Share

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

 1. Un număr de 383 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 357 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
 2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 31 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce o singură persoană a ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 2 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 2 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
 3. Structurile IPJ și IJJ au efectuat un număr de476 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite.

Alte Misiuni instituționale:

 • ISU a efectuat 14 misiuni, din care: 5 misiuni de transport către unități spitalicești, 2 misiuni transport probe biologice, 6 misiuni de decontaminare biologică și o misiune specifică.
 • IPJ a efectuat 153 misiuni specifice şi un transport către spațiile de carantină.
 • IJJ a efectuat 15 misiuni, din care: 9 misiuni de patrulare auto în cooperare cu IPJ, 4 misiuni de pază la spațiile de carantină, 2 misiuni cooperare spitale.
 • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 117 misiuni, din care: 51 misiuni de transport către unități spitalicești, un transport către spaţiile de carantină, un transport catre spațiile de izolare, 4 misiuni de transport probe biologice, 58 decontaminări biologice , 2 alte misiuni specifice.
 • MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 7 militari și un mijloc auto.
 • DSP a efectuat 56 misiuni: 6 misiuni de transport către spații de carantină, o misiune de transport probe biologice și 49 misiuni specifice (machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale).
 1. Având în vedere numărul de cazuri nou confirmate, care se situează peste media ultimei săptămâni, Grupul de Comunicare Strategică atrage atenţia asupra respectării cu rigurozitate a normelor de conduită sanitară şi de prevenire a răspândirii noului coronavirus, cu precădere a celor referitoare la purtarea măştii în spaţii închise, evitarea contactului, igienizarea frecventă a mâinilor şi păstrarea distanţei faţă de alte persoane.
 2. În conformitate cu Ordinul M.S. nr.654/22.04.2020, Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iaşi face un apel către toate persoanele care au fost internate în spital pentru COVID-19, confirmaţi prin test RT-PCR pozitiv, vindecaţi şi externaţi în urma RT-PCR negativ, să contacteze CRTS Iaşi, după 14 zile de la externare, în vederea programării pentru donarea de plasmă prin procedura de plasmafereză prioritar sau prin donare de sînge total. La prezentare, este necesar biletul de externare din spital. În urma consultului medical şi al rezultatelor analizelor, cei care vor fi declaraţi eligibili vor putea dona. Plasma dumneavoastră poate salva vieţi!
 3. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
 4.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,         este:  0232.256.265.
 5.   Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa.   Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.
Citeste si   Intervenție UROLOGICĂ complexă, în regim de URGENȚĂ, pentru salvarea unei PACIENTE oncologice, diagnosticată cu COVID-19

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ