Lucrările își urmează cursul la Palatul Cantacuzino din Municipiul Pașcani. După ce în luna martie a.c. a fost semnat contractul de finanțare din fonduri europene, în acest moment au fost făcuți mai mulți pași pentru ca locația să fie reabilitată și amenajată spre a fi cuprinsă în circuitul turistic național de obiective istorice ce pot fi vizitate.

Astfel s-au încheiat contracte pentru audit, publicitate, consultanță, studii pentru arheologie, studii preliminare pentru materiale – lemn, piatră, cărămidă, iar acum proiectul se află în fază de evaluare oferte pentru proiectare tehnică.

Citeste si   ISJ IAȘI propune tuturor PROFESORILOR diriginți strategii de COMUNICARE și interacțiune cu ELEVII

Mai mult, în luna septembrie a.c. s-a emis și autorizație de cercetare arheologică, iar o echipă de la Institutul de Arheologie a venit la fața locului unde a scanat clădirea și zona cu aparatură laser, metodă precisă de măsurare și clasificare a obictivelor de interes arhelogic, nefiind găsite galerii subterane până în acest moment.

Citeste si   EDUCAȚIA on-line, PRIORITATE absolută pentru Primăria MOȘNA! Au fost achiziționate 50 de TABLETE pentru ELEVI

Investiţia pentru reabilitarea Palatului Cantacuzino este estimată la peste 21 milioane de lei, din care 20 milioane lei fonduri eligibile restul de un milion lei neeligibile din bugetul local. Se are în vedere atât reabilitarea clădirii care are subsol, parter, etaj şi mansarda cât şi amenajarea terenului din împrejurimi în suprafaţa de 6.920 mp.

În curte vor fi amenajate două fântâni arteziene, un foişor, spaţii verzi şi alei pietonale precum şi o parcare pentru maşini. De asemenea, prin acest proiect Palatul va beneficia de o modalitate inovativă, unică în Europa, prin care se va putea folosi propriul telefon mobil pentru a asculta audio-ghidurile exponatelor – acest serviciu de audio-ghid va fi accesibil gratuit pentru toti vizitatorii cu ajutorul telefonului mobil personal, indiferent de tipul sau generatia acestuia.

Citeste si   În IAȘI cele mai multe POSTURI vacante sunt în sectorul CONSTRUCȚIILOR

După reabilitare, va fi transformat în Muzeu Municipal.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ