Share

Maricel Popa – exclusivități dubioase în achiziția de echipamente medicale

Criza, starea de urgență, războiul sunt considerate momente tragice în care oamenii sărăcesc. Totuși, există și profitorii de ocazie, atât din partea autorităților, cât și din partea afaceriștilor.

Achiziția de echipamente medicale, dezinfectanți reprezintă o oportunitate majoră pentru cei care caută să se îmbogățească utilizând bani publici. Din momentul în care a ajuns la cârma Județului Iași, Maricel Popa a început să încredințeze contracte privind echipamente de birotică unor firme legate între ele: DNS BIROTICA SRL și Direct Distribuție BIROTICA OFFICE SRL din București.

DNS BIROTICA și Direct Distribuție BIROTICA – afaceri de familie

Ambele firme au același administrator, Nicolae Ștefan Dobrin. Alături de el, în calitate de acționari, figurează soția lui Nicolae Ștefan Dobrin, Corina Camelia Dobrin și fratele lui Nicolae Ștefan Dobrin, Vasile Dobrin. În cea de-a doua firmă, Direct Distribuție BIROTICA, Nicolae Ștefan Dobrin este asociat numai cu soția sa.

Cum au reușit cele două firme peste noapte să domine piața de achiziții a măștilor chirurgicale pentru instituțiile de stat

Un fapt curios este acela că ambele firme au vândut echipamente medicale în cantități mici și înainte de decretarea stării de urgență, numai că, după decretarea stării de urgență, numărul de contracte pentru echipamente medicale (în special măști chirurgicale) a explodat mai ceva decât pandemia în sine.

La începutul anului 2020, firma abia obținea trei contracte directe pentru măști chirurgicale în valoare de circa 500 lei. Începând cu 1 martie 2020, așadar cu două săptămâni înainte de decretarea stării de urgență, DNS Birotica SRL a încheiat 61 contracte de achizitii directe a  măștilor în  valoare de 702.500 de lei, exclusiv către instituții și societăți de stat.

Până la 1 aprilie 2020, au existat 900 contracte de atribuire directă în privința echipamentelor medicale. Din acestea, circa 600 au fost câștigate de către DNS BIROTICA și Direct Distribuție BIROTICA.

Un important lider USR aruncă bomba: ”Firma DNS Birotica SRL ar fi controlată de fugarul Sebastian Ghiță însă Nicolae Ștefean Dobrin dezminte”

Deputatul USR Claudiu Năsui a postat pe o rețea de socializare următoarea afirmație: Pandemia este rea pentru economie, dar este o mare oportunitate pentru unii. Am căutat în achizițiile directe făcute de statul român în luna martie. Ce să vezi? Aceiași abonați la contractele cu statul ies la iveală oricare ar fi criza. Orice ar fi, lor le merge bine. Cele mai bănoase contracte au fost câștigate de firma DNS Birotica care a câștigat, în total, contracte de aproape 11 milioane de lei. Puțini au auzit de numele firmei acesteia. E normal. Dar mai mulți am auzit de persoana care se află în spatele acestei firme, domnul Sebastian Ghiță, fost deputat PSD. Zilele astea această firmă face afaceri bune cu statul, mai ales prin achiziții directe”.

Nicolae Ștefan Dobrin a declarat pentru ziare.com că nu are vreo legătură cu Sebastian Ghiță (în prezent fugit din țară): ”Noi în relația cu Asesoft nu doar că am avut o mare problemă de imagine, dar am pierdut 200.000 de euro. (…) Am livrat niște marfă. Niște tonnere. Și toate acele firme (din grupul Asesoft – n.red.) au intrat în insolvență. Iar eu am bilete la ordine și o serie de documente despre care lumea nu știe și vreau ca oamenii să afle. (…) Nu l-am cunoscut niciodată. N-am vorbit niciodată cu el la telefon. N-am nicio treabă cu așa ceva (…) Ca să nu se mai spună că DNS este firma lui Sebastian Ghiță. Firma are numele DNS de la: Dobrin Nicolae Stefan și a fost înființată în 2004, pe data de 6 aprilie, de ziua mea. Aici lucrez eu cu frații mei, cu soția mea si cumnata mea. Este firma noastră și n-are nicio legatură cu Ghiță (…)”.

Totuși, este ciudat că după ce DNS  pierde 200 000 euro și acele firme din  Grupul Asesoft intră în insolvență,  după principiul ”pomana se întoarce”, DNS primește contracte de 10 milioane de lei, prin achiziții directe, deși nu este specializată în achiziții medicale. Hotnews.ro arată că, din datele DNA, reiese că Sebastian Ghiță ar fi creat o rețea de 54 firme controlate fie direct, fie prin interpuși a căror misiune era să funcționeze în sistem ”suveică”, adică să spele banii din comisioanele de 10% provenind din contractele finanțate din fonduri publice sau europene.

În 2015, DNA pusese sechestru pe suma de 130 milioane lei proveniți de la 51 de forme controlate de Sebastian Ghiță, direct sau indirect. Între acestea, apare și DNS Birotica SRL.

Cum China este piața favorită a contractelor firmelor de casă ale PSD, Nicolae Ștefan Dobrin spune că ei au avut norocul să fie de 15 ani în relații de afaceri cu China.

Conform economica.net, DNS Birotica ar avea stocuri la papetărie de 1,5 milioane de euro, iar stocuri la obiecte de curățenie de 300 000 euro. El declară că ei aduc marfa direct din China și o livrează beneficiarilor, evitând intermediarii.

Din 2017, până în prezent, Direct Distribuție BIROTICA OFFICE SRL a câștigat contracte cu instituții de stat pentru birotică. Primăria Sectorului 4, controlată de PSD, potrivit hotnews.ro, a oferit contracte de 2 milioane lei. În 2017, hotnews.ro arată că firma a închiat 12 contracte cu: ”Institutul de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat București, MINISTERUL APARARII – UNITATEA MILITARA 02216 CLUJ-NAPOCA, Ministerul Dezvoltării Regionale , Administrației Publice și Fondurilor Europene, SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ VÂLCEA, UNITATEA MILITARĂ 02494, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava”.

Să introduci un cod CAEN în obiectul de activitate al unei firme, la timpul potrivit, nici nu costă și nici nu durează mult. Ori, se știe că o firmă își poate trece un obiect de activitate sau două principale și mai multe secundare, care să o poată ajuta la nevoie.

Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași a deschis  larg ușa pentru DNS și DDA Birotica Office SR începând din 2016

Intrarea firmei pe piața din județul Iași s-a făcut în 2015. Spitalul Municipal Pașcani a avut în 2015 nu mai puțin de 44 contracte încheiate cu această firmă, pentru produse de birotică și papetărie.

În 2016, Maricel Popa a câștigat Președinția CJ Iași, cu numai un vot în plus. De atunci, devenit baron local PSD, Maricel Popa a început să deschidă larg ușa celor două firme către instituțiile publice din județ.

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sfânta Maria” Iași este un client fidel al DNS BIROTICA SRL., pentru echipamente de birotică, începând din 2016

Consiliul Județean Iași, Centrul Militar Zonal Iași au cumpărat materiale de birotică de la DNS Birotica de mai multe ori în 2017, 2018 și 2019.  Valorile nu sunt mari, dar achizițiile sunt foarte dese.

În anul 2016, DNS Birotica a încheiate 25 contracte cu Consiliul Județean Iași, în 2017 – 62 contracte, în 2018 – 56 de contracte iar în  2019 – 79 contracte. De la începutul acestui an, au fost atribuite 12 contracte societății DNS Birotica.

Din martie 2020 și până în prezent, Consiliul Județean Iași a  cumpărat dezinfectanț și măști de la DNS Birotica. Sumele și cantitățile sunt, de asemenea mici, dar dese.

Se știe că din 15 mai, toată lumea va trebui să poarte măști și mănuși de protecție în spații închise. Cu siguranță dacă vom avea curiozitatea să urmărim achizițiile de echipamente medicale ale Consiliului Județan Iași, vom vedea achiziții masive și asta pentru că Consiliul Județean Iași are multe instituții medicale în subordine, precum și instituții culturale, deschide publicului începând cu data de 15 mai.

Maricel Popa pur și simplu nu se poate abține și asta pentru că el continuă să facă în instituțiile publice, unde se află la butoane, aceleași lucruri pe care le făcea pe vremea când activa doar în mediul privat.


Share
Citeste si   Iohannis: „Românii nu s-au infectat pentru că au venit la vot, ci pentru că mulți nu au respectat restricțiile”
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ