Share

Premierul Ludovic Orban împreună cu secretarul de stat Raed Arafat au fost prezenți la Iași pentru a marca îmbarcarea unei echipe de medici și asistenți către Republica Moldova

Medici au plecat în misiune în Republica Moldova pentru a acorda sprijinul necesar combaterii pandemiei de coronavirus din această țară.

La sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Iasi, joi, 30 aprilie, premierul Ludovic Orban însoțit de ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciuca, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, au participat la plecarea unei echipe de medici, în Republica Moldova.

Din echipa de cadre medicale care participă la misiunea de 15 zile, la Chișinau, fac parte 5 medici de urgență, 5 asistenți UPU – Smurd și 1 ATI, de la Pneumoftiziologie. Comandantul acțiunii este chiar secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, acțiunea cuprinzând în total 53 de membri.

Plutonul va ajuta medicii din Moldova cu 6000 de măști FFP2, 6000 de măști chirurgicale de protecție, 3000 de combinezoane, 11.500 de perchi de mănuși, 100 de viziere și alte echipamente menite să ajute la combaterea virusului

“Toată lumea aşteaptă răspunsuri, însă nu vi le putem da deocamdată. În primă fază vom ridica gradual acele restricţii pentru care există cel mai mic risc epidemiologic. Vom aştepta o perioadă de timp, cât e perioada, de 14 zile – 15 zile, pentru a vedea dacă sunt efecte privitoare la diseminarea sau răspândirea virusului, după care, evident, vom trece la următoarele măsuri.

De asemenea, trebuie pregătite şi măsuri de protejare, dacă dăm drumul la restaurante. Trebuie să stabilim nişte reguli la care proprietarii de restaurante vor trebui să se adapteze, la fel ca şi în cazul în care se vor deschide și anumite…creşe, grădiniţe”, a declarat Ludovic Orban, joi, întrebat dacă grădiniţele şi creşele se vor mai deschide în acest an.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Premierul a mai adăugat că în contextul actual este interesat de starea cetățenilor și este deschis la dialog cu acestia. Acesta a ținut să precizeze că deja “foarte mulţi cetăţeni” l-au abordat, fie prin “mesaje, email-uri sau chiar prin telefon, în conversaţii directe”.

Acesta a mai adus în discuție și un alt subiect, cel legat de parinții singuri care sunt nevoiți să stea acasă pentru a avea grijă de copii, și nu se pot duce la serviciu: 

“Ştiu că este o problemă reală legată de copiii care cresc în familiile monoparentale. Aceștia deși beneficiază de Legea 19, cea care vizează plata indemnizaţiei de 75%, părintele poate oricând să își piardă locul de muncă și asta pentru că este nevoit sa stea acasă deși angajatorul îi cere să vină la serviciu. De aceea văd necesară găsirea unei modalități, a unei soluții suplimentare față de alocarea pe care am stabilit-o prin Legea 19 completată de ordonanța noastră, una prin care părintele poate să aibă grijă de copil fără ca asta să presupună vreun risc în a rămâne fără locul de muncăorban,-mesaj-pentru-medici:-sa-si-faca-datoria.-in-toate-tarile-au-fost-goluri-de-aprovizionare”, a mai declarat aceasta.

În ceea ce privește redeschiderea activităților turistice și totodată a circulației între localități acesta a adăugat că: ”După data de 15 mai vom elimina total restricţiile de circulaţie în interiorul localităţii, şi, de asemenea, vom păstra doar anumite restricţii pentru deplasarea în afara ei”. 

Ludovic Orban: “Circulația nu va fi interzisă, iar acest lucru va fi inclus în lista motivelor întemeiate pentru care se poate ieşi din casă, care apropo va include și altele noi, decâ cele cu care deja ne-am obișnuit”

Șefa SMURD Iași, Dr. Diana Cimpoeșu a ținut să transmită un mesaj de încurajare cadrelor medicale aflate în prima linie în lupta cu epidemia de Coronavirus, dar și familiilor și pacienților afectați direct.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Aceasta a particpat până acum la numeroase acțiuni încheiate cu succes în diferite orașe, printre care Suceava și Piatra Neamț, iar acum va fi alături de ceilalți medici și în această misiune desfășurată în afara țării.

Până în prezent în Republica Moldova s-au înregistrat aprox. 3770 de cazuri de îmbolnăvire, dintre care 1114 sunt vindecați, și 111 decedați

Echipa medicală se v-a deplasa către Chișinău, Bălți și Cahul cu ajutorul mijloacelor de transport ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Comandamentului Logistic Întrunit din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ