Share

Le doresc ieşenilor să regăsească mereu în ei puterea de a merge mai departe indiferent de greutăţile pe care le întâpină în viaţa de zi cu zi. Le doresc puterea de a fi mai buni, mai îngăduitori cu cei pe care îi întâlnesc şi să se bucure din plin de viaţă.

  1. Care au fost proiectele Dvs cele mai importante în anul 2016? Ce planuri personale și previziuni aveți pentru anul 2017?

Anul 2016 a început pentru mine cu decizia personală de a încheia activitatea pe care am desfăşurat-o timp de cinci ani ca director la Ateneul Tătăraşi unde cred că am demonstrat faptul  că, în ciuda existenţei în toţi aceşti ani a unui buget de subzistenţă, am reuşit să aduc această instituţie, prin munca mea şi a colaboratorilor mei, în rândul instituţiilor de cultură prestigioase ale oraşului Iaşi.

Cred că am demonstrat în perioada 2010-2016 că, dacă există implicare şi viziune, se poate face performanţă şi în cultură.

În plan profesional în anul 2016 mi-am continuat activitatea de cercetare şi proiectele personale şi aş aminti aici doar unul dintre ele şi anume realizarea, în luna octombrie, a simpozionului naţional dedicat împlinirii a 150 de ani de la instaurarea monarhiei constituţionale în România şi a 135 de ani de la proclamarea Regatului, sub egida Institutului de Istorie “A.D. Xenopol” şi a Academiei Române.

În felul acesta oraşul Iaşi s-a alăturat celorlalte oraşe ale României care au marcat anul trecut două evenimente definitorii pentru istoria românilor.

Profesori, cercetători, doctori în istorie şi doctoranzi, cu toţii au reuşit să atragă atenţia prin analizele lor pertinente asupra contribuţiei pe care instituţia monarhică şi reprezentanţii ei au avut-o în privinţa evoluţiei României şi a fixării unui loc bine determinat în sud- estul European.

Un al doilea eveniment profesional important a fost lansarea unei noi lucrări personale cu Liberali versus conservatori: monumente publice şi memorii concurente în România modernă (1866-1914).

A avut loc în cadrul târgului de carte Librex 2016, iar plasarea  acestui  volum pe locul trei în topul vânzărilor Editurii Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”  pe anul 2016 reprezintă o dovadă că această lucrarea a fost bine primită.

Din punct de vedere politic anul 2016 a însemnat asumarea în cadrul PNL Iaşi a responsabilităţii de coordonator al reţelei electorale la nivel judeţean, ceea ce  mi-a permis să intru în contact cu un număr foarte mare de colegi liberali şi să cunosc problemele existente în cadrul organizaţiilor locale ale PNL Iaşi.

În toată perioada de precampanie şi campanie electorală am organizat alături de alţi colegi mai multe evenimente culturale, adunând în jurul PNL şi a candidatului desemnat la Primăria Municipiului Iaşi reprezentanţi ai mediului academic şi cultural ieşean.

Am convingerea că prin toate aceste întâlniri, liberalii ieşeni au arătat celor prezenţi că PNL are viziune şi soluţii pentru dinamizarea vieţii culturale ieşene, aceasta în condiţiile în care anul 2016 a adus Iaşului, din păcate, o palmă serioasă prin neintrarea în finala mică a competiţiei binecunoscute la capătul căreia Timişoara a dobândit titlul de capitală culturală europeană.

Toamna anului 2016 mi-a prilejuit participarea la o serie de dezbateri organizate la nivel local şi naţional în care am prezentat viziunea PNL asupra modului în care ar trebui să evolueze Moldova în general, Iaşul în special, dar şi în privinţa deosebirilor existente între PNL şi restul competitorilor politici.

Consider că în condiţiile în care organizaţia liberală a fost străbătută de câteva tensiuni interne pe finalul anului 2016, prin prezenţa mea în prima linie a campaniei electorale am adus un plus de imagine filialei Iaşi a PNL.

Obţinerea în urma alegerilor locale din 2016 a unui nou mandat de consilier judeţean reprezintă o bucurie, dar şi o mare responsabilitate.

Ceea ce sper de la acest mandat este ca situaţii precum cea avută la sfârşitul anului trecut, când proiectul meu de hotărâre de consiliu judeţean, prin care propuneam premierea a trei sportive originare din judeţul Iaşi, care luaseră  medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio a fost ignorant de preşedintele Consiliului Judeţean, să nu se mai repete.

Contând de această dată pe raţiunea politică a colegilor care fac parte din majoritatea existentă la nivelul Consiliului Judeţean, sper ca în 2017 proiecte precum Fundaţia pentru Cultură Iaşi, pe care intenţionez să-l readuc în atenţia deliberativului judeţean sau proiectul privind strategia culturală a judeţului Iaşi să fie puse în aplicare de către executiv şi nu trecute la diverse doar pentru că vin din partea opoziţiei.

Fundaţia pentru Cultură Iaşi ar putea fi mecanismul prin care instituţii de prestigiu ale Iaşului aflate în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, împreună cu acesta ca for tutelar, universităţile de prestigiu ale Iaşului, dar şi ONG-urile reprezentative din zona culturală ar putea asigura sub o conducere neutră din punct de vedere politic şi profesionistă cadrul necesar de organizare şi desfăşurare a unor manifestări culturale de mare amploare, care să beneficieze şi de o finanţare multianuală.

Am putea să ne gîndim chiar, pentru a depăşi suspiciunile obişnuite din spaţiul ieşean, la organizarea unui concurs internaţional de selecţie a unui manager cultural care ar avea în felul acesta o legitimitate suplimentară.

Judeţul Iaşi are astăzi o strategie de dezvoltare plătită din bugetul judeţului Iaşi, dar care în privinţa capitolului cultural spune foarte puţine lucruri despre intenţiile în plan cultural. Din acest motiv credem că existenţa unei strategii culturale, care să fie rodul unei dezbateri cu mai mulţi operatori culturali publici şi privaţi şi care să fie aprobată în plenul Consiliului Judeţean este absolut necesară.

În felul acesta am putea identifica mai multe acţiuni de amploare care să rămână cu adevărat în conştiinţa comunităţii ieşene.

În calitate de membru al Comisiei de Cultură intenţionez ca în acest an să depun un efort susţinut în vederea aducerii la cunoştinţă a unui număr şi mai mare de ieşeni a existenţei la nivelul Consiliului judeţean a două linii de finanţare pentru activităţi culturale.

Chiar dacă fondurile sunt foarte modeste consider că pentru un ONG. din zona culturală aflat la început de drum un sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean poate fi de bun augur. Important este ca informaţia să ajungă la un număr cât mai mare de operatori.

În egală măsură este absolut necesar ca şi ieşenii din mediul rural să aibă acces la cât mai multe informaţii despre posibilităţile de finanţare a activităţilor culturale pe care intenţionează să le desfăşoare în comunităţile lor.

Intenţionez tot în acest an să depun un proiect de hotărâre la Consiliul Judeţean pentru înfiinţarea unui birou/serviciu cultural, astfel încât să existe dincolo de sprijinul amintit şi posibilitatea realizării unei monitorizări a modului în care sunt cheltuiţi banii publici  în zona culturală.

Din păcate la nivelul executivului judeţean nu există, la fel cum avem în cadrul primăriilor, care să coordoneze şi supravegheze finanţările din domeniul cultural.

           În plan profesional pregătesc un nou simpozion naţional dedicat de această dată anului 1917 şi sacrificiilor pe care le-a făcut Iaşul în acest teribil an al istoriei României, când a fost capitală de război a ţării.

Preocuparea principală va fi aceea de a aduce specialişti din întreaga ţară care să analizeze, cu obiectivitate, rolul pe care l-a avut Iaşul în 1917 din postura de capitală de război, cum a fost numită de specialişti, în salvarea statului român.

Tot în acest an am început pregătirea a două noi lucrări de istorie modernă a României dedicate, de această dată, vieţii politice de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX.

După un an 2016 destul de agitat intenţionez ca dincolo de obiectivele deja menţionate, în  anul 2017 cel mai mult timp să fie alocat familiei mele. În privinţa previziunilor pentru anul 2017 aş spune că mai degrabă sunt rezervat şi asta pentru că nu cred că  unele angajamente ale guvernului de la Bucureşti nu vor afecta stabilitatea economică a României. Peste asta se va adăuga cu siguranţă şi noi forme ale crizei politice naţionale conturate serios încă de la începutul acestui an.

2. Cum vedeți evoluția Iașului în 2017? Ce schimbări vă doriți pentru orașul Dvs?

Ca liberal îmi doresc pentru 2017 ca Iaşul să nu mai fie doar o piaţă de desfacere pentru bunuri şi mărfuri realizate în alte oraşe sau unul doar al desfăşurării diferitelor servicii.

Lipsa din oraş a unor mari investitori, cu excepţia celor din zona de IT, are consecinţe vizibile asupra bugetului, dar şi a dinamicii oraşului.

Îmi doresc de la acest an 2017 când sărbătorim, 100 de ani de la momentul în care Iaşul a fost capitala României, autorităţile locale să nu transforme activitatea culturală într-un moment de paradă, ci de recompunere pe cât posibilă a atmosferei culturale de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, realizând în felul acesta un meritat gest reparatoriu faţă de ceea ce a reprezentat în 1917 Iaşul la nivel naţional.

Sper ca anul 2017 să fie tot din punct de vedere cultural momentul din care autorităţile locale să înţeleagă că este timpul ca viaţa culturală să nu mai fie privită ca una care doar consumă bani de la bugetul local, ci dimpotrivă.

După un an electoral 2016 cu două rânduri de alegeri era de aşteptat un moment de respiro.

Din păcate, Iaşul este la ora aceasta victima jocurilor politice din P.S.D., iar afirmaţia noastră este dovedită de alocările de la bugetul naţional pentru diferite domenii de activitate.

Spitalul Regional de Urgenţă, Autostrada Iaşi-Târgu Mureş şi alte proiecte de mare anvergură şi vitale am putea spune pentru ieşeni, au fost promise în campania electoral, dar acum ignorate pentru că unii lideri naţionali ai P.S.D. vor să pedepsească pe colegii lor de la Iaşi, care au ieşit din linia partidului, facându-se că nu înţeleg că ei de fapt îi pedepsesc pe ieşeni şi compromit în felul acesta viitorul unei generaţii.

Ca ieşeni nu putem decât să sperăm în faptul că exemplele unor comune precum Leţcani sau Miroslava cu parcuri industriale şi parcuri logistice agricole să fie urmate şi de alte comunităţi.

Aştept de la factorii decizionali ai Consiliului Judeţean ca în anul 2017 să înţeleagă că, indiferent din ce formaţiune facem parte, suntem cu toţii responsabili faţă de cetăţenii judeţului Iaşi, iar în clipa în care vorbim despre Master Planul pentru Drumurile judeţene sau despre dezvoltarea Aeroportului Iaşi, toate acestea şi altele de acest tip nu mai trebuie să le citim în veşnica cheie politică a raportului putere-opoziţie pentru că ele deservesc în egală măsură pe toţi ieşenii.

  1. Un  mesaj pentru ieșeni în prag de primăvara

Fiind născut în aprilie pentru mine primăvara este anotimpul preferat pentru că acum am sentimentul redescoperirii naturii, a reîntâlnirii cu aceasta şi a unui nou început.

Doresc ieşenilor să regăsească mereu în ei puterea de a merge mai departe indiferent de greutăţile pe care le întâpină în viaţa de zi cu zi. Le doresc puterea de a fi mai buni, mai îngăduitori cu cei pe care îi întâlnesc şi să se bucure din plin de viaţă.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ