Share

Primăria Iași urmează să piardă încă un teren

În favoarea cui? Oricât ar părea de straniu, cel care i-a acționat în judecată este tocmai partenerul oficial al Primăriei Iași, Cristin ZĂMOȘTEANU. M.Chim S.R.L., firma administrată de Zămoșteanu operează Hotel Pleiada. Luna aceasta, Pleiada anunța cu surle și trâmbețe că a realizat un Parteneriat Public – Privat cu Ateneul Tătărași.

Cum poate aceeași firmă să fie pe de o parte partenerul Primăriei, iar pe de altă parte să fie în conflict deschis cu aceeași autoritate publică? Ei bine, iată că sub administrația Chirica orice este posibil. Pe măsură ce descoperim care sunt interesele care se ascund în spatele acestor înțelegeri, realizăm că întreaga schemă are drept scop trecerea patrimoniului public local în posesia acestui dezvoltator imobiliar.

Dezvoltatorul de casă al lui Mihai Chirica, Cristin Zămosteanu vrea să pună mâna definitiv pe terenul pe care primăria îl deține în spatele Halei Centrale

Firma lui Zămosteanu, S.C. M.Chim S.R.L. a dat în judecată primăria solicitând să i se constate dreptul de proprietate asupra unui teren de 738,15 mp situat în spatele Halei Centrale

Ce nu face Primăria Iași pentru principalul dezvoltator aflat în grațiile lui Chirica?

Încet, încet, dezvoltatorul Cristin Zămosteanu va cuceri în totalitate zona imobiliară din centrul municipiului Iași. Până când Mihai Chirica și Consiliul Local îi vor aproba schimbul scandalos de terenuri care îi va permite să pună mâna în totalitate și pe parcul din spatele Universității Petre Andrei, Zămosteanu s-a gândit deocamdată să ia terenul din spatele Halei Centrale, o parte din parcare, trotuar, cale de acces etc. Și de această dată primăria lui Chirica pare să-i fie complice.

Citeste si   Studenții TUIAȘI dau viață campusului! În Tudor Vladimirescu s-a inaugurat un PARC cu mobilier URBN unic în IAȘI

Zămosteanu a luat Hala la preț de chilipir

Pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile trebuie să precizăm că firma lui Zămosteanu, SC M.Chim SRL deține clădirea Hala Centrală de pe strada Anastasie Panu nr.46 din iulie 2016 de când a cumpărat-o la o licitație organizată de lichidatorul Corneliu Mititelu.

Asta deoarece proprietarul clădirii SC Hala Centrală SRL se afla în insolvență, iar Mititelu a scos-o la vânzare pentru plata datoriilor. Interesant este că evaluatorul angajat de Mititelu a stabilit că prețul clădirii este de 9 milioane euro iar în final, ce-i drept după ce a organizat mai multe licitații, lichidatorul a vândut Hala Centrală la aproape o treime din preț adică 3,7 milioane euro.

Așa cum se arată și pe planșele cadastrale, Hala Centrală nu este proprietar pe terenul din spatele clădirii. Și în prezent, municipalitatea în calitate de proprietar percepe taxă de parcare pentru cei care parcheză în spate. Ei bine, Zămosteanu a pus ochii pe terenul din spatele Halei și acum vrea să-l ia.

Citeste si   Vasilică TOMA, șoferul de la Târgu-Frumos rămâne PARLAMENTAR! Ion VĂTĂMANU l-a vrut în LEGISLATIVUL ROMÂNIEI

Un proces, să nu bată la ochi

Pentru a  deveni proprietar pe teren firma M.Chim SRL a înregistrat la Judecătoria Iași dosarul nr. 531/245/2019 având ca obiect “acțiune în constatare calitate proprietar“. În acțiunea depusă prin intermediul avocatului Ionuț Iftode, un avocat “specializat” în tentative de păgubire a primăriei, și vom explica mai jos de ce susținem asta, M. Chim SRL susține că este coproprietar împreună cu primăria pe o suprafață de 738,15 mp situată în spatele Halei Centrale, parcela cu număr cadastral 2709/8/1.

Firma lui Zămosteanu cere instanței să constate că este coproprietar pe această parcelă invocând o serie de documente emise încă din 2003 și în care se arată că fostul proprietar al Halei Centrale și anume SC Alimentara SA ar deținea în indiviziune cu Consiliul Local terenul din spatele clădirii.

Primăria este complice

Culmea, Zămosteanu vrea să devină proprietar pe acest teren tot cu complicitatea primăriei care a emis în favoarea M.Chim un document prin care Zămosteanu poate să câștige practic procesul. “Prin răspunsul la adresa nr.90169/8.09.2016 formulat de Primăria municipiului Iași, instituția arhitectului șef, serviciul GIS Cadastru pârâta din prezenta cauză recunoaște aspectele sesizate mai sus, propunând chiar încheierea unui act notarial în acest sens, care însă nu a mai fost dus până la capăt”, se arată în acțiunea depusă la instanță de M.Chim.

Citeste si   Sentință DEFINITIVĂ pentru fostul SECRETAR al Primăriei Târgu-Frumos! Felicia SPULBER condamnată la ÎNCHISOARE cu suspendare

Să mai precizăm că în toate documentele oficiale, terenul din spatele Halei Centrale figurează ca fiind în domeniul public al municipiului Iași.

Iftode avocatul potrivit

Nu se putea ca Zămosteanu să găsească un avocat mai potrivit decât Ionut Iftode în acest proces în care încearcă să smulgă o bucată valoroasă din patrimoniul public.

Ionut Iftode este de acum “specializat” în astfel de tentative și de aceea numele său apare în dosare înregistrate la DIICOT și la DNA. Astfel, același Ionut Iftode l-a apărat și pe  bucureșteanul Nicolae Limbășan, cel care în primăvara anului 2017, a somat municipalitatea să-i plătească 91.924.731 euro, în baza  unor obligațiuni la purtător emise de Primăria Iași în anul 1906.

Suma de 91.924.731 euro reprezintă valoarea la zi a obligațiunilor stabilită în baza unei expertize, însă se cerea ca primăria să achite încă 4,9 milioane lei reprezentând onorariile avocatului Ifode și a executorului.

Tentativa de păgubire a eșuat deoarece au intervenit procurorii în urma unor plângeri depuse de primărie la DNA și DIICOT. Dosarele se află și acum în lucru. DNA nu a oferit o soluție finală iar DIICOT a declinat continuarea cercetărilor către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ