condusă de un regim aproape militar.

Nu, problema procurorilor militari români este o vizită medicală la Spitalul Militar Iași.

Patru militari au fost reținuți pentru infracțiuni de trafic de influență

Redăm comunicatul oficial:

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori militari din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iași au dispus, la data de 4 aprilie 2017, punerea în mișcare și reținerea inculpaţilor militari cap. PANDELEA FLORIN, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influenţă (3 acte materiale), plt. MIHAIU CONSTANTIN, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influenţă, s.g.p. VIZITIU IULIAN VALERICĂ, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență, precum șia inculpatului VIZITIU VALERICĂ, pentru complicitate și instigare la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Citeste si   Tânăr AMENDAT de poliție deoarece a REFUZAT sa poarte masca de protecție! Ce le-a spus acesta polițiștilor

În cursul zilei de ieri, 5 aprilie 2017, inculpaţii au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava, care a dispus măsura arestului la domiciliu față de inculpatul Pandelea Florin și măsura controlului judiciar față de ceilalți trei inculpați, măsuri contestate de procurorii militari.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă au rezultat următoarele:

În intervalul martie – aprilie 2016, inculpatul militar Pandelea Florin a pretins de la denunțătorul T.R.N. suma de 1000 de euro şi primit 2230 lei (echivalentul a 500 de euro) în contul cardului de salariu pentru a efectua intervenţii în vederea încadrării unei persoane ca militar profesionist la o unitate de poliţie militară de pe raza judeţelor Bistriţa sau Suceava.

Ulterior, inculpatul a pretins şi primit de la aceeași persoană şi suma de 400 lei pentru intervenţii vizând facilitarea vizitei medicale efectuate la Spitalul Militar Iaşi în luna aprilie 2016.

Totodată, în luna septembrie 2016, inculpatul Pandelea Florin a pretins de la inculpatul Vizitiu Iulian Valerică bani şi foloase materiale pentru a exercita intervenţii pe parcursul procedurilor de înscriere şi evaluare în vederea încadrării acestuia ca militar profesionist.

De asemenea, inculpatul Vizitiu Iulian Valerică a oferit, în cursul lunii decembrie 2016, sume de bani și inculpatului Mihaiu Constantin (subofițer) pentru a realiza intervenţii în vederea încadrării sale ca soldat gradat profesionist și, ulterior, pentru ca acesta să intervină în vederea obţinerii unei repartiţii, conform opţiunilor făcute la înscriere, ceea ce subofiţerul a acceptat, implicându-se în efectuarea acestor intervenții.

În ceea ce privește activitatea infracțională a inculpatului Vizitiu Valerică, tatăl inculpatului Vizitiu Iulian Valerică, din probatoriul administrat a reieșit că, luând cunoştinţă în cursul lunii septembrie 2016 de banii pretinşi de Pandelea Florin pentru a-şi trafica influenţa, a făcut o contraofertă condiţionată de implicarea unei rude a unui militar, care a fost prezentată de Vizitiu Iulian Valerică militarului Pandelea Florin.

Citeste si   GCS: 2.844 de cazuri noi de COVID-19; teste efectuate în ultimele 24 de ore - 8.709

Totodată, inculpatul Vizitiu Valerică l-a consiliat pe fiul său cum să procedeze în predarea banilor către inculpatul Pandelea Florin și l-a determinat să ofere inculpatului Mihaiu Constantin o sumă de bani în vederea efectuării unor intervenții pentru obținerea unei repartiții corespunzătoare.

Pe data de 4 aprilie 2017, în baza încheierii judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava, sub coordonarea a trei procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, au fost efectuate cinci percheziții domiciliare pe raza județului Suceava de către lucrători din cadrul DGA, SJA Suceava, cu sprijinul jandarmilor din cadrul UJ Suceava.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii judiciare.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Citeste si   Evenimente private ÎNTRERUPTE de POLIȚIȘTI și peste 200 de SANCȚIUNI CONTRAVENȚIONALE aplicate în cadrul ACȚIUNILOR de prevenire a răspândirii SARS_Cov-2

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ