Share

Agricultura a fost și este, pentru Iași, un domeniu important pe harta ocupațiilor și profitului economic în România

Când deschizi un manual de istorie, la capitolul economie, înveți că România a fost o țară agrară, care s-a industrializat, apoi a urmat perioada de tranziție la economia de piață, după care a intrat în Uniunea Europeană. Agricultura a fost și este, pentru Iași, un domeniu important pe harta ocupațiilor și profitului economic în România. Liceul Agricol Miroslava încearcă să țină pasul cu timpul și provocările viitorului.

„Considerăm că promovarea învățământului agricol, în sistem dual, este o șansă pentru fiecare absolvent, o șansă pentru România de mâine. Din acest motiv, încurajăm părinții și elevii să opteze pentru liceul nostru, calificarea Mecanică agricolă fiind un domeniu de interes și mereu actual, pentru fermierii de succes”, a declarat prof.dr.Ing. Costel Dorel FLOREA, inițiatorul învățământului dual, din cadrul Liceului Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” Miroslava.

Pe plan național, se estimează că peste 200 de licee agricole au dispărut: comasarea, lipsa elevilor, scăderea natalității, abandonul școlar, lipsa locurilor de muncă, faptul că mulți ani la rând în multe licee, niciun elev nu a promovat Examenul de Bacalaureat, pot fi cauze ale acestei situații.

„Proiectul “Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”, s-a născut în urma unui eveniment de lansare de carte”

”Susținem Învățământul Preuniversitar Agricol” este o iniţiativă de susţinere a învăţământului, iar Liceul ”Mihail Kogălniceanu” Miroslava, s-a alăturat în iulie 2019.

„În scopul promovării învățământului agricol, în rândul elevilor și în folosul comunității, și al conștientizării necesității acestui tip de învățământ, școala noastră este partener în cadrul proiectului Susținem Învățământul Preuniversitar Agricol, inițiat de dr.ing.Leonard Constantin Stafie și Nicoleta Dragomir, reprezentanți ai  Fundației Revistei Ferma”.

 Proiectul “Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”, s-a născut în urma unui eveniment de lansare de carte, ce s-a desfăşurat în frumosul Palat al familiei STURZA din cadrul Liceului Tehnologic AgricolM. KOGALNICEANU”, în luna Martie 2018.”,  a mai declarat Prof. Costel Dorel FLOREA.

Oferta educațională a acestui liceu asigură pregătirea tinerilor pentru diferite  meserii

Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Iaşi s-a implicat în proiect și în consilierea Liceului „Mihail Kogălniceanu” Miroslava, începând din decembrie 2019, liceul fiind dotat cu o fermă agricolă didactică proprie.

“Pentru liceul nostru este o nouă zi istorică. Nu e puţin lucru să te afli într-o organizaţie cu cei care duc greul agriculturii. Pentru noi şi pentru elevi, înseamnă un mare pas pentru o mai bună pregătire practică, şi nu numai”, a declarat Dr. Ing. Dorel Costel Florea, profesor la Liceul „Mihail Kogălniceanu”, Miroslava care, tot în premieră, a înfiinţat in anul şcolar 2019-2020, clasa de învăţământ profesional in sistem DUAL, cu specializarea de mecanici agricoli, la liceul ieşean.

„Reprezentanți ai Liceului Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” Miroslava, elevi și profesori, au participat la toate întâlnirile organizate la licee agricole din țară, pentru schimburi de bune practici dar și pentru elaborarea unei strategii, cu impact pe termen lung, pentru susținerea învățământului agricol, la nivel național.”

Liceul ieșean are o bună tradiție în participarea la concursurile naționale de gătit

Oferta educațională a acestui liceu asigură pregătirea tinerilor pentru meserii ca tehnician veterinar, brutar, patiser, preparator produse făinoase, cofetar, preparator produsedin carne și pește, tehnician controlul calității produselor, mecanic agricol.

Pe 19 februarie 2020, elevii acestui liceu, au avut un oaspete cunoscut, Chef Cătălin Scărlătescu. Liceul ieșean are o bună tradiție în participarea la concursurile naționale de gătit, cunoscuta vedetă din juriul emisiunii ”Chefi la cuțite” declarând: ”Când vezi că tinerii vor să facă artă în bucătărie, e bine să îi indrumăm și să îi ajutăm să își ducă la îndeplinire visele”. El a putut să guste din preparatele elevilor liceului și le-a vorbit despre modul în care poți perfoma atunci când gătești, sau cum să îți faci chiar o carieră de succes în domeniul bucătăriei.

Vizita lui Cătălin Scărlătescu a avut loc în contextul în care conducerea Liceului Agricol ”Mihail Kogălniceanu” Miroslava și-ar dori ca între liceu și Chef Cătălin Scărlătescu să existe o colaborare viitoare

În perioada 01.10.2019 – 30.09.2021, la acest liceu se derulează în cadrul Programului Erasmus+, proiectul “The international education program in the field of precision farming as an opportunity to raise the efficiency of agricultural farms manage by young agro-technicians (Program international de educație în domeniul agriculturii de precizie ca o oportunitate de creștere a eficienței fermelor agricole administrate de tineri agro-tehnicieni).

Așadar, acest liceu face parte din cele 40 de licee agricole incluse în program, dar se implică în oferirea exemplelor de bună practică, prin discuțiile cu Chef Cătălin Scărlătescu, în derularea unor proiecte din sfera managementului agricol, finanțate din fonduri și programe educaționale europene, precum ”Erasmus +”


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ