Producătorii falși de legume nu mai au nicio șansă să se dea drept fermieri autentici.

În prezența președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, ieri 15 mai, în Cilieni, Olt a fost lansat șorțul pentru agricultorii care produc legume românești și mai ales care sunt înscriși pentru ajutorul de minimis de 3.000 de euro în “Programul de susținere tomate, 2017“.

Ministerul Agriculturii speră ca șorțurile să îi ajute pe consumatori să aleagă legumele direct de la producători și nu pe cele din import sau de la samasari, potrivit agrointel.ro.

Prevăzut cu un cod de bare acesta poate fi ușor verificat și de inspectorii care efectuează controale în piețe.

”Acestea trebuie să fie în piețe. Fiecare producător care și vinde în piață ar trebui să îl poarte, dacă dorește, dar eu zic că ar fi bine să îi convigenți pentru că este imporant și pentru ei dar este bine și pentru mine ca și cumpărător să știu că cumpăr o roșie românească. Eu altceva oricum nu cumpăr, decât legume românești”, a explicat ieri Dragnea în timpul vizitei de la Cilieni, Olt.

Sanda Rău, legumicultoarea din Olt în solariile căreia au fost efectuate vizitele de ieri, și titulară a unui proiect realizat prin PNDR cu ajutorul căruia a și construit solariile în câmp, a fost prima care a purtat șorțul. ”Îl voi purta când voi merge la piațăa cu roșiile, chiar peste două zile”, a promis producătoarea din Cilieni, Olt.

Aceasta nu a pierdut însă ocazia și a prezentat ministrului agriculturii, Petre Daea și președintelui Camerei Deputaților necazurile cu care se confruntă în programul care le promite legumicultorilor 3.000 de euro pe an.

”La vânzare este cel mai rău. Am soțul plecat la piață cu roșiile, nu se vând deloc. Că sunt scumpe, că e roșia mare și mai mult preferă cumpărătorul pe aceea adusă din afară decât pe cea românească. Se preferă roșiile fără niciun gust! Și cu facturile avem o problemă deoarece nu putem să facem rost de acte pentru justificarea comercializării producției”, a spus Sanda Rău.

Vă reamintim că producătorii agricoli din România sunt susținuți printr-un program guvernamental să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.

LĂSAȚI UN MESAJ