Eșec major la licitația pentru reabilitarea drumului Iași – Suceava

Eșec major la licitația pentru reabilitarea drumului Iași  Suceava. Consiliul Județean Iași a anulat procedura în condițiile în care niciun constructor nu a înaintat vreo ofertă.

Cu toate că nu a fost depusă vreo ofertă, în timpul licitației mai multe companii au cerut clarificări de la CJ privind documentația de atribuire, iar instituția a acceptat chiar și prelungirea termenului de ofertare tocmai la solicitarea constructorilor

O posibilă explicație vine din partea unor constructori care au arătat că valoarea contractului ar fi subevaluată cu cel puțin 30%, în contextul ordonanței 114 a Guvernului de anul trecut atunci când a fost stabilit nivelul minim al salariului minim brut în construcții.

Citeste si   Municipalitatea ieșeană a înființat un fond de SOLIDARITATE pentru combaterea pandemiei COVID-19

Astfel, având în vedere faptul că data elaborării listelor de cantități ce au stat la baza estimării valorii lucrărilor ce fac obiectul prezentei proceduri este septembrie 2018, iar la data de 28.12.2018 s-a publicat Ordonanța de Urgență nr. 114 prin care salariul minim brut pe țară orar este de 17,9 lei/oră față de 11,4 lei/oră care presupunem că a fost luat în considerare la stabilirea valorii estimate”, a arătat un constructor.

Totodată, constructorul a adăugat că doar manopera a avut o creștere de 57%.

Creșterea manoperei a avut repercursiuni și asupra creșterii tuturor prețurilor la materialele de construcții, energie, combustibili”, a mai declarat constructorul.

Astfel de situații sunt peste tot în țară după OUG 114 care prevede instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Citeste si   Comuna MIRCEȘTI va distribui cetățenilor MATERIALE de protecție contra epidemiei de Coronavirus

Mai multe licitații au fost anulate în diverse județe ale țării din lipsă de ofertanți.

Foarte multe proiecte europene sunt în pericol din cauza majorării salariului brut în construcții pe nepusă masă.

Autoritățile care organizează licitații sunt în dilemă deoarece instituțiile nu pot majora valoarea estimată a contractului întrucât proiectul este cu finanțare europeană. În cele din urmă, o măsură a Guvernului poate duce la pierderea unor fonduri UE semnificative la nivelul țării, în condițiile în care oricum gradul de absorbție este mult sub așteptări în actuala programare.

Citeste si   Municipalitatea demarează proiectul de EXTINDERE a rețelelor ELECTRICE în zona Galata

Proiectul axei rutiere Iași – Suceava prevede modernizarea a 92 km de drum, iar valoarea contractului a fost estimată la 142 milioane lei, fără TVA. Chiar dacă licitația va fi reluată, CJ Iași nu are nicio garanție că vor fi constructori care se vor prezenta la procedură.

Contactat de către reporterii ”Bună Dimineața Iași”, primarul comunei Rediu, Vasile HAIDĂU, ne-a declarat următoarele: ”Problema acestui drum este de ani de zile, starea drumului este deplorabilă și posibilitatea de a circula în condiții optime, nu există. Lipsa constructorilor este o problemă foarte mare și nu doar la noi în județ, ci în toată țara

LĂSAȚI UN MESAJ