Share

 

Procurorii din Parchetul General cer, printr-o cale extraordinară de atac, rejudecarea apelurilor DNA in dosarele lui Sebastian Ghita si Viorel Hrebenciuc, salvați de fostul șef al Secției Speciale, Gheorghe Stan, actual judecător constituțional. 

Decizia procurorilor vine după ce apelurile DNA din aceste procese au fost anulate de fostul șef al Secției Speciale SIIJ Gheorghe Stan, care și-a început mandatul de 9 ani de judecător la Curtea Constituțională, în iunie 2019.

Curtea Constituțională a decis, în iulie acest an, că este neconstituțional dreptul SIIJ de a retrage apelurile în dosarele DNA în care sunt judecați magistrați.

Citeste si   Nicușor Dan, la preluarea oficială a mandatului de primar al Capitalei: „Bucureștiul are un potențial uriaș”

Puterile sporite ale Secției Speciale, declarate neconstituționale de judecătorii CCR

Astfel, la Completul de 5 judecatori de la Înalta Curte de Casație și Justiție au fost deschise două dosare de revizuire a unor sentințe definitive, prin căi extraordinare de atac.

Este vorba de dosarul în care fostul deputat PSD, Sebastian Ghita a fost achitat definitiv alaturi de sefi ai politiei si parchetelor din Prahova si cazul Romsilva, în care sunt judecați foștii deputați PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam.

Citeste si   Premierul Ludovic Orban, la TOPUL național al firmelor private din România

Dosarele in care procurorii cer revizuirea achitarilor din dosarul lui Sebastian Ghita si din cazul Romsilva- Viorel Hrebenciuc  au fost inregistrate pe 8 octombrie 2020 la Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte.

In cazul lui Sebastian Ghita, toti inculpatii din acest dosar au fost achitati definitiv. Decizia a fost data cu majoritate de voturi, dar unul dintre judecatori, Geanina Arghir, a opinat pentru admiterea  unei cereri a DNA de continuare a procesului doar pe infractiunea de santaj de care era acuzat Sebastian Ghita, in cazul afaceristului Theodor Berna, scrie ziare.com.

Citeste si   Nicușor Dan: „Noi, Bucureștiul, suntem pe marginea prăpastiei din punct de vedere sanitar” Va fi Târg de Crăciun în decembrie?

Cinci inculpati din dosarul Romsilva au scapat definitv de acuzații, după ce ÎCCJ a admis retragerea apelurilor DNA cerută de fostul șef al Secției Speciale Gheorghe Stan. Printre cei achitați sunt fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu si fostul sef Romsilva Adam Craciunescu.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ