Share

În această săptămână, în cadrul rubricii Interviul Săptămânii, discutăm cu locotenent-colonel Ionuț-Ciprian GRĂDINARU, ofițer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, asigură managementul la nivel județean, în domeniul prevenirii și gestionării situațiilor de urgență.

De asemenea, exercită actul de comandă asupra personalului structurilor subordonate, în vederea îndeplinirii misiunilor și obiectivelor unității potrivit reglementărilor și documentelor programatice de nivel superior, fiind învestit cu autoritate și având obligația de a apăra și respecta onoarea și demnitatea subordonaților. Răspunde de aplicarea legii în activitățile desfășurate de unitate și asigură exercitarea dispozițiilor eșaloanelor superioare ”Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași.

REP: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă la nivelul Iașului?

Locotenent-colonel Ionuț-Ciprian GRĂDINARU: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Iașului asigură intervenția la o plajă de intervenții destul de variată. Cele mai frecvente intervenții sunt cele de natură medicală și prim ajutor medical. Ca și procent aproximativ 75% din intervențiile Inspectoratului sunt cele de natură medicală.

R: Care au fost cele mai semnificative intervenții?

Lt-colonel I. GRĂDINARU: Cele mai semnificative intervenții care au și un impact emoțional sunt intervențiile în care sunt implicați copii, atunci când se merge spre exemplu, la un incendiu, iar în interiorul încăperii sunt blocați copii gradul de implicare emoțională este foarte ridicat.

Citeste si   ”Afacerea Spitalului de la LEȚCANI”, o BOMBĂ cu CEAS pentru Costel ALEXE?

R: Cum procedați în situațiile în care, printre victime sunt implicați și copii?

Lt-colonel I. GRĂDINARU: O pregătire continuă asigură suportul psihologic pentru a trece peste aceste situații dificile. De asemenea, în cadrul Inspectoratului este încadrat un ofițer psiholog, iar la intervențiile cu un impact emoțional foarte mare personalul operativ este consiliat psihologic.

R: Care sunt resursele deficitare cu care se confruntă, în acest moment Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iași?

Lt-colonel I. GRĂDINARU: Având în vedere dezvoltarea explozivă a societății în județul Iași și municipiul Iași, observăm că încă suntem deficitari pe partea de tortare, dar proiectele pe care le derulează Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General va asigura într-un viitor foarte apropiat resursele materiale pentru a putea desfășura activitatea în condiții optime.

R: Cum arată o zi din viața unui angajat al Inspectoratului Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iași?

Lt-colonel I. GRĂDINARU: Ziua începe la ora 8:00, dimineață, personalul operativ participă la schimbarea serviciului și luarea în primire al serviciului, după care se verifică tehnica de intervenții astfel încât la orice moment să fie aptă pentru intervenție. După aceste activități urmează o perioadă de pregătire cu privire la creșterea capacităților motrice cât și pregătire fizică pentru aproximativ două ore.

Citeste si   Încă 1.770 de DOZE se distribuie către 10 centre de VACCINARE din IAȘI

Pregătirea de specialitate este de asemenea vizată în programul de pregătire astfel încât personalul operativ să cunoască toate procedurile de intervenție și să și le îmbunătățească. După amiază continuăm cu educația fizică, iar după terminarea orelor de pregătire angajații verifică tehnica de intervenție, beneficiază de timp astfel încât să poată atinge anumite categorii de pregătire pe care în timpul zile nu le-au atins, datorită unor intervenții apărute pe parcursul zile și în care au fost solicitați.

R: Care au fost cele mai mari reușite obținute până în prezent?

Lt-colonel I. GRĂDINARU: Reușitele sunt ale întregului colectiv, nu am avut, până în prezent, intervenții ratate sau intervenții la care să nu putem interveni. De asemenea, un criteriu foarte important pentru noi, nu am avut victime din rândul personalului propriu. Este o muncă de echipă, iar rezultatele care se văd sunt rezultatul muncii în echipă și a implicării fiecărui angajat.

Citeste si   Primul TRANSPLANT de rinichi din 2021 a avut loc la Spitalul PARHON din IAȘI

R: Care sunt principalele abilități pe care trebuie să le dețină o persoană care dorește să activeze în acest domeniu?

Lt-colonel I. GRĂDINARU:: Consider că principala calitate pe care trebuie să o dețină este spiritul civic. Un om cu un spirit civic dezvoltat, pune pe primul loc populația, calitatea serviciilor care sunt oferite acestora, ajungând uneori să își pună viața în pericol doar pentru a putea salva populația aflată în primejdie și bunurile lor.

R: Ce sfaturi aveți pentru tinerii care își doresc să urmeze o astfel de carieră?

Lt-colonel I. GRĂDINARU: Le dau un exemplu simplu, eu dacă ași fi la începutul carierei și ași mai avea 20 sau 20 și ceva de ani, cu siguranță ași alege aceeași armă. Este o armă frumoasă, cu multe realizări, cu multe satisfacții, simți că ești util societății prin munca de zi cu zi pe care o desfășori la serviciu.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ