Share

Preşedintele francez, Emmanuel Macron a reușit deja să centreze asupra sa atenția întregii scene politice internaționale

În Europa începe să-şi impună stilul un nou lider, este vorba de preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Chiar dacă nu se poate vorbi încă de o “doctrină Macron”, primii paşi pe teren diplomatic ai tînărului şef de stat sunt salutaţi de presa franceză şi internaţională. Dialogul pe care l-a avut la Versailles luni, 29 mai, cu Vladimir Putin confirmă faptul că Emmanuel Macron doreşte să deschidă o nouă pagină a diplomaţiei franceze.

Stilul Macron care se profilează la orizont ar fi cam acesta: respect total faţă de interlocutorii săi, dar şi francheţe totală în abordarea subiectelor. Emmanuel Macron nu s-a arătat absolut de loc complexat pînă acum nici în faţa lui Donald Trump şi nici în faţa lui Vladimir Putin. Faptul că este încă novice în hăţişul diplomaţiei nu l-a timorat cu nimic, iar în materie de apărare a valorilor asumate ca preşedinte al Franţei nu a făcut pînă acum nici o concesie.

Citeste si   Tenis: Elina Svitolina a câştigat turneul de la Strasbourg (WTA)

Cotidianul de dreapta Le Figaro laudă tonul “ferm şi direct” adoptat de președintele francez, precum şi maniera sa de a dialoga fără “naivitate şi fără slăbiciune”.

Săptămîna trecută, în Europa, mediile de informare au scrutat cu mare atenţie fiecare pas făcut de Donald Trump şi de Emmanuel Macron, ambii în situaţia de a primi “botezul focului” în materie de diplomaţie în contextul unor reuniuni internaţionale. Despre Emmanuel Macron s-a spus deja că a ajuns la Palatul Elysée beneficiind de o conjuctură politică favorabilă în Franţa.

Citeste si   Iran: Ministrul de externe îi cere omologului irakian ca reprezentanţele diplomatice din Irak să fie protejate

Faptul că preşedintele american se arată cam lipsit de manière şi brutal, şi că declaraţiile sale intrigă şi scandalizează, reprezintă însă o altă “conjunctură” internaţională favorabilă pentru Emmanuel Macron, apreciază Matei Vişniec pentru rfi.ro.

Prin comparaţie cu imprevizibilul Donald Trump, şeful statului francez apare ca un lider pragmatic, eficient, care ştie să-şi păstreze sîngele rece. El mai este pro-european convins, respectuos faţă de valorile democraţiei, deschis dialogului şi decis să-i redea Franţei statutul de putere respectată.

Citeste si   Coronavirus: SUA au depăşit 204.000 de decese şi 7 milioane de cazuri de COVID-19

O Europă care descoperă acum că trebuie să se bazeze pe propriile ei forţe pentru a nu fi strivită între marile puteri conduse de naţionalişti, constată editorialistul cotidianului de după-amaiză Le Monde. Rusia, China, Statele Unite, sunt departe de a fi astăzi prietenii Europei.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ