Share

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri într-un interviu acordat Ziarului Financiar că preşedintele Klaus Iohannis nu poate refuza propunerea de premier a social-democraţilor dacă aceştia vor avea majoritate.

(…) Dacă românii vor vota o anumită configuraţie politică a Parlamentului, care parlamentari vor prezenta o propunere, cum ca preşedinte să vină o majoritate pe care o ai în faţă şi care spune că «ăsta este omul pe care îl vom vota ca premier» şi tu să mergi cu altă propunere pe care să o susţină o minoritate? Este foarte greu asta’‘, a afirmat Dragnea.

Citeste si   Un MARTOR la "cina cea de taină" a lui Ciolacu rupe tăcerea: ce s-a întâmplat, de fapt, la masă. Ce puneau la cale liderii PSD

El a precizat că există o decizie a CCR din 2014 care spune că dacă un partid sau o coaliţie de partide au majoritatea, preşedintele nu poate refuza propunerea lor de premier.

“Raţiunea sau spiritul articolului din Constituţie care vorbeşte de negocieri cu partidele în vederea formării Guvernului are logică doar într-o anumită situaţie: dacă rezultatul alegerilor stabileşte o structură politică a Parlamentului care, la final, duce la neşansa de a se constitui o majoritate, adică partidele nu se îneţeleg între ele să facă 50% plus 1. Atunci intervine rolul esenţial al preşedintelui, să îi tot cheme şi să încerce să vadă din discuţia cu fiecare partid care persoană ar avea şansa să strângă o majoritate ca să formeze Guvernul, dar când la preşedinte vine o majoritate şi arată «ăsta e omul în care avem încredere» şi Parlamentul va vota această propunere, ce logică să ai să spui «nu sunt de acord cu asta pentru că vreau eu să pun pe altcineva?»” , a detaliat liderul PSD.

Citeste si   Cum se joacă PNL de-a schimbarea la IAȘI: Lucian Petrică RUSU ”specialist” în tăiat hârtii a prins loc ELIGIBIL pe lista de la Camera DEPUTAȚILOR

”Nu merge. Atunci se poate întâmpla orice”, a răspuns Dragnea, întrebat ce va face dacă Iohannis va cere PSD altă nominalizare.

Întrebat ce funcţie vizează după alegeri, el a replicat: ”Preşedinte PSD”, reiterând că despre funcţiile publice se va discuta după 11 decembrie.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ