Share

Activitatea de cercetarea ştiinţifică de la Facultatea de Bioinginerie Medicală este o prioritate majoră care se reflectă ȋn activitatea curentă și ȋn rezultatele raportate. Practic, activitatea de cercetare este susținută din fondurile granturilor de cercetare derulate ȋn cadrul facultății.

Vorbim despre proiectul de dezvoltare instituțională „Susținerea cercetării de excelență prin tehnologii biomedicale” cu decanul Facultății de Bioinginerie Medicală, Anca Galaction:

„În domeniul cercetării științifice, obiectivele permanente avute ȋn vedere s-au concretizat atât prin susţinerea şi recunoaşterea activităţii de cercetare ştiinţifică a facultății, respectiv colectivelor de cercetare, precum și amplificarea impactului manifestărilor ştiinţifice organizate de facultate”, a declarat decanul Facultății de Bioinginerie Medicală, Prof. univ. dr. Anca Galaction.

Numeroasele proiecte de cercetare ȋn parteneriat cu instituții de educație și cercetare din țară și străinătate au propulsat Facultatea de Bioinginerie Medicală ȋn prim-planul studiilor referitoare la dezvoltarea de noi dispozitive medicale, testarea și dezvoltarea de biomateriale avansate pentru medicină, dar și a noilor metode și nanotehnologii pentru diagnostic și terapie.

„Studenții facultății de Bioinginerie Medicală sunt ȋncurajați să dezvolte o abordare inovativă a ȋnvățării, dar sunt și implicați ȋn proiecte de cercetare și de dezvoltare instituțională. Practic, ȋn laboratoarele de Biotehnologii medicale și Biomateriale avansate, ȋn cele de Bioinginerie clinică și de Bioingineria reabilitării, ȋncă din primii ani de studii studenții sunt prezenti și acumulează cunoștințe și abilități de specialitate”, adaugă decanul Facultății de Bioinginerie Medicală, Prof. univ. dr. Anca Galaction.

Proiectul urmărește îmbunătățirea infrastructurii de susținere a activităților de cercetare, fiind în acord cu strategia universității ca instituție de cercetare avansată. Activitatea de achiziții a fost condusă astfel ȋncȃt să realizeze imbunătăţirea infrastructurii existente şi creşterea performanţei echipamentelor din laboratoarele universităţii.

Citeste si   7.753 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS-CoV-2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Aceste cheltuieli au debutat cu verificarea aparaturii și s-au derulat astfel

Pentru Laboratorul de Bioinstrumentație, îmbunătăţirea s-a realizat la nivel de traductoare externe (pH, presiune, forţă) şi module de amplificare, ȋn scopul determinării unor mecanisme fiziologice, ȋn valoare de 14.051,52 lei. S-au achiziţionat cabluri, electrozi, pulsoximetrie deget, ureche, amplificator ECG, conector, goniometru compatibil, ȋn valoare de 34.893,18 lei.

Citeste si   La USAMV IAȘI sunt studiate plantele ORNAMENTALE ce ar putea fi folosite în INFRASTRUCTURA urbană VERDE

Laboratorul de Robotică a beneficiat de 10 desktop-uri reparate, fiind achiziţionate Solid-State Drive și memorii RAM pentru calculatoarele existente, datele fiind analizate și prelucrate pentru diverse medii. Pentru echipamentul Platforma Robotică Mindstorms EV3, au fost achiziționați senzori utilizați pentru studiul proceselor bioanalitice (pH, temperatura, forta, camp magnetic, presiune, sunet, uniditate, conductivitate, salinitate, oxigen, lumină), goniometru, dinamometru, ȋn valoare de 25.831,33 lei.

Centrul de Bioinginerie și Biotehnologii a beneficiat de module de depozitare, vortex, electrozi, consumabile ȋn valoare de 42.999,17 lei și respectiv 17.727,95 lei.

Pentru Bioreactor Diachrom Biotechnology DiaBench, ȋmbunătăţirea a avut ȋn vedere achiziţia şi montarea unei mantale cu reglare electronică a temperaturii, kit agitator mecanic cu palete din PTFE pentru reducerea efectului de forfecare asupra culturilor de celule animale ȋn valoare de 5.222,04 lei, respectiv 6.128,13 lei. Pentru Microscop digital PECON cu contrast de fază, model DM II Led Leica, ȋmbunătăţirea a constat ȋn ȋnlocuirea obiectivelor, a condesorului Tub binocular cu unghi de vizualizare ergonomic de 15 grade si ocularelor, ȋn valoare de 16.124 lei (fără TVA).

Citeste si   ARTĂ murală la Serviciul de AMBULANȚĂ Județean IAȘI

Pentru Laboratorul de Biomecanică au fost achiziţionate modele funcţionale ȋn valoare de 1.113,84 lei, articulații funcţionale ȋn valoare de 4.681,47 lei, calculatoare performante ȋn valoare de 33.709.13 lei, cabluri și consumabile ȋn valoare de 1.600,55 lei.

Laboratoarele de Chimie, Biochimie au beneficiat de achiziţii de sticlărie specifică de laborator, pompe de vacuum, pH-metre, ȋn valoare de 5.437,82 lei, termometre, ȋn valoare de 844.50 lei.

Suma totala dedicată cheltuielilor materiale se ridică la 215.017,44 lei, din care cea aprobată de MEN a fost de 184.971 lei, iar cofinanțarea a fost de 30.046,44 lei.


Share

LĂSAȚI UN MESAJ