Share

Liviu Antonesei – Jurnal din celulă și ogradă (8)

”Da, ieri am sărit jurnalul că m-a chinuit o poezie, dar cum am spus, jurnalul merge mai departe, până la capătul epidemiei, sau măcar cât voi fi în stare să scriu la el…”

Se întorc „valorile”?

„Diaspora românească are un volum de 3 – 4 milioane de persoane – nimeni n-ar putea furniza cifra exactă, dar cred că a doua cifră, cu câte un milion în Italia și Spania, sute de mii în Germania, Marea Britanie și Franța etc, este mai plauzibilă. De vreo 15 ani, poate chiar mai mult, această diasporă astăzi blamată este una din cele mai rentabile „industrii” ale României. Au intrat în țară de la diasporeni, an după an, sume variind între 5 și 7 – 8 miliarde de euro.

Banii în sine sunt importanți, chiar și cei care nu au fost investiți, ci au intrat în consum – pe de o parte, consumul stimulează economia, pe de alta, aceste sume au scutit statul de imense cheltuieli, cu șomajul și obligațiile sociale. Sunt multe de spus despre utilitatea acestor sume, dar nu acesta este scopul postării de față. În ordine generală, aș propune specialiștilor și nespecialiștilor să socotească cât reprezintă acești bani prin comparație cu investițiile străine directe”.

Citeste si   GALA Dezvoltării Durabile are loc MÂINE

”Polițienii și militarii ca factor eminent de contaminare”

”Când m-am ocupat de unele abuzuri practicate de polițieni în controalele lor, nu am observat un lucru, un pericol foarte important. Poate pentru că eu încă n-am dat nas în nas cu ei, astăzi abia am văzut o echipă de la poliția locală, la vreo cincizeci de metri depărtare de locul în care mă aflam. Tânărul meu prieten, scriitorul și filosoful Dorin David, fiind ieri abordat de o asemenea echipă, băieții erau cu tupeu și afișau superioritatea datorită uniformei, a observat-o. În fapt, ipochimenii cu pricina pot deveni, poate că deja unii sunt niște factori de contaminare extrem de periculoși, fără voia lor, desigur, dar nu mai puțin virulenți!

Nu mă refer la cei a căror contaminare a fost stabilită medical, ei au fost introduși în programele de izolare/ tratament necesare, ci la cei sănătoși tun. Ei ating zilnic zeci, poate sute de acte, înmănușați cum am văzut de la distanță, dar cei care le înmînează actele, cel mai adesea, nu poartă mănuși, mai ales pentru că nu se găsesc, de altfel! Posibilitatea de transfer a virusului de la un bolnav asimptomatic la o droaie de sănătoși este uriașă. Fără ca nimeni să-și dea seama.  DD a făcut o petiție, pe care eu am semnat-o, prin care cere autorităților să nu le permită controlorilor să atingă actele celor controlați. Dacă știu să citească, o pot face și dacă acestea sunt ținute de cei din urmă. O propunere simplă și de bun simț, acum aștept și eu reacția autorităților”.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ