Primăria spune că este un proiect de reamenajare

Mai mulţi brazi din faţa Palatului Culturii din Iaşi au fost tăiaţi de muncitori din subordinea primăriei ieşene, decizia stârnind critici din partea localnicilor. Brazii au fost tăiaţi de echipe de muncitori ai unei societăţi din cadrul primăriei, fără ca reprezentanţii municipalităţii să ofere vreo explicaţie înainte de îndepărtarea arborilor.

Pe de altă parte, reprezentanţii primăriei afirmă că lucrările din aceste zile reprezintă doar o amenajare temporară a pieţei, în condiţiile în care aici va avea loc pe 1 iunie întâlnirea Papei Francisc cu zeci de mii de credincioşi care vor sosi la Iaşi.

„Este important de ştiut că majoritatea arborilor îndepartaţi erau bătrâni şi deterioraţi, fiind plantaţi în anii ’70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste care încerca dacă nu demolarea brutală, cel puţin mascarea prin orice mijloace, ca ridicarea altor clădiri ori plantarea de ‘păduri’ urbane, a monumentelor istorice reprezentative pentru identitatea naţionala”, se arată într-o postare de pe pagina primăriei.

Ieşenii au criticat pe Facebook decizia primăriei, oamenii afirmând că brazii tăiaţi erau sănătoşi şi că aceştia puteau fi integraţi în noul proiect de reamenajare a pieţei

„Domnule, chiar ne crezi proşti ? Brazii erau sănătoşi, era ordine şi curăţenie cât de cât. Mai bine să ne spui cine trebuie să ia comision la această lucrare”, afirmă Sergiu L.

Copacii tăiaţi erau sănătoşi! În cel mai poluat oras din ţară copacii se taie, se fac numai clădiri, nu am văzut un parc nou inaugurat, iar spaţiile verzi sunt înlocuite de blocuri! Puteţi să explicaţi cât vreţi, realitatea e alta: numai betoane, praf şi poluare şi toată lumea înghesuitî in Parcul Copou!, spune Anca D.

„Mai aveţi pretenţii să vi se vorbească frumos, dar faceţi numai tâmpenii!! La fel aţi făcut şi cu teii…. Ucigaşi, asta sunteţi”, scrie George B.

În urmă cu câţiva ani, Primăria Iaşi a tăiat peste 100 de tei pe bulevardul Ştefan cel Mare şi a plantat în loc salcâmi japonezi. În urma protestelor societăţii civile, municipalitatea a decis să replanteze tei, pe care i-a adus din Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ