Share

 

Studenții și doctoranzii etnici români sunt obligați să stea în izolare pentru a se întoarce la studii

Liga Studenților  solicită Guvernului și Comitetului Național pentru Situații de Urgență să identifice soluții pentru reîntoarcerea la studii, respectiv decazarea din cămine a tuturor studenților și elevilor etnici români, indiferent dacă aceștia sunt în an terminal sau nu.

Tinerii cer ca toți studenții și elevii etnici români, nu doar cei din anii terminali, precum și toți etnicii români care dețin permis de ședere să fie exceptați de la obligația autoizolării la intrarea pe teritoriul României dacă aceștia nu prezintă simptome de coronavirus.

Totodată, în cazul elevilor, aceștia propun ca transportul lor să fie organizat de către Inspectoratele Școlare Județene (ISJ-uri) și de către autoritățile locale, prin intermediul unor curse speciale, având în vedere lipsa curselor comerciale între cele două maluri ale Prutului, dar și către alte zone din Bucovina de Nord, Buceac sau Timoc.

Citeste si   ARTĂ murală la Serviciul de AMBULANȚĂ Județean IAȘI

 

Este o ordonanță militară, acesta este un lucru care nu poate fi comentat, chiar dacă pot părea aberante, în timpul pandemiei nu comentăm ordonanțele militare. Este vorba de sănătatea publică.  Este greu de estimat numărul celor care ar trebui să stea în carantină, avem acum un numă mare de elevi care trebuie să vină la orele de pregătire pentru examene. Sunt câteva mii bune dacă luăm în calcul și studenții străini în calcul. Dacă nu vor dori să se supună ordonanței de a sta 14 zile în carantină vor trebui să suporte niște consecințe, nu știu care sunt, cert este că ordonanțele militare trebuie executate”, a declarat  Laviniu Lăcustă, președinte USLIP Iași.

Unele universități, când au realizat decazarea la jumătatea lunii martie, au solicitat tinerilor să își ia la plecarea acasă doar obiecte de strictă necesitate pentru o perioadă de două săptămâni

Situația este complicată mai ales în cazul studenților care trebuie să se decazeze, în contextul în care universitățile au închis căminele și le solicită tinerilor să se întoarcă să își recupereze cât mai repede bunurile personale. Unele universități, când au realizat decazarea la jumătatea lunii martie, au solicitat tinerilor să își ia la plecarea acasă doar obiecte de strictă necesitate pentru o perioadă de două săptămâni. Acum, că se apropie sesiunea, studenții au nevoie de materialele de învățare și cărțile pe care le-au lăsat în camerele de cămin, iar aceștia trebuie să restituie și cărțile împrumutate de la biblioteci.

„Cel puțin 83% dintre cetățenii actualei Republici Moldova sunt etnici români. Nu numai că au vocația cetățeniei, dar ei prin drept istoric sunt de fapt tot cetățeni ai României și nu îi putem trata drept străini. A impune izolarea pentru cei care vin în special din Basarabia este ca și cum am impune izolarea la trecerea dintr-un județ într-altul. Statul român trebuie să le ofere respect, protecție și să le garanteze respectarea drepturilor lor istorice și constituționale, recunoscându-le și întârindu-le identitatea națională românească.” a declarat Andrei Pricop, vicepreședinte Liga Studenților (LS IAȘI).

Liga Studenților (LS IAȘI) îi îndeamnă pe studenții etnici români să transmită mesajele lor Guvernului de la București la adresa de e-mail pm@gov.rosaudrp@gov.ro

Chiar dacă ar dori să stea în autoizolare 14 zile, studenții etnici nu ar avea unde, astfel fiind obligați să își achite singuri costurile carantinei instituționalizate. Mai mult, pentru a-și putea recupera bunurile personale din cămine, studenții etnici români, în mare parte basarabeni, sunt obligați să stea 14 zile în izolare în România, dar și 14 zile acasă, în Republica Moldova.

Citeste si   MUNCITORI mai MULȚI - rata de INFECTARE cu COVID-19 mai MARE: ”Sunt de acord ca OAMENILOR ce lucrează în FABRICI să li se asigure TRANSPORTUL”

 

 


Share

LĂSAȚI UN MESAJ