Share

În această săptămână, în cadrul rubricii ,,Interviul Săptămânii” discutăm cu Mălina Constantinescu. Mălina Constantinescu este elevă  în clasa a X-a, la Colegiul Național Iași și a participat la numeroase competiții naționale și internaționale care au vizat Științele exacte, în special fizica. Mălina va reprezenta România, anul acesta,  la Olimpiada Balcanică de Fizică, în perioada 4-18 iulie 2019 la Salonic, Grecia.

Scurtă carte de vizită? Cine este Mălina Constantinescu? 

Mălina CONSTANTINESCU: Mă numesc Mălina- Elena Constantinescu și sunt elevă la Colegiul Național Iași, în clasa a X-a. Consider că sunt o adolescentă obișnuită, sociabilă, entuziastă, dornică să cunoască tineri din toată lumea, de aceeași vârstă și cu aceleași pasiuni. Privesc competițiile ca fiind ocazii unice de a lega noi prietenii, de a trăi emoții care pot fi descrise cu greu în cuvinte, de a arăta celorlalți, dar, în primul rând mie însămi, că pot să fac față provocărilor. Îmi plac științele exacte, dar sunt pasionată și de fotografie, muzică și dans.

Pot spune că performanța a existat în viața mea mereu. Întâi a fost pianul, apoi dansul sportiv pe care l-am practicat la nivel de performanță timp de 5 ani, obținând numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Apoi, firesc, în clasa a V-a, m-am îndreptat către olimpiade și am reușit să obțin în fiecare an premii la fazele naționale ale olimpiadelor de matematică, fizică sau chimie.  Rezultate internaționale: – medalie de argint la Internațional Mathematics Competition, China 2015 – medalie de bronz IMC, India 2017 – medalie de argint Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene, Portugalia 2010 – calificare în lotul care va reprezenta România la Olimpiada Balcanică de Fizică, Salonic 14-18 iulie 2019.

Citeste si   ANTIBIOTICE a pătruns pe piețele din SUA și Marea Britanie cu noi MEDICAMENTE asociate Covid-19

Cum poți descrie experiența trăită la Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene (EUSO 2019) ? 

M. CONSTANTINESCU: Participarea la Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene (EUSO 2019) a fost o experiență minunată. De la modul în care a fost organizată, la modul în care au fost concepute probele de concurs, la emoțiile din seara premierii, la prietenille pe care le-am legat cu ceilalți membri ai lotului României, dar și cu tineri din alte țări, totul a fost unic și m-a făcut să-mi doresc să mai trăiesc o dată o asemenea experiență. De aceea, privesc participarea mea în luna iulie la Balcaniada de Fizică ca fiind un vis frumos împlinit, o încununare a muncii depuse. 

Cum ți-ai dezvoltat pasiunea pentru această materie? 

M. CONSTANTINESCU: Mereu mi-am pus întrebări despre cum funcționează totul în lumea înconjurătoare și, în clasa a VI-a, mi-am dat seama că reușesc să găsesc răspunsuri cu ajutorul fizicii. Am avut și șansa să întâlnesc profesori care m-au făcut să caut răspunsuri la întrebări din ce în ce mai complexe. Consider că fizica și, în special, partea experimentală a acesteia, mă reprezintă și mă fascinează din ce în ce mai mult.

Citeste si   Elevii de 10 din IAȘI au fost PREMIAȚI! Elena CALISTRU, director Colegiul Național: ”Este o RECUNOAȘTERE a muncii depuse de COPII”

Cine te-a sprijinit pe parcursul pregătirii pentru competiție? 

M. CONSTANTINESCU: Pregătirea mea s-a desfășurat constant și continuu încă din clasa a VI-a când am început să particip la olimpiadele și concursurile de fizică. Pentru olimpiadele internaționale pregătirea este mai intensă și există și stagii de pregătire centralizată pentru elevii din lot, la București. Am avut mereu sprijinul familiei, profesorilor, dar și al colegilor.

Care au fost cele mai emoționante, dar și cele mai dificile momente pe care le-ai întâmpinat pe parcursul Olimpiadei? 

M. CONSTANTINESCU: Cele mai emoționante momente ale olimpiadei au fost cred cele trăite la festivitatea de premiere, atunci când nu știi pe ce poziție te situezi, aștepți cu nerăbdare să fii strigat și speri din suflet să fii printre cei premiați (medaliile se decernează în ordine inversă: întâi cele de bronz, etc).  Momente dificile nu am avut, pentru că probele de concurs mi s-au părut atât de interesante, de provocatoare, încât am resimțit doar bucuria de a descoperi soluțiile la problemele propuse.

Citeste si   INTERVIU cu Prof. Univ. Dr. Gabriel MURSA: ”Ne aflăm în an ELECTORAL, iar POPULISMUL este greu de STĂPÂNIT”

Ce planuri de viitor ai? Intenționezi să aprofundezi studiul fizicii? 

M. CONSTANTINESCU: Deocamdată pot să spun sigur că voi studia ceva care să aibă legătura cu fizica. Probabil voi aplica pentru studii în străinătate, în Europa cred, pentru că o am ca model pe sora mea care și-a facut studiile la Imperial College London și apoi la Cambridge și este acum în ultimul an de doctorat în cercetare cardiovasculară. De asemenea, nu exclud nici posibilitatea de a mă întoarce în țara după ce-mi termin studiile, întrucât sunt foarte atașată de familia mea, de prietenii de aici. 

Ce sfaturi ai avea pentru tinerii de vârsta ta care își doresc să-ți urmeze exemplul? 

M. CONSTANTINESCU: Celor care doresc să-mi urmeze exemplu, le-aș spune doar că cel mai important este să-și descopere pasiunea, să o urmeze, să fie dispuși să muncească pentru asta și apoi rezultatele vor veni cu siguranță.

Mălina, îți mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre și îți urăm mult succes în continuare!

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ