Share

Persoanele care locuiesc în Centrul Social de Urgență pentru Recuperare și Integrare „C.A. Rosetti” sunt nevoite să îndure condiții de nedescris.

Se doarme pe jos, în condiții insalubre, în camere este mizerie, se găsesc alimente care nu mai sunt comestibile iar bătrânii care stau doar în pat, nu sunt hrăniți“, ne-a mărturisit un beneficiar al centrului social.

În urma materialului realizat de Ziarului ”Bună Dimineața Iași” în care prezentam dezinteresul autorităților municipale față de persoanele fără adăpost, pe mail-ul redacției au fost primite mai multe sesizări cu privire la  comportamentului conducerii centrului.

Am luat legătura cu persoanele care trăiesc în acest centru iar mărturiile lor sunt cutremurătoare, ne-au implorat să nu le divulgăm identitatea pentru că vor fi dați afară din centru.

”Este un centru pentru reintegrare în societate, problema este că persoanele sunt jignite, agresate de către gardieni, în ultimul an s-au schimbat cel puțin 30 de paznici. În  momentul în care beneficiarii sunt agresați și merg să discute cu persoanele de la conducere, să își expună punctul de vedere, dacă își cer drepturile, este chemată imediat poliția sau ambulanța pentru a fi duși la Institutul de Psihiatrie Socola, adică se susține că ar avea probleme mintale, doar pentru că își cer drepturile”, a declarat S.P .

Citeste si   La alte TREI școli din județul IAȘI se suspendă CURSURILE organizate în modalitatea „față în față”

Oamenii dorm pe jos, nu sunt hrăniți corespunzător și suferă de răni fizice pentru care nu primesc îngrijiri medicale

”În camere, nu este curat, se găsesc alimente care nu mai sunt comestibile, bătrânii care stau doar în pat, nu sunt hrăniți, se doarme pe jos sau câte două persoane în pat. În momentul în care pacienții suferă de răni fizice, merg la asistentul din incinta clădirii și se lovesc de aceeași ignoranța și nepăsare, fiind trimiși la alte persoane pentru a primi îngrijiri”, mai completează beneficiarii centrului.

”Persoanele sunt evacuate brusc, duse cu forța la Institutul de Psihiatrie ”Socola”, la medici indicați de către conducerea centrului”

”În acest centru, este un haos total, persoanele sunt evacuate brusc, duse cu forța la Institutul de Psihiatrie ”Socola”, la medici indicați de către conducerea centrului,  fiind comunicate diagnostice „personalizate”, înainte să primească măcar un consult, aici nu există dreptul de a alege, ci sunt impuse foarte multe lucruri.

În momentul în care beneficiarii încearcă să scoată la iveală adevăratele condiții, sunt evacuați de urgența ajungând din nou pe stradă”, a declarat A.S un alt beneficiar al centrului social.

Cei care locuiesc în Centru o cunosc pe Terezei N., femeia în vârstă de 70 de ani, care a fost dusă (19.01 n.r) la Spitalul Clinic Județean “Sfântul Spiridon” Iaşi, în stare gravă, cu hipotermie severă (25.3 C), stop cardio-respirator resuscitat (fibrilație ventriculara), internată la secția cardiologie.

Citeste si   Cercetați de polițiștii IEȘENI pentru FURT CALIFICAT

”Tereza N. a locuit în acest centru, iar pe timpul zilei, era dată afară, la fel ca și restul persoanelor”

După ce s-a aflat în presă despre cazul Terezei N. am luat legătura cu directorul DAS, Luminița Munteanu şi i-am prezentat situaţia gravă în care se află femeia în vârsta de 70 de ani.

Munteanu a declarat că femeia este un caz socio-medical şi că NU ţine de competenţa dumneaei. Fără să cunoască cu adevărat situaţia sau măcar să se intereseze asupra acestui caz dramatic, director DAS IAȘI a pasat întrega problemă către Consiliul Judeţean, care, în opinia dumneaei ar trebui să se ocupe de aceaste persoane fară adăpost.

Citiți aici: Lipsiți de UMANITATE! DEZINTERES total al angajaților Primăriei IAȘI față de o femeie în vârstă de 70 de ani

Lezată fiind, pentru că în opinia dumneaei i-am prejudiciat imaginea, Luminița Munteanu, a contactat redacția Ziarului Bună Dimineața Iași, aducând injurii redactorilor care au realizat materialul despre cazul Terezei N. Angajata primăriei care răspunde de soarta persoanelor găzduite în acest centru, a folosit un limbaj suburban.

Citeste si   PRIMUL proiect care configurează un ECOSISTEM PARTICIPATIV pentru rezolvarea PROBLEMELOR orașului

Ne putem doar întreba cum vorbește și se comportă cu bieții oameni pe care îi are în grijă, dacă își permite să folosească un asemenea limbaj în comunicarea cu mass-media?!

În fapt, materialul a prezentat situația dramatică în care a ajuns o femeie în vârstă de 70 de ani, din nepăsarea autorităților, în speță DAS Iași.

DAS se ocupă de TOATE persoanele care reprezintă cazuri sociale

Luminița Munteanu, directorul DAS Iași  susține că se ocupă de TOATE persoanele, care sunt cazuri sociale și că există un centru cu aproximativ 50 de locuri, mai exact Centrul social de urgența pentru recuperare și integrare “C.A.ROSETTI”, unde sunt primite TOATE persoanele fără adăpost, însă adevărul este ca în municipiul Iași, persoanele fără adăpost depășesc cu mult aceste cifre, iar oamenii continuă să trăiască pe stradă.

Din păcate, persoanele aflate într-o situație dificilă, care nu au adăpost, rămân la statutul de “probleme” încercând să își ducă cu greu existența de pe o zi pe alta.

”Conducerea susține că nu mai sunt locuri în centru, însă anumite camere sunt încuiate și nefolosite, camere dotate cu paturi noi, cu saltele noi, cu toate condițiile și utilitățile posibile”, se arată în finalul mail-ului.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ