Legea platii retroactive a contribuției pentru pensie a fost promulgată de Iohannis

0
Share

Legea cu privire la plata retroactivă a contribuției pentru pensie, ce le dă posibilitatea persoanelor care nu sunt încă pensionate şi care, și-au întrerupt din varii motive plata contribuţiei la sistemul public de pensii pe parcursul desfășurării activităților profesionale, să poată plăti în decursul a 6 luni cotizația pentru o perioadă de cel mult 5 ani. Legea a fost promulgata de preşedintele Klaus Iohannis.

Cel care a initiat aceasta lege a fost deputatul UDMR Karoly Kerekes și a fost adoptată de Parlament în luna septembrie. Inițial, aceasta fusese respinsă de Senat.

Citeste si   VIDEO Proteste uriașe la Varșovia, zeci de mii de oameni în stradă pentru a condamna blocarea avorturior

”Obiectul de reglementare al proiectelor este acordarea posibilităţii persoanelor care nu au calitatea de pensionar de a efecutua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, prin derogare de la prevederile legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”, a afirmat deputatul social-democrat Adrian Solomon, în timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaţilor.

Citeste si   Neatenția poate ucide. Un copil a suferit arsuri pe 70% din suprafața corpului în urma unui incendiu produs în camera sa

Conform proiectului, persoanele ce sunt interesate vor încheia un contract de asigurare socială, în termen de cel mult 6 luni de la intrarea în vigoare a legii. Contractul de asigurare socială este încheiat între cetățean sau, între mandatarul acestuia, desemnat prin procură specială, pe de-o parte, şi între casa teritorială de pensii din raza teritorială de domiciliu sau de reşedinţă a cetățeanului în cauză, pe de cealaltă parte.

”Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi şi ultimii 5 ani anteriori acestei date”, arată noua lege.

Citeste si   Alimentele, mai scumpe în 2020 față de 2019. Care sunt cauzele acestor creșteri de prețuri

De asemenea, conform proiectului, plata retroactivă a contribuției pentru pensie poate fi efectuată fie într-o singură tranşă, fie eşalonat, în tranşe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

 

Sursa Stiridinlume


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ