Share

Liviu Antonesei – Jurnal din celulă și ogradă (6)

”Cum am început deja să spun, jurnalul merge mai departe. Despre modul asimetric în care se aplică ordonanțele – ceea ce se referă la cetățeni, chiar se aplică, uneori abuziv, ceea ce revine statului, sarcini autoasumate, nu prea, spre deloc… S-o tot ții în ordonanțe unidirecționale, ca să spun așa…”

”Ordonanțele se aplică asimetric”

”Azi am ieșit pentru prima oară în ogradă cu o declarație pe propria răspundere, scrisă de mâna, cu scrisul meu ilizibil, dar n-am întâlnit vreun polițian. Din multe relatări ale presei, înțeleg că nu e nici o pagubă, ba din contra, ceea ce aflasem încă de luni de la Mihai, via mail desigur! Atenție caralii, vă reamintesc că acesta nu este un autodenunț, scriitorii încă au dreptul la imaginație și ficțiune, nu s-a dat deocamdată vreo ordonanță cazonă împotriva lor!

Am rămas vreo oră în aproximativa libertate, pentru că am avut mai multe drumuri, mai multe achiziții de făcut – produse farmaceutice, a propus măștile și mănușile de protecție tot nu se arată, produse alimentare, chimenul despre care se discută zilele astea și care mi-a amintit de ceaiurile bunicii nu se găsește, dar am găsit cigarillos cu aromă de scorțișoară – dacă va fi să dau ortul popii, deși aș prefera să nu-i dau popii nimic!, măcar s-o fac așa, mai boierește.

Citeste si   SENATORUL Laura Iuliana SCÂNTEI, IEȘEANCĂ numai în campania ELECTORALĂ

În ora cu pricina am vrut să și verific cum își respectă autoritățile obligațiile pe care și le-au asumat singuri prin diversele ordonanțe. Mi-am verificat a nu știu câta oară o impresie născută de la primele mele contacte cu autoritățile de orice fel, în cazul pe care-l discut statul. Da, așa este, dacă are de luat, statul ia fără să clipească, dacă are de dat, își dă seama că e stat și stă voinicește”.

”Printr-una din ordonanțele cazone, statul și-a luat obligația, transferată spre autoritățile locale, dar și ele tot stat sunt”

”Dezinfectării holurilor comune și casei scărilor din locuințele cu mulți locatari, mai ales blocurile. Măsura trebuia să intre în vigoare imediat după publicarea ordonanței în Monitorul Oficial. S-a făcut săptămâna și statul cu tot cu autoritățile sale locale par să fi uitat. În ora mea de ieșire, am analizat scara mea de bloc, scările celelalte, apoi și cele de la șase-șapte blocuri vecine.

Tot mă plimbam – nicăieri semne de igienizare, la nici o intrare de bloc nici urmă de lichid de dezinfectat, după cum ar fi trebuit în conformitate cu ordonanța. Bun, faptul că la scara mea, sâmbăta cred, s-a stropit cu dezinfectant, că noua femeie de serviciu spală cu soluție de clor holul de la intrare și casa scărilor, este meritul exclusiv al administratorului nostru, care și-a dat seama că suntem pe cont propriu, că nu e nimic de așteptat de la stat. Cine are noroc de asemenea administrator, are o mică șansă în plus să scape de infectare, cine nu, nu”.

Liviu Antonesei – Jurnal din celulă și ogradă (6)

Citeste si   (P) Vasile TOMA: ”AUTOSTRADA FEROVIARĂ IAȘI-ORADEA, calea libertății de dezvoltare a Iașiului și a Moldovei”

Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ