Share

Printr-o ordonanță de urgență discutată joi, 3 septembrie a.c., unele magazine din marile centre comerciale care și-au întrerupt activitatea parțial sau total în perioada stării de urgență și a stării de alertă, pot beneficia de sprijin financiar din fonduri naționale.

Operatorii economici a căror activitate a fost suspendată temporar în cadrul centrelor comerciale dețin o pondere importantă în contribuțiile la bugetul de stat, iar pentru reluarea urgentă a activității curente au nevoie sprijin constând în capital de lucru care urmează a fi utilizat pentru finanțarea parțială a plății anumitor costuri datorate, dintre care costurile cu chiriile.

Bugetul alocat pentru acordarea ajutorului de stat în cadrul schemei este în valoare totală de 160.000.000 lei, astfel se estimează ca un număr de 3.000 de întreprinderi vor beneficia de aceste granturi.

Valoarea maximă a ajutorului de stat este de 800.000 euro pe beneficiar, reprezentând 50% din valoarea cheltuielilor cu chiria fixă raportată la luna februarie, calculată și datorată pentru perioada închisă.

Citeste si   (P) Scrisoare deschisă către Cristina Monica ANISIE Ministrul Educației și Cercetării de la deputatul PNL Ioan BALAN

Reporterii Ziarului „Bună Dimineața Suceava” au discutat cu administratori suceveni care dețin magazine în centre comerciale. Proiectul de ordonanță de urgență inițiat de Guvern este apreciat de aceștia, care vin și cu alte sugestii pentru a putea trece de perioada dificilă.

Vă dați seama că ar fi ok dacă s-ar întâmpla asta pentru că după această perioadă traficul este mult mai redus și nu mai avem nici noi vânzarea pe care am avut-o înainte.

Chiar este o mână de ajutor pentru că nu suntem doar noi în această situație ci și colegii noștri, vânzările au scăzut mai mult de jumătate”, a declarat administratorul „Kenvelo” Iulius Mall Suceava, Bianca Sîrghi.

Administratorul unui punct de desfacere într-un centru comercial spune faptul că micșorarea taxelor pe forța de muncă ar fi un alt sprijin binevenit din partea autorităților.

Un ajutor este întotdeauna bine venit. Însă aș vedea un ajutor mai degrabă pe forța de muncă care totuși la noi este o problemă, pentru că atunci într-adevăr ar încuraja să mențină oamenii firmele.  Pe partea asta cu chiriile, până la urmă, a fost acea perioadă,  ne-am revenit la normal.

 Pe viitor aș vedea mai important ca să micșoreze taxele pe forța de muncă, eu acolo aș vedea problema mai importantă.

 Iar dacă ar crește salariul minim pe economie, care tot se vehiculează de ceva timp, aș vedea un barem la care într-adevăr să se poată face un impozit cât de cât suportabil.  Este o părere personală”, a declarat administrator Perla Neagră Ștefan Cârstean.

 

Întreprinderile beneficiare trebuie să îndeplinească următoarele condiții pentru a fi eligibile

– să dețină Certificat pentru Situații de Urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri;

Citeste si   La SUCEAVA se va înființa CENTRUL NAȚIONAL OLIMPIC de PREGĂTIRE a juniorilor de HANDBAL MASCULIN în colaborare cu USV

– să-și desfășoare activitatea în centre comerciale cu suprafața mai mare de 15.000 de m.p., având contract de închiriere în vigoare la data de 15 martie 2020;

– să fi beneficiat din partea centrului comercial de o reducere de minim 50% din valoarea chiriei fixe calculată pentru perioadă închisă. Finanțarea de la stat se acordă în situația în care reducerea de 50% a fost acordata de către centrul comercial înaintea depunerii aplicației pentru accesarea grantului;

Citeste si   Festivalul Filmului Francez începe miercuri; se va desfăşura în 11 oraşe

– să beneficieze de o reducere de minim 15% din Chiria Fixă, pe o perioadă de minim 6 luni de la data reluării activității;

– să fi agreat extinderea perioadei contractuale a contractului de închiriere cu proprietarul centrului comercial pentru minim 6 luni (perioada egală cu perioada pentru care se acordă sprijin din partea proprietarului), calculate de la data la care contractul poate înceta, din inițiativa oricăreia dintre părți sau de drept .


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ