Share

Liviu Antonesei – Jurnal din celulă și ogradă (4)

”mergem mai departe, astăzi despre minciunile „experților” și cum arată experții pe bune, despre polițiști și polițieni și despre gestul curajos și demn al unei „babe”, dacă e să ne luăm după cea de-a treia ordonanță militară…”

De ce ne mint „experții”?

”Unele din afirmațiile făcute de la începutul crizei de – să le spun – experții în epidemiologie sunt pur și simplu consternante. Cum teoretic, cel puțin, este imposibil să nu știe lucrurile cu pricina, nu mai rămâne decât posibilitatea că ne mint cu bună știință.

O să încerc să-mi dau seama de ce. Acum niște săptămâni, marea somitate, despre care am auzit afirmații că ar purta epoleți pe sub sacou, despre un „cercel” este vorba, a spus cu gurița lui că spirtul medicinal nu este bun de dezinfectant, că nu e biocid, sfidând astfel toată cunoașterea științifică din domeniu.

În urma valului de reacții de uimire și de protest, a revenit spunând că spirtul medicinal e bun, dar numai dacă are peste 65% volum alcool. Dar, pentru numele Domnului, exact despre produsul acela fusese vorba, nici nu există spirt medicinal sub acest nivel! De ce ne va fi mințit? Păi, în intervenție a amintit despre gelurile pe bază de alcool comerciale și despre cele folosite în spitale.

”Problema este că gelurile pentru dezinfectat mâinile dispăruseră din comerț, altfel mi-aș fi luat și eu în loc de spirt, iar cele spitalicești nu sunt în comerț”

Nu este aceasta o informație falsă, nu zădărnicește ea lupta cu epidemia? Și vine de la un șef de spital de infecțioase și membru în comitetul salvator!

Nu am auzit să fi fost luat la întrebări „cercelul” de cineva. Nu neapărat de poliție, dar nici măcar de colegii și șefii săi din comitetul care ne salvează de ne ies fulgii! Mai era o minciună flagrantă a „cercelului”, nu mi-o amintesc acum, dar am taxat-o într-o intervenție de pe blog”.

Polițiști sau polițieni?

”De aproape două săptămâni, de când s-a instaurat starea de urgență, n-am văzut picior de polițist pe unde merg. E drept că ies o dată la două, chiar trei zile, numai pentru aprovizionări stricte și mici plimbări prin curtea închisorii.

Pe deasupra, drumurile mele la marketuri și farmacii sunt scurte, 150 – 200 de metri, pe străzi retrase de la bulevard. De două ori însă a trebuit să traversez bulevardul, ca să-mi iau ananas de la singurul magazin din zonă care aduce așa ceva. Am citit undeva că mărește imunitatea, ba chiar întinerește!

”Nu că m-aș lua după reclame, dar ananasul îmi place foarte mult”

Cu cele două ocazii, am văzut o mașină de poliție rulând cu viteză moderată și transmițând prin megafoane mesaje de avertizare privind situația socială, spălatul pe mâini etc. O voce plăcută, o activitate utilă.

Apropos de megafoanele poliției, am citit un ordin al ministrului de interne, șeful stării de urgență, prin care ordona ca mașinile de poliție să pună de două ori pe zi, seara, la megafoane Deșteaptă-te române! Chiar așa, dom` ministru, chiar vă doriți ca românii să se trezească? Dacă îmi amintesc bine, cu acest cântec pe buze au ieșit românii în stradă în decembrie 1989”.

Demnitatea unei „bătrâne”

”Primesc cam în același timp de la Alexandru Florian și Mihai Dascălu un link care mă reconfortează – o Doamnă din București a acționat în instanță Ordonanța militară nr. 3 din din 24 martie 2020, mai precis articolele care promovau fără sfială discriminarea de vârsta în tratarea aplicată cetățenilor României, în principiu egali, prin Constituție.

O discriminare despre am scris, inclusiv aici în jurnal, și pe care am denumit-o rasistă, în sensul rasismului de vârsta, sau agită cu termenul tehnic, în orice caz de tip fascist. Îmi pare rău că nu am  găsit în articol numele Doamej, așa că o felicit cumva anonim, dar o felicit.

DSa a făcut ceea ce nimănui nu i-a trecut prin cap, ceea ce de fapt trebuia să facă oricare dintre cei supuși discriminării. Cum o putem ajuta? Cred că în două feluri. Să ne declarăm parte în proces – o să-mi întreb avocatul cum se poate face asta. Dar putem și să sesizăm Oficiul Național pentru Combaterea Discriminării, care de altfel ar fi trebuit să se autosesizez, dar n-a făcut-o”


Share
Citeste si   4.207 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS-CoV-2 pe teritoriul ROMÂNIEI
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ