Seria de evenimente programate în luna septembrie va fi deschisă de spectacolul ”Magia serii în sunet și lumină”, ediția a VIII-a

Calendarul evenimentelor pentru luna septembrie a făcut obiectul unui proiect de hotărâre votat în ședința Consiliului Local de vineri, 31 august. Manifestările vizează proiecte din sfera educației, a culturii, evenimente artistice și științifice.

• „Magia serii în sunet și lumină” – spectacol care se află la cea de-a VIII-a ediție și este organizat pe 15 septembrie de Opera Națională Română Iași. Evenimentul reunește artiștii instituției de cultură, care vor susține recitaluri din arii celebre de opera și operetă. Pentru ediția din acest an, publicul ieșean va avea ocazia să îl asculte pe tenorul peruan Juan Diego Floréz. Suma propusă pentru finanțarea evenimentului: 50.000 de lei.

• Școala de Toamnă Cantus Mundi Iași – proiect organizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu instituția Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” în perioada 5 – 9 septembrie. Vor fi implicați 250 de copii din mai multe școli din Iași, scopul fiind dezvoltarea conceptelor de mișcare corală și terapie muzicală de grup sub coordonarea specialișților de la Cantus Mundi. Suma propusă pentru finanțarea evenimentului: 20.000 de lei.

• Festivalul Internațional de Muzică Bizantină Iași – eveniment care reunește experți și specialiști din domeniul muzicii, istoriei, teologiei, profesori și formații corale renumite din România și de peste hotare. Suma propusă pentru finanțarea evenimentului: 20.000 de lei.

 Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice, ediția a XI-a – eveniment organizat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași în perioada 14-16 septembrie

Manifestarea își propune realizarea unui schimb interdisciplinar de informații în vederea protejării valorilor de patrimoniu tehnic, valorificarea muzeală și revigorarea arterelor străzii printr-o prezentare atractivă a colecției de automate muzicale, unică în România.

• „Caravana Tricolorului” – proiectul va fi implementat în școlile ieșene din luna septembrie, odată cu debutul anului școlar. Programul constă în tipărirea unei cărți de colorat „Povestea Tricolorului” și diseminarea acesteia în unitățile de învățământ, beneficiari fiind aproximativ 8.000 de preșcolari. Va fi susținută și o lecție de istorie adaptată vârstei audienței. Suma propusă pentru finanțarea evenimentului: 19.000 de lei.

Cheltuielile pentru organizarea evenimentelor pentru luna septembrie se ridică la 109.000 de lei.

Un alt eveniment care va avea loc în luna septembrie face obiectul unui alt proiect de hotărâre (nr. 13), întrucât acesta completează calendarul proiectelor, manifestărilor și acțiunilor incluse în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași pentru perioada 2017-2020. Astfel, se propune organizarea în parteneriat a evenimentului „Un secol de industrii creative la Iași” în luna septembrie a acestui an. Suma propusă pentru finanțarea acestui eveniment se ridică la 75.000 de lei.

Organizatori și parteneri: Nanette Iași, Primăria Municipiului Iași, Facultatea de Textile, Pielărie și Management Industrial Iași din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Filarmonica Iași.

Manifestarea va avea loc pe 29 septembrie în Piața Unirii și vizează acțiuni precum: un spectacol susținut de artiștii Filarmonicii Moldova Iași, o prezentare de artă fashion „Evoluția modei în ultima sută de ani”, în parteneriat cu Nanette Iași, un concurs „Tinere talente în design vestimentar”, în parteneriat cu Facultatea de Textile, Pielărie și Management Industrial din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ