Share

Din anul 1994, Facultatea de Bioinginerie Medicală din Iași contribuie la progresul tehnologiei medicale în Romania, prin implicarea activă a studenților și a absolvenților acestei instituții.

Printre aceștia se numără şi Bioinginer Cristian Fodor, multiplu laureat pentru inovaţiile prezentate la manifestări ştiinţifice de prestigiu.

„Facultatea de Bioinginerie Medicală este o provocare permanentă pentru progres, dar şi o confirmare a valorii sale, prin cele două specializări acreditate Bioingineria şi Balneofiziokinetoterapie şi recuperare.

Speranțele cu care vin elevii către noi, gândurile şi visele studenţilor, le trăim ȋmpreună, ȋntr-o școală formată din oameni care se simt legați printr-o stare de spirit caracterizată de Știință, Valoare și Respect” – declară Prof. univ. dr. Anca Galaction, decan al Facultății de Bioinginerie Medicală.

În cadrul celui mai mare salon de invenții din Europa de Est, “Euroinvent”, un tânăr bioinginer, Cristian Fodor, absolvent al Facultății de Bioinginerie Medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași a câștigat marele premiu, clasându-se pe primul loc din cele 500 de invenții și proiecte de cercetare prezentate, din peste 30 de țări.

Un alt eveniment de referință pentru Cristian Fodor este Inventica, organizat la nivel internațional de Institutul Național de Inventică Iași, la care a participat pentru prima dată în 2018, dar și Salonul Internațional Cadet INOVA organizat de Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, la care a obținut un rezultat notabil chiar și în acest an.

Actualmente el este masterand în cadrul aceleiași facultăți. Nemţeanul este angajat al Spitalului Militar Iași, unul dintre puținii bioingineri medicali încadrați într-o structură medicală militară.

Care a fost proiectul?

Proiectul premiat este reprezentat de un dispozitiv mecatronic pentru stimularea fluxului respirator, ce prezintă aplicații în acordarea primului ajutor. Astfel, s-a realizat un manechin pentru prim ajutor care oferă feedback instantaneu atât vizual, acustic cât și tactil, persoanelor care sunt instruite în vederea dezvoltării abilității de efectuare a manevrei Heimlich și a compresiunilor toracice în resuscitarea cardiopulmonară.

Cum a fost percepută premierea?

„După realizarea fundamentului științific de bază, îndrumat și susținut de profesorii dedicați din cadrul Facultăţii de Bioinginerie Medicală, curiozitatea își face apariția. Astfel, acest concept are un rol constructiv și în formarea mea profesională, întrepătrunderea domeniilor multidisciplinare dezvoltând soluții ale unor probleme tehnologice existente în sfera medicală. Preocuparea pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului a devenit o prioritate, implicarea în acest scop fiind apreciată de specialiștii întâlniți la diverse evenimente științifice la care am participat.

Cu plăcere îmi amintesc că prima prezentare științifică a fost susținută în cadrul Conferinței Naționale de Bioinginerie. Au urmat apoi și altele, atât de nivel național, cât și internațional: Conferința Internațională de Inventică, Expoziția Internațională Specializată InfoInvent, Expoziția de Creativitate și Inovație EuroInvent, Concursul Internațional Studențesc ”Sergiu Rădăuțan”, Conferința Internațională Cadet INOVA, unde în acest an, am obținut un alt rezultat notabil, oferit de către Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu” menţionează Cristian Fodor, absolvent al Facultăţii de Bioinginerie Medicală

La acest eveniment, zona academică și de cercetare din România a participat cu 230 de proiecte, fiind considerat unul dintre cele mai importante repere din sfera cercetării și a inventicii,  aflându-se la cea de-a 12-a ediție.

Urmărind, la nivelul facultăţii drumul fiecărui absolvent, sprijinind şi ȋndrumȃnd cu dedicaţie si căldură fiecare generaţie, constatăm, cu bucurie, că Facultatea de Bioinginerie Medicală devine o referință de nivel național pentru viitorii studenți dornici și pregătiți să o descopere, să se deszvolte la interfaţa dintre medicină şi inginerie” – adaugă decanul Facultății de Bioinginerie Medicală, Prof. univ. dr. Anca Galaction


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ