Share

 

Klaus Iohannis a susținut, marți, la ora 14.00, o declarație de presă, la Cotroceni:

„Din nefericire, pandemia care s-a abatut asupra lumii e cea mai grava criza din ultimul secol. N-a  mai existat o asemenea criza cu asa impact. Din pacate si in ROmania , efectele devin din ce in ce mai vizibile. Astazi, din nefericire avem 637 de cazuri noi iar 30 de romani au murit din cauaza acestei boli.

E greu de imaginat cum pot fi unii care umbla la televizor, pe strada, ca nu e niciun pericol, ca boala e una usoara. Ba altii, adeptii unor teorii conspirationiste, zic ca nici nu exista boala.

Exista! Și cu un impact devastator asupra lumii, si asupra României, din pacate.

Este foarte greu de luptat cu această boală.

Saptamana trecuta am spus ca acum nu e momentul unor dispute politice daca vorbim de combaterea acestei epidemii.

Sunt siderat siderat de felul in care PSD  acioneaza si reactioneaza in parlament candd e in discutie o lege foarte importanta, care reglementeaza izolarea si carantinarea. E o  lege introdusa in parlament in regim de urgenta. 

E urgenta nevoie de aceasta lege! 

PSD a venit cu argumente care sunt false.

Zicea ca trebuia să vină Guvernul mai repede. Guvernul nu avea cum veni mai devreme pana nu se publicau argumentele Curții Constituționale.

Citeste si   Alina Gorghiu, despre moțiunea de cenzură anunțată de PSD: Este redactată de Nicolae Șerban. Va fi o găleată de invective, venin și frustrări

Rațiunea unei dezbateri parlamentare e sa gasim cea mai buna forma.

PSD tergiverseaza aceasta discutie si, trebuie sa recunosc, ca si pe  mine ma surprinde acest cinism exagerat de care dă dovada PSD tergiversând. Ce se întâmplă de fapt: PSD privează Guvernul de un instrument foarte important, care reglementeaza izolarea și carantinarea. 

Este extrem de trist, este șocant, că această tergiversare prin care PSD vrea sa para important sau interesant poate costa viata a zeci, Doamne ferește, poate chiar a sute de români!

Reiau apelul meu către Parlament: finalizați discuțiile, aprobați o formă bună.

Altfel, veți fi moralmente răspunzători de moartea a zeci, poate a sute de români!

Această tergiversare e intolerabilă”.

 

Klaus Iohannis a participat  înainte la recepția organizată cu prilejul Zilei naționale a Franței la Ambasada Republicii Franceze din București, de la ora 12.00.

Declarația șefului statului vine după ce, în ultimele zile, numărul de cazuri de infectări cu noul coronavirus a crescut alarmant de mult în România, în timp ce proiectul de lege pentru carantinare și izolare este tergiversat de Opoziție în Parlament de aproape o săptămână.  

Până marți, 14 iulie, numărul infectărilor cu noul coronavirus la nivel național urcase la 33.585, dintre care muriseră 1.931 români. 

Citeste si   UMPMV cere identificarea celor care au pactizat cu interlopii: Capitala să fie redată cetățenilor, vinovații - trași la răspundere!

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut parlamentarilor încă de joia trecută, 9 iulie, adoptarea proiectului de lege pentru aplicarea măsurilor de stopare a răspândirii coronavirusului. Pe 9 iulie a fost raportat primul maxim de cazuri noi de infectare – 614, pentru ca sâmbătă, 11 iulie, să fie anunțat cel mai mare număr de îmbolnăviri zilnice de la începutul epidemiei în România – 698. Marți, 14 iulie, au fost raportate 637 de cazuri noi.

Președintele a anunţat atunci că a trimis către Parlament informarea privind acţiunile şi iniţiativele pe care le-a avut în perioada stării de urgenţă și a făcut un apel la parlamentari să aprobe noua lege a carantinei.

Legea privind carantinarea și izolarea este în acest moment în dezbatere în Senat. Legea ar fi trebuit votată sâmbătă, însă senatorii au amânat votul, proiectul legislativ nefiind încă avizat de Comisia juridică

Proiectul Legii privind carantinarea şi izolarea, cu modificările PSD, a fost aprobat, joia trecută, seara, pe 9 iulie, în Camera Deputaților, cu  266 de voturi “pentru”, 11 împotrivă și 8 abțineri. Anterior, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil proiectului, fiind acceptate mai multe amendamente propuse de PSD și convenite în urma discuţiei cu secretarul de stat Raed Arafat.

Citeste si   Nicușor Dan: ”Avem un bloc al partidelor de dreapta PNL – USR – PLUS care se duce către 55%. PSD-ul nu a reușit să facă o alianță cu aliații săi”

Adoptarea a venit și după apelul președintelui Iohannis la parlamentari pentru adoptarea cadrului legal pentru a aplica măsuri în epidemia de coronavirus. 

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind carantina și izolarea, în acord cu deciziile CCR, în ședința de acum o săptămână, pe 6 iulie.

Klaus Iohannis, semnal de ALARMĂ după noul RECORD de noi cazuri: ”Virusul e real, nu are culoare politică, nu dispare prin lege sau prin negarea lui”

După decizia CCR, din 4 iulie, foarte mulți pacienți internați în spital cu COVID-19 s-au externat la cerere, iar cei care se aflau în centrele de carantină și izolare le-au părăsit la cerere. 

De asemenea, în ultimele două săptămâni, numărul celor internați în secțiile ATI din spitalele din țară a fost de peste 200, în creștere continuă. Trendul ascendent al cazurilor de la ATI a fost înregistrat înainte cu câteva zile de al patrulea val de relaxare preconizat să aibă loc la 1 iulie, care a fost și amânat din această cauză. Cel mai mare număr de cazuri internate la ATI a fost raportat joi, 9 iulie – 240, și duminică, 12 iulie – 243.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ